Yandex Metrica

Merkez Bankası faiz kararı sonrası uzmanlar uyardı! Faiz yükselişinin tarihini verdiler: İşte bir sonraki olası faiz oranı

Merkez Bankası faiz kararı sonrası uzmanlar uyardı! Faiz yükselişinin tarihini verdiler: İşte bir sonraki olası faiz oranı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Haziran Perşembe günü (bugün) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8.5’den yüzde 15’e çıkararak son 27 ay sonra ilk defa faiz artırılmış oldu. Uzmanlar ise faiz kararının ardından yatırımcıları uyardı. Bir sonraki faiz yükselişinin tarihini verdiler.

Ekonomi

23.01.2024, 21:04

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı karara ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ferman faiz oranının bu noktada tutulmasında yeni yönetimin etkili davrandıklarını belirterek, "2 ile 12 arasında bir olasılığa daha çok ihtimal vermiştik. Ortalama 6.5 olarak yakaladık. Çetinkaya’nın döneminde 600 bp’lik bir hareketi gözlemliyoruz. Bunları zaman içerisinde kestirmek mümkün ama tahmin ediyorum para politikası kurulu üyelerinin özellikle bu faiz oranının bu noktada tutulmasında etkili davrandıklarını düşünüyorum. 

O hava yolu şirketinden dev kampanya! 9 dolara her yere uçabilirsiniz! Bu ucuz biletler kapış kapış gidecek! O hava yolu şirketinden dev kampanya! 9 dolara her yere... Haberi Görüntüle

Yunan adasına giden Türklerin yüzüne tükürdüler: Küfür gibi menü kapağını hiç önemsemedi! Yunan adasına giden Türklerin yüzüne tükürdüler: Küfür gibi menü kapağını... Haberi Görüntüle

FAİZ KARARI SONRASI ÜNLÜ EKONOMİST TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Ekonomist Muhammet Bayram faiz kararına karşılık olarak şu şekilde açıklamalar yaptı: "Dolar kurunda bir miktar yükselme seyredebiliriz. Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle yukarı yönlü salınım görmüştük. Yıl sonu itibarıyla 26-28 arası olacağı öngörülmüştü.

Piyasaların kademeli şekilde incelediğini görebiliriz. TÜFE’ye çok dikkat çekilmiş burada fiyat alışkanlıkları değişti. Artık fiyat sorgulamadan satın alma yapabiliyoruz. Ücret arttıkça enflasyon artıyor bu döngünün kırılması hedeflenmiş.

Biz yüzde 20’ler seviyesinde tahminde bulunmuştuk. ben kademeli şekilde faiz artışının yapılacağını düşünüyorum.

Bankacılık sisteminde iki ayda faiz karaborsacılığı var. Şu anda 15 milyon TL kredi için aylık yüzde 6 yıllık yüzde 72 borçlanan işletmemiz var. Bu faiz karaborsacılığı. Bunun önüne geçmek için bir önlem olarak görebiliriz.

Merkez Bankası’nın amacının ben tam olarak tekrarlandığını düşünüyorum. Amacı yatırım, üretim, istihdam modeline uygun, araç olarak bağımsız hareket edebileceğini göreceğiz.

Biz son dönemde enflasyonun azalığını gördük. 0.04 enflasyon oluştu. Karadeniz doğal gazının tüketim bedelleri faturalara yansımadı. Aynı şekilde bütçe gelirlerimizi artırmamız lazım. ABD hemen bütçe gelirlerini artırdı. Kendilerinde sınırsız para basma gücü var. Biz artırsak bütçemizi bizim ekonomiye zararı daha fazla olurdu. Bütçe gelirlerimizi artırmak adına sıkı maliye politikası güdülecek. Kamu harcamalarında denetim olacağını görebiliriz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading