Yandex Metrica

Konuyla ilgili tüm ayrıntılar masaya yatırıldı! Merkez Bankası'ndan hem ev sahibi hem de kiracıları ilgilendiren karar!

Konuyla ilgili tüm ayrıntılar masaya yatırıldı!  Merkez Bankası'ndan hem ev sahibi hem de kiracıları ilgilendiren karar!

Konut fiyatları ve kiralar için Merkez Bankası’ndan dikket çeken bir açıklama geldi. Enflasyon Raporu'nda bu konuyla ilgili tüm detayları ele alan TCMB, kira fiyatlarında düşüşü getirecek önerilerini açıkladı. Bu kapsamda Merkez Bankası kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi noktalara vurgu yapıldı.   

Ekonomi

17.02.2024, 00:32

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek için konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağının vurgusunu yapmıştı. 

Emekli borçlarına çizik! 4A 4B 4C emeklisine müjde TBMM'den geldi: O tarihte tüm borçlar silinecek Emekli borçlarına çizik! 4A 4B 4C emeklisine müjde TBMM'den geldi:... Haberi Görüntüle

KONUT PİYASASINDAKİ VERGİLER ELE ALINDI

Bakan Şimşek’in açıklamaları sonrası yılın ilk Enflasyon Raporu'nun yayımlayan Merkez Bankası’nın Ekonomik Görünüm bölümünde konut piyasasıyla ilgili yaptığı değerlendirmelerle ilgili tespit ve yapılacaklar vurgulandı. TCMB, fiyatların ve kiraların düşmesine yönelik bir dizi öneride bulundu. Metinde kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi önerilerde bulundu.

Emekliye lokum gibi müjde! Kök maaş hesaplamaları değişti: Yeni zamlar kuruşu kuruşuna yeniden hesaplandı Emekliye lokum gibi müjde! Kök maaş hesaplamaları değişti: Yeni zamlar... Haberi Görüntüle

DEPREMDEN SONRA KONUT FİYATLARI ARTTI 

Raporda şu değerlendirmelere yer verildi;

Konut piyasasının önemi 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra daha da artmıştır. Konut fiyatlarındaki artış hem kiralara yansıyarak hem de yaşam ve talep koşullarını etkileyerek dolaylı yollarla enflasyonu etkileyebilmektedir.

Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'e geliyor! Zamlı ilk ödeme tarihi resmen belli oldu Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'e geliyor! Zamlı ilk ödeme tarihi resmen... Haberi Görüntüle

KONUT FİYATLARI UZUN BİR SÜRE ENFLASYONI ETKİLİYOR 

TÜFE sepetinde ölçülen genel kira endeksine yansımanın yavaş gerçekleşmesinin sebebi meskenlerde devam eden kira sözleşmelerinin tipik olarak yılda bir kere güncellenmesi ve güncellenirken çeşitli sınırlara tabi olmasıdır. Dolayısıyla, konut fiyatlarındaki artışın enflasyona yansıması çok daha gecikmeli gelmekte ve konut fiyatları belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra artmasa bile uzun bir süre enflasyonu etkilemeye devam etmektedir.

Türkiye'de haziranda kaç konut satıldı? Geçen yılın aynı ayına göre azalış var Türkiye'de haziranda kaç konut satıldı? Geçen yılın aynı ayına göre... Haberi Görüntüle

TÜM KİRALARIN TAKİBİ TEK BİR MERKEZİ PLATFORMDA TOPLANMALI 

Bunun için tüm kiraların merkezi bir platform üzerinden takibinin sağlanması (sözleşmeler ve sözleşmeye konu olan konut özelliklerinin kayıt altına alınması), kiralamalarda belirli standartların belirlenmesi ve bunlara uyulmasının mecburi hale getirilmesi, kira piyasasının sağlıklı işleyişi için etki analizlerine dayanan düzenlemelerin oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2023-2025 dönemine ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında hazırlanan kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesine ilişkin karar alınmıştır.

Türkiye ve Rusya arasında nükleer enerji teması! Türkiye ve Rusya arasında nükleer enerji teması! Haberi Görüntüle

KONUT ARZI PLANLANARAK ARTIRILMALI 

Orta ve uzun vadede kiralık konut arzının planlanarak artırılması regülasyonların negatif etkileri göz önüne alındığında uygun bir çözüm olarak görülmektedir.Halihazırdaki çalışmalar kiraların düzenlenmesine yönelik uygulamaların uzun vadede konut inşasını, konutların bakımını ve gayrimenkul yatırımlarını negatif etkilediğini belirtmektedir. Daha fazla regülasyon kiralık konut piyasasının daralması anlamına gelebilirken, daha az regülasyon kiracı güvensizliğini artırmaktadır. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading