Yandex Metrica

Kalkınma Yolu Projesi 20 milyar dolar katkı sağlayacak: Bakan Bolat duyurdu! Türkiye-Irak ticaret hacmi genişliyor

Kalkınma Yolu Projesi 20 milyar dolar katkı sağlayacak: Bakan Bolat duyurdu! Türkiye-Irak ticaret hacmi genişliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Irak arasındaki ticaretin 20 milyar dolara ulaşacağını açıkladı. Kalkınma Yolu Projesi ile 2030 yılında Türk ekonomisinin şahlanması amaçlanıyor.

Ekonomi

21.04.2024, 07:25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerden sonra ilk yurt dışı ziyaretini 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştirecek. 12 yıl aradan sonra Bağdat'a düzenlenecek ziyaretin Türkiye-Irak diplomatik ilişkilerini güçlendireceği, ekonomik ve ticari ilişkilerin kuvvetlenmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ziyaret kapsamında imzalanması planlanan Kalkınma Yolu Projesi hakkında son derece önemli değerlendirmelerde bulundu.

Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-IRAK TİCARETİ

Irak'ın ticari ve ekonomik ilişkiler açısından Türkiye için en önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, son 10 yıl içerisinde Irak'a yapılan ihracatın, genel ihracat içerisindeki payının sürekli yüzde 5 ve üzerinde gerçekleştirdiğini açıkladı.

Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'a gerçekleştireceği ziyaret sırasında iki ülkenin ticaret bakanlığı arasında ekonomik 3 anlaşmanın imzalanacağını belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi'nin detaylı olarak değerlendirileceği toplantıda bu proje ile Körfez Bölgesi-Avrupa arasında taşımacılık, ticaret, gümrük, vize ve transit geçiş işlemlerinin kolaylaştırılacağına dikkat çekildi.

Bakan Işıkhan açıkladı: Temmuz'da asgari ücrete ara zam yok! Bakan Işıkhan açıkladı: Temmuz'da asgari ücrete ara zam yok! Haberi Görüntüle

KALKINMA YOLU PROJESİ: HEDEF 2030

Proje inşa çalışmalarının 2025-2029 yılları arasında yapılması bekleniyor. 2030 yılında ise demir ve kara yollarının işletmeye alınmasının planlandığı ifade edildi.

Bakan Bolat, "Proje kapsamında yaklaşık 1176 kilometre uzunluğunda, yüksek hızlı yük ve yolcu taşımasına uygun demir yolu ve 1190 kilometre uzunluğunda otoyol inşa edilecektir. Kalkınma Yolu Projesi'nin, Irak'ta El-Anbar kenti ve Basra Körfezi'nden ilerlemek suretiyle çeşitli illeri geçmesi öngörüldüğünden, Irak'a ihracatımızı ve lojistik kapasitemizi pozitif etkilemesi bekleniyor. Projeyle, Orta Doğu ve Körfez bölgeleri başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkelerine yapılacak ihracatın tetiklenebileceği ve ihracat rakamlarımıza da olumlu yansımalarda bulunulması öngörülüyor." dedi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Loading