Yandex Metrica

Sitede Ara

İstanbul'daki doğalgaz rezervinin ilk ateşi yandı: 300 milyon metreküp dağıtıma hazır

İstanbul'daki doğalgaz rezervinin ilk ateşi yandı: 300 milyon metreküp dağıtıma hazır

Türkiye Sakarya, Sinop, Trabzon, Rize ve İstanbul'daki doğalgaz çıkarma çalışmalarına hız verdi. Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi'nin (TBNG) İstanbul Silivri'de 300 milyon metreküp doğalgaz rezervine ulaşılırken, rezervin ekonomik büyüklüğü 3 milyar lira olarak açıklandı.

Ekonomi

13.05.2024, 19:44

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yapıyor, 'Yapılamaz' denileni yapıyor, 'Atılamaz' denilen adımları teker teker atıyor. 203O yılında enerjide tam bağımsızlık hedefi koyan Türkiye attığı adımların meyvelerini almaya devam ediyor. 

İlk kez 2016 yılında enerji filosuna yapılan yatırım, Türkiye'yi enerji filosunda dünyada ilk 4 ülke arasına yerleştirdi. Türkiye, enerji bağımsızlığı adımlarını hızlandırırken "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle denizlerdeki çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul Silivri'den çıkan doğalgaz ateşi

İstanbul Silivri'den çıkan doğalgaz ateşi

Türkiye'nin altını karış karış tarayan Türkiye, Silivri'den ilk müjdeyi aldı. Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi'nin (TBNG), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin desteğiyle Silivri'de açtığı kuyulardan gaz çıkmaya başladı. İstanbul Silivri'de ilk ateş yakılırken, doğalgaz dağıtıma hazır hale geldi.

Rothschild ailesinin bankasından korkutan dolar tahmini: Döviz büroları insan kaynayacak Rothschild ailesinin bankasından korkutan dolar tahmini: Döviz büroları insan kaynayacak Haberi Görüntüle

İSTANBUL'DAN DOĞALGAZ FIŞKIRIYOR

Silivri'de 5 yeni kuyu açan TBNG, 10 milyon dolarlık yatırımla 300 milyon metreküp doğalgaz rezervine ulaşılırken, rezervin ekonomik büyüklüğü 3 milyar lira olarak açıklandı.

TBNG, Silivri ve Tekirdağ'da 85 kuyudan günlük 250 bin metreküp doğalgaz çıkarma kapasitesine sahip. Ayrıca TBNG bu gölgelerde günlük üretimi yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyor.

Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Politikası'na katkı sunan TBNG CEO’su Sinan Furat, "Daha önce keşfini yaptığımız bu bulunduğumuz sahadaki doğal gazı dün gece itibarıyla, gaz yakımına başlayarak aslında üretim aşamasına almış olduk." ifadelerini kullandı.

Açıklamalarına devam eden CEO, "Bu gaz aslında bu bölgedeki sanayicilere bizim yerin 2 bin 500 metre altından çıkardığımız ürettiğimiz yerli ve milli doğalgaz olarak, inşallah bu hafta itibarıyla verilmeye başlanacak." dedi.

Rusya'nın tesisleri İHA'ların hedefinde: Tüm petrolü imha etmek istiyorlar! Rusya'nın tesisleri İHA'ların hedefinde: Tüm petrolü imha etmek istiyorlar! Haberi Görüntüle

'AVRUPA'YA GAZ SATACAĞIZ'

Petrol ve doğalgaz sektörünün uzun yıllar batılı ülkelerin tekelinde olduğunu ifade eden Furat, "Ülkemizde 1954 yılında TPAO’nun (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) kurulmasıyla birlikte, bu sektörde faaliyetlere aslında başlamış olduk biz millet olarak. Trakya havzası doğalgaz şirketinde şu anda çalışan 80 kişinin tamamı Türk, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan petrol mühendisleri, Jeoloji mühendisleri, teknik arkadaşlarımız, hepimiz bir mücadele içerisindeyiz. Bu mücadele ülkemizin sahip olduğu yeraltı kaynaklarını, yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırma mücadelesi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin enerji maliyetine dikkati çeken Furat, "Yıllık 50 milyar dolar enerji maliyetimizi biz ne kadar aşağıya çekebilirsek bu paranın ekonominin içerisinde kalmasını sağlayacağız ve enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmış olacağız.

Türkiye petrollerinin Gabar‘da ürettiği petrol günlük 40 bin varile varan yerli üretim, Karadeniz'de üretilen doğalgaz biz özel sektör oyuncularını da çok sevindiriyor. Çünkü ülke olarak artık belli bir seviyeye geldik. Özellikle bulunduğumuz Trakya Bölgesi de bir enerji merkezi olacak, buradan biz Avrupa’ya da gaz satar duruma geleceğiz. Türkiye ve Türkler olarak biz artık bu sektörde varız, bu aslında dünyaya da verilecek güzel bir mesaj." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

18

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading