Yandex Metrica

İkinci el araç satışları düzenleme ile patladı: Otomobil fiyatları düştü

İkinci el araç satışları düzenleme ile patladı: Otomobil fiyatları düştü

Sıfır ve ikinci el araba alım satımında fırsatçıların önüne geçebilmek için yapılan düzenlemeler Resmi Gazete'de yayınlandı. İkinci el araba satışında 6 ay ve 6 bin km sınırlama getirildi. Kararın ardından araç fiyatlarında yaşanan gelişmeler merak konusu oldu. İşte detaylar...

Ekonomi

01.02.2024, 11:21

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçtiğimiz hafta ikinci el araç satışına yönelik hazırlanan yönetmeliği açıklamıştı. Hazırlanan düzenleme, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el otomobil satışlarında 6 ay ve 6 bin km sınırlama geldi.

Uygulamayla birlikte ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen otomobiller satılamayacak.

Söz konusu yönetmelik, ikinci el otomobil ticareti yapmaya yetkili ve yılda 3'ten fazla araç satışı yapma noktasında yetki belgesine sahip oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmaları ile ticari faaliyet kapsamında ikinci el otomobil satışı yapan kişileri kapsayacak.

1 Temmuz 2023'te sona erecek yönetmelik kapsamında, düzenlemenin yürürlük tarihinden önce ikinci el araç ticareti yapanlar adına tescil edilen otomobiller ise 15 Eylül 2022'ye kadar herhangi bir kısıtlama olmaksızın satılabilecek.

KARAR SONRASI İLANLAR ARTTI

Otomerkezi CEO'su Ali Karataş, Milliyet'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Karataş, "İkinci ele borsa gibi girip çıkanlar baktılar bu iş olmuyor biz bu anlamda ne kadar hızlı elden çıkarırsak o kadar hızlı satarız dediler. Bu insanlar bu işin ticareti ile ilgilenen kişiler değil. Biz 100 bin mükellef tespit ettik demişti sayın Bakan Nebati, bu 100 bin mükellefin üzerine gidilmesi lazım." dedi. 

Karataş'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

FİYATLARDA GERİLEME YAŞANIYOR

Fiyatlarda 45 günde yüzde 6-7 arasında gerileme var o da rekabetten dolayı ilan sayısının artmasından dolayıdır.

DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

En düşük sıfır otomobil şu anda 450 bin lira. Çok sıkışanlar panik satışı yapar ama bu genel piyasayı etkilemez.

"CAYDIRICI KANUN MADDESİ GELMELİ"

Bakan Nebati’nin dediği mükelleflere vergi cezaları yasalaştırılabilir. Bu işi yılda 3’ten fazla yapanlara araç bedeli üzerinden yüzde 15 ceza getirilebilir. Caydırıcı bir kanun maddesi konulması gerekiyor.

İlan siteleri de düzenlemeye gitti hem kullanıcılar hem galericiler 6 bin km öncesindeki araçları ilanlara veremeyecek. Bizim 2-3 senedir bahsettiğimiz konu buydu ilan siteleri adım atmalıydı. Siteler adım attı bu da güzel bir gelişme diyebiliriz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading