Yandex Metrica

İETT'den öğrencileri yıkan karar! Ulaşımda rekor zam geliyor

İETT'den öğrencileri yıkan karar! Ulaşımda rekor zam geliyor

Türkiye genelinde pek çok öğrencinin, öğrenci kimliğiyle kullandığı aylık öğrenci tarifesi akbillere büyük zam geldi. Zam sadece öğrencilere uğramadı. Mavi kart, sosyal kart, aylık abonman gibi tüm ulaşımı sağlayan kartların fiyatlarında artışlar meydana geldi. Gelen bu artışın sonrasında muhtemelen pek çok insan isyan bayraklarını dikeceği yönünde görülüyor. Gelen zamların ardından öğrenci kesimin ne gibi bir yol çizeceği merak ediliyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:04

Bir Bilene Sorduk-Gizem Şen'in haberine göre, pek çok öğrencinin veli nimeti olan öğrenci akbilleri, bir milyon 834 bin öğrencinin adeta yüzünü güldüren etmenler arasında yerini alıyordu. Haftanın hemen hemen beş günü okula giden öğrencilere uygulanan öğrenci tarifesi, ekonomilerinin sarsılmasına engel olurken onların rahat etmelerine yardımcı oluyordu. Aynı zamanda hafta içi haricinde hafta sonu da dershaneye ya da özel derslere giden öğrenciler çok fazla toplu taşıma kullandığı için çözümü aylık öğrenci akbili yaptırmakta bulmuştu. Bu öğrenci akbili sayesinde aylık 200 basım hakları bulunuyordu. Gelen zamların ardından öğrenci kesimi adeta hüsrana uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), artan akaryakıt fiyatları dolayısıyla aylık dolum ücretlerinde fiyatların arttığını açıkladı. Açıklamanın ardından, bilet fiyatlarının akaryakıt ücretlerini karşılamadığı yönünde bilgileri verirken, aylık akbil fiyatlarında artış yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mehmet Şimşek'ten açıklama: Kayıt dışılılıkla mücadelede kararlıyız! Mehmet Şimşek'ten açıklama: Kayıt dışılılıkla mücadelede kararlıyız! Haberi Görüntüle

ÖĞRENCİLERİ BÜYÜK ZARARA UĞRATACAK

Akaryakıta gelen zam dolayısıyla öğrenci akbillerinin ne kadar olacağı merak edilen konular arasında yerini alıyordu. 200 basım aylık öğrenci akbili zamdan evvel 78 liradan yapılıyordu, aklaryakıta gelen zamlardan sonra bu fiyatta ne gibi değişiklikler olduğu merak ediliyordu. 2022 yılına girdiğimiz andan itibaren akaryakıt fiyatlarında şu şekilde değişiklikler meydana geldi;

Motorinin litresi 21 lirayı aştı
Son 3 ayda benzine yüzde 102
Motorine yüzde 113
LPG’ye yüzde 29 zam gelmişti. Yapılan bu zamların ardından abonman aylığı olan akbillere de zammın uygulanacağı konuşulan konular arasında yerini aldı.

1 Ocak 2022 itibarıyla aylık tarife ücretleri şu şekildeydi;

Mavi Kart (aylık) 316 liradan 430 liraya,
Aylık öğrenci 57,50 liradan 78 liraya,
Aylık sosyal (öğretmen-60 yaş) 196 liradan 266 liraya çıkmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading