Yandex Metrica

Ev sahiplerine ödeme müjdesi! Yıllık kiranız bu tutarın altında kalıyorsa devlet destek verecek

Ev sahiplerine ödeme müjdesi! Yıllık kiranız bu tutarın altında kalıyorsa devlet destek verecek

Kira ödemesini bu tutarın altında alan herkesi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Devlet desteği alabilmeniz için son tarih 31 Mart. Detaylar haberimizde... 

Ekonomi

23.01.2024, 20:36

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira gelir beyannamesine dair yeni düzenlemeleri açıkladı. Bu doğrultuda, yıllık konut kira geliriniz 9 bin 500 TL'nin altında ise ya da işyeri kira geliriniz 70 bin TL'nin altındaysa, beyanname vermeniz gerekmiyor. Fakat, bu istisnai tutarları aşan herkesin beyanname vermesi zorunludur.

Ayrıca, kira geliri elde eden kişilerin vergiden düşebileceği bazı detaylar da netlik kazandı. Örneğin, konut kirası gelirlerinde gayrimenkul satın alma masrafları, onarım ve bakım giderleri, sigorta primleri, aidatlar, emlak vergisi ve diğer bazı giderler vergiden düşülebilir. İşyeri kira gelirlerinde ise, benzer şekilde emlak vergisi, sigorta primleri, kira stopajı, aidatlar, amortisman giderleri gibi kalemler vergiden düşürülebilir.


KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA VE DÜŞÜLEBİLİR GİDERLER

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından verilen bir açıklama doğrultusunda, ev sahipleri tarafından verilecek olan kira gelir beyannamelerinde, konut ve işyeri kira gelirlerinde belirli tutarlarda istisna durumlar olabilecek.

Bu doğrultuda, yıllık konut kira geliri 9 bin 500 TL'nin altında olanlar ile işyeri kira geliri 70 bin TL'nin altında olanlar için kira gelir beyannamesi vermek zorunlu değil. Ancak, bu tutarları aşan gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor.

Fahiş fiyatlar için iki bakanlıktan ortak çalışma: Gramaj hilesine ambalaj darbesi geliyor! Fahiş fiyatlar için iki bakanlıktan ortak çalışma: Gramaj hilesine ambalaj... Haberi Görüntüle

SON TARİH 31 MART

2022 yılı boyunca kira geliri elde eden konut, işyeri, arsa ya da arazi sahiplerinin vermekle yükümlü oldukları kira gelir beyannameleri için son tarih 31 Mart 2023. Bu beyannameler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan 'Hazır Beyan Sistemi' üzerinden ya da ikamet edilen bölgedeki vergi dairelerine başvurarak gerçekleştirilebilecek.
Konutlar için yıllık 9.500 TL, işyerleri içinse 70.000 TL'ye kadar olan kira gelirleri, vergi istisnası kapsamında beyanname verme zorunluluğu olmaksızın beyan edilmeyecek. Bu istisnai tutarları aşan tutarlara ilişkin beyannameler ise hazırlanarak vergi dairesine sunulacak. Vergi tutarları, istisnai tutarların düşüldüğü tutarlar üzerinden hesaplanacak.

Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Haberi Görüntüle

ÖDEMELER NEREDEN YAPILIYOR?

Kiraya dair gelir vergisi beyannamelerinin vergileri ise iki taksit halinde ödenecek. İlk taksit mart ayında, ikinci taksit ise temmuz ayında ödenecek. Ödemeler, GİB'in internet sitesi ya da e-Devlet üzerinden yapılabilirken, vergi dairelerinde de gerçekleştirilebilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading