Yandex Metrica

Erken emeklilik bekleyenlere müjde: SGK meslek tablosunu paylaştı! 1999 sonrası girişlilere emeklilik şansı

Erken emeklilik bekleyenlere müjde: SGK meslek tablosunu paylaştı! 1999 sonrası girişlilere emeklilik şansı

Emeklilik için bekleyen yüz binlerce vatandaşa sıra geliyor. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) aracılığıyla emekli olma yaşı ile alınacak maaş miktarını belirlemek mümkün. Emekliliği etkileyen faktörler arasında özellikle sigorta girişi, sigorta başlangıcından geçen süreç, prim miktarı ve yaş şartı yer alıyor. Ayrıca, erken emekli olmak isteyen bireyler için ise emeklilik yaşını öne çekmek mümkün olacak. 

Ekonomi

23.01.2024, 21:46

Erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenlerin, belirli şartları karşılaması gerekiyor. SGK üzerinden ne zaman emekli olunabileceğini öğrenmek mümkün olduğu gibi, yine SGK üzerinden başvuru yapmak mümkün. 

Erkenden emekliye ayrılmak isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. 

Atilla Yeşilada'dan ekonomistlere çarpıcı soru: Türk Lirası madem çok değerli o halde neden... Atilla Yeşilada'dan ekonomistlere çarpıcı soru: Türk Lirası madem çok değerli... Haberi Görüntüle

KADINLARDA 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

Çalışan kadınlar, doğum nedeniyle erken emeklilik hakkından faydalanma imkanına sahip. Doğum ve çocuk bakımı, iş hayatından belirli bir süre uzaklaştığı için emekliliğin gecikmesi ve prim gün sayısının daha uzun süre beklenmesi gerekebilir. Bu durumu önlemek amacıyla ülkemizdeki yasalar, kadın çalışanlara "doğum borçlanması" hakkı tanıyor.

Anne olan çalışanlar, 3 çocuğa kadar prim kazanma fırsatına sahip. 1 çocuğu olan kadın çalışanlar için 2 yıl erken emeklilik hakkı bulunurken, bu hak 3 çocuğu olan kadın çalışanlarda 6 yıla kadar artabiliyor. 

1-2-3-4 çocuğu olanlara müjde! Bakanlık resmen duyurdu: Dev ödeme hesaplara yattı 1-2-3-4 çocuğu olanlara müjde! Bakanlık resmen duyurdu: Dev ödeme hesaplara... Haberi Görüntüle

ERKEK ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

Erkek çalışanlar için, "Askerlik borçlanması" avantajı bulunuyor. İşe giriş tarihi askerlik öncesine denk gelen bireylerde, sigorta başlangıç tarihi öne alınabiliyor. Yaş ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayan çalışanlar için askerlik borçlanması, erken emeklilik hakkını beraberinde getiriyor.

Askerlik borçlanması sayesinde emekliliğine sadece 5 ay kalan bir kişi, bu süreyi öne çekebilir. Bu için sigorta başlangıcının askerlik yapılmadan önceki döneme denk gelmesi önemli. Bazı durumlarda, sadece 1 gün borçlanma bile emekliliği 1 yıl önceye çekebilir.

Askerlik borçlanmasının yanı sıra, eğitim sürecindeki stajlar da erken emekliliği mümkün kılabilir. Uzun vadeli sigorta primi ödemeleri, staj nedeniyle yapılamadığı için sigorta başlangıcı olarak kabul edilemeyebilir. Bu durumda, kadın çalışanlarda doğum borçlanması, sigorta başlangıcını içerecek şekilde değerlendirilebilir.

Bakan Şimşek'ten yapay zeka mesajı: Küresel dünyaya hazırlık için önemli! Bakan Şimşek'ten yapay zeka mesajı: Küresel dünyaya hazırlık için önemli! Haberi Görüntüle

 ERKEN EMEKLİLİK HAKKI BULUNAN MESLEKLER HANGİLERİ?

Türkiye'de, bazı meslek grupları için erken emeklilik yıpranma payına bağlı olarak bulunuyor. Bu kapsamda bazı mesleklerde 180 güne, bazılarında ise 60 ila 90 güne kadar erken emeklilik hakkı bulunuyor. 

SGK'nın belirttiği bu meslekler, erken emeklilik fırsatından yararlanabiliyor:

Madencilik ve yer altı işlerinde çalışanlar. Civa, asit, demir çelik üretimi fabrikalarında çalışanlar ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, polis, emniyet mensupları, Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanları, TBMM yasama organı çalışanları, hemşire ve ebeler, kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar ile alüminyum, kok, döküm, cam fabrikalarında çalışanlar erken emeklilik haklarını kullanabiliyor.

Ayrıca doktorlar, eczacılar, hasta bakıcı hemşireler, ihtiyat pilotları, diş doktoları ile itfaiyeciler ve termik santrallerde görevli olanlar da yararlanabiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading