Yandex Metrica

Enerji ihracatında merkez ülke Türkiye olacak: Trakya için kritik karar verildi

Enerji ihracatında merkez ülke Türkiye olacak: Trakya için kritik karar verildi

Türkiye doğalgaz konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Rusya ile ortak olarak geliştirmek istediği enerji merkezi için Trakya bölgesi seçildi. Gelen son bilgilere göre, Trakya bölgesine kurulması planlanan doğalgaz merkezi ile Türkiye, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi, üretici ülkelerin de enerji ihracatının artırılması için merkez ülke olmaya hazırlanıyor.

Ekonomi

08.04.2024, 13:46

Trakya'da kurulması planlanan enerji merkezi, enerji ihracatı için Türkiye'yi farklı bir konuma taşıyabilir. Proje Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi, üretici ülkelerin de enerji ihracatının artırılması için merkez ülke konumuna Türkiye'yi getirebilir. Bölgede yer tespit çalışmaları da devam ederken, merkezin 2024 yılında kurulması hedefleniyor. Topraklarında 7 ayrı doğalgaz hattı, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve gaz borsası bulunan Türkiye'nin gaz merkezi için altyapısı hazır durumda.

Altın ve gümüşü güzel günler bekliyor: Uzman isim açıkladı! O tarihte 3 bin TL! Altın ve gümüşü güzel günler bekliyor: Uzman isim açıkladı! O... Haberi Görüntüle

TRAKYA BÖLGESİ ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Topraklarından 7 ayrı doğalgaz hattı geçen Türkiye, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve gaz borsası ile de doğalgazda merkez ülke olma hedefi için bugüne kadar çok büyük yatırımlar yaptı. Trakya'da kurulacak doğalgaz merkezi ile Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olacak olan Türkiye, gaz tedariki ve iletimi için şu hatlara sahip:

  • MAVİ AKIM DOĞALGAZ BORU HATTI
  • RUSYA – TÜRKİYE DOĞALGAZ BORU HATTI (BATI HATTI)
  • DOĞU ANADOLU DOĞALGAZ ANA İLETİM HATTI (İRAN – TÜRKİYE)
  • BAKÜ-TİFLİS-ERZURUM DOĞALGAZ BORU HATTI (BTE)
  • TÜRKİYE-YUNANİSTAN DOĞALGAZ ENTERKONNEKSİYONU (TYE)
  • TRANS-ANADOLU DOĞALGAZ BORU HATTI (TANAP)
Birden fazla maaş uygulamasına son: Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de Birden fazla maaş uygulamasına son: Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de Haberi Görüntüle

Tütün ürünlerinden yüzde 110 vergi! 5 ayda toplam 108,4 milyar TL tahsil edildi Tütün ürünlerinden yüzde 110 vergi! 5 ayda toplam 108,4 milyar... Haberi Görüntüle

TEDARİK GÜCÜ BORU HATLARIYLA SINIRLI DEĞİL

Türkiye'nin, kurulacak gaz merkezi için tedarik gücü, boru hatlarıyla da sınırlı değil. Tedarik edilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için de önemli tesisler devrede. Bu tesislerden biri, Marmara Ereğlisi LNG Terminali. Her biri 85 bin metreküp kapasiteli 3 ayrı depolama tankına sahip Marmara Ereğlisi LNG Terminali, ithal edilen LNG'yi depoluyor, depolanan LNG'yi istenilen miktarda gazlaştırarak Rusya - Türkiye Doğal Gaz Boru Hattına sevk ediyor ve kara tankerlerine LNG dolumu gerçekleştiriyor.

Bir diğer önemli LNG ünitesi de Hatay'daki Dörtyol Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Terminali. Türkiye'nin üçüncü FSRU Gemisi Ertuğrul Gazi de bu bölgede faaliyet gösteriyor. 110 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer 170 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip Ertuğrul Gazi FSRU da deposundaki LNG'yi gazlaştırarak ulusal şebekeye iletebiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading