Yandex Metrica

Enerji Bakanı'ndan doğalgaz müjdeli klip! O tarihe mutlaka yetişecek

Karadeniz'de 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervini Türkiye'ye kazandırma yolunda çalışmalar gece-gündüz devam ediyor. 170 km'lik boru hattı 10 Haziran'da deniz dibine döşenmeye başlayacak. Vatandaşlar 2023'ün ilk çeyreğinde yerli doğalgazla tanışmış olacak.

Ekonomi

14.02.2024, 20:01

Türkiye'yi tarihinde ilk kez kendi doğalgazıyla tanıştıracak proje hızla ilerliyor. Karadeniz'de şimdiye dek keşfi gerçekleşmiş 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervini vatandaşın hizmetine sunmak için ekipler yer yer denizin 2,2 kilometre derinine 170 kilometre uzunluğunda boru döşeyecek. 

Boruları denize yerleştirme işlemi 10 Haziran'da başlıyor. Zonguldak'ta yapımı süren Filyos Doğalgaz İşleme Tesisleri'nde de insanüstü bir gayret var. Gece-gündüz 3 vardiya çalışan işçiler, Türkiye'ye milli doğalgazı 2023 yılının ilk çeyreğinde getirmek için varını yoğunu ortaya koyuyor. 

Yürütülen çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabında bir klip paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın 28 Mayıs'ta yaptığı incelemelerden görüntülere yer verdi. Dönmez, projeye ilişkin şu bilgileri kamuoyunun dikkatine bir kez daha sundu:

Yatırım Uzmanı Mert Başaran'dan tavsiyeler: Dolar yatırım aracı değil! Elinde altın olan... Yatırım Uzmanı Mert Başaran'dan tavsiyeler: Dolar yatırım aracı değil! Elinde... Haberi Görüntüle

10 HAZİRAN'DA İLK BORU DÖŞENECEK 

"Şu anda sadece denizde 16 gemiyle çalışıyoruz. Bunlardan 3'ü sondaj gemisi. Bunun dışında onlara destek sağlayan, lojistik hizmet götüren, kıyıya yakın yerlerde boru kanalı açan, dolgu yapan birçok gemimiz de var. Nasipse Haziran'ın 10'unda kıyıdan ilk boruları döşemeye başlıyoruz. İlk 5-10 kilometrelik kısımda operasyon hizmeti daha farklı gemilerle olacak. Ondan sonra da temmuz ayı içerisinde de derin deniz tarafında esas bizim 170 kilometrelik borumuzu döşeyecek platformumuz Türkiye'ye gelmiş olacak." 

"İnşallah bu gazı biz Cumhuriyet'imizin 100. yılının ilk çeyreğinde insanımızla buluşturmak arzusundayız. Halihazırda karada ve denizde 4 bin 200 çalışanımız var. Bunun büyük bir kısmı da kendi insanımız. Bu, sadece Türkiye'nin değil, bu alanda inşaatı devam eden dünyanın da en büyük sayılı projelerinden biri. Zorluk derecesi olarak da baktığımızda hakikaten son derece zor bir projeyi yönetiyoruz." 

"170 kilometre kıyıdan uzaklığı olan, 2 bin 200 metre deniz derinliği olan ve Karadeniz'in hırçın dalgaları, dibindeki farklı su yapıları ve formasyonu da dikkate aldığımızda son derece zor bir işte el birliğiyle gönülden isteyerek, büyük bir arzu ve coşkuyla çalışan arkadaşlarımız var. Asıl gizli kahramanlarımız onlar. Ben onlara da teşekkür ediyorum."

AK Parti 'fahiş fiyatlar' için düğmeye bastı: Yasada ön görülen ceza 10 katına çıkarılacak! AK Parti 'fahiş fiyatlar' için düğmeye bastı: Yasada ön görülen... Haberi Görüntüle

BU PROJE ENERJİNİN TEKNOFEST'İDİR!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi incelemesi sonrası şunları söylemişti: "Bu proje enerjinin TEKNOFEST'idir. Türkiye'deki her bir vatandaşa 2023'ün ilk çeyreğinde Karadeniz'de çıkarılan gazın kendi mutfaklarında açtıkları zaman yakacakları gaza dönüşeceği müjdesini bir kez daha vermek istiyorum."

"Filyos Doğal Gaz işleme tesisleri burada olacak. Yine karşıdan gelecek Türkali kuyularından buraya taşınacak doğal gazımız ve burada tamamlandıktan sonra da karşı sahada gördüğünüz ana hatta ve dağıtım tesislerine basacağımız alanı görüyoruz. Hepsinde de çalışmalar hamdolsun 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlanacak şekilde plana göre devam ediyor. Proje tıkır tıkır işliyor. Ben tüm ekiplerimize yürekten teşekkür ediyorum."

Motorine indirim mi geliyor 23 Nisan? Motorine bugün indirim var mı, işte güncel akaryakıt fiyatları Motorine indirim mi geliyor 23 Nisan? Motorine bugün indirim var... Haberi Görüntüle

7 KUYU TAMAMLANDI, 4 KUYU AÇILIYOR

"Toplam 540 milyar metreküplük rezerv bulundu. Birinci aşama kuyuların tamamlanmasıyla ilgili süreç devam ediyor. Şu an 7 kuyumuz tamamlanmış durumda ve 4 kuyumuz da açılma aşamasında. Bu devam edecek, hiç durmayacak bu süreç. Açılan ve sondajı yapılan sahalardan elde edilen gazın ikinci aşamasında yerin altındaki gazın üretim çalışması. O fiilen buradan 170 kilometre ötede Türkali-2 kuyusunda devam ediyor. Açılan her bir sahadan ana hatta bağlanacak şekilde de bu üretim yukarı çıkarılıyor. Bu kısmı da hamdolsun oldukça iyi. Sondajların yapılma kısmı muhteşem. Yavuz, Kanuni, Fatih burada, yine yeni bir kuyuda çalışmasına devam ediyor. 7'nci nesil sondaj gemimiz de geldi Akdeniz'de. Üç sondaj gemimiz de burada fiilen iş başında."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading