Yandex Metrica

En düşük maaş 13.334 TL olacak! Emekliye son dakika zam gelişmesi!

En düşük maaş 13.334 TL olacak! Emekliye son dakika zam gelişmesi!

Toplu sözleşme görüşmelerinde memurlar ve memur emeklileri için zam teklifi belli oldu. 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini etkileyen görüşmelerin ikinci turu yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti'nin teklifini açıkladı. Peki, memur ve memur emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Ekonomi

23.01.2024, 21:17

Milyonlarca kamu görevlisinin yakından takip ettiği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri devam ediyor. Kamu çalışanlarını yetkili sendika olarak Memur-Sen temsil ediyor. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde 9 Ağustos'ta müzakere aşamasına geçildi. Müzakere süreci tamamlandı.



YÜZDE 42'Yİ ÖNGÖREN BİR ARIŞ BEKLENİYOR 

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğuna dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat  Işıkhan, açıklayacağı 2024 yılı zam tekliflerinin de bu çerçevede değerlendirilmesini isteyerek, "2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak '7'nci Dönem Toplu Sözleşmelerimiz' çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak teklifimizi açıklıyorum. Kamu işveren heyeti olarak, 2024 yılı ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9; 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece, 2024 Ocak ayında enflasyon tahminini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci 6 aylık dönem zarfıyla birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki bugün verdiğimiz teklifle toplu sözleşmeyi paydaşlarla uzlaşı içinde imzalarız." dedi. 

Yargıtay kararını verdi: Türkiye'nin dev havayolu şirketi resmen iflas etti! Yargıtay kararını verdi: Türkiye'nin dev havayolu şirketi resmen iflas etti! Haberi Görüntüle

MALİ VE SOSYAL HAKLAR NETLEŞECEK 

Toplu sözleşme görüşmelerinde yaklaşık 4 milyon memur ile 2 buçuk milyon memur emeklisinin 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal hakları netleşecek. Belirlenecek oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak. 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek. Toplu sözleşme görüşmelerinde 15 Ağustos'ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek.

Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'e geliyor! Zamlı ilk ödeme tarihi resmen belli oldu Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'e geliyor! Zamlı ilk ödeme tarihi resmen... Haberi Görüntüle

MAAŞLAR NE KADAR ARTAR?

Ocak 2024'te en düşük memur maaşı enflasyon farkı hariç bir konfederasyonun yüzde 35'lik zam teklifine göre 29 bin 700, diğerinin teklifine göre 33 bin 880 liraya yükseliyor. Yine enflasyon farkı hariç en düşük emekli aylığı da Ocak'ta bir konfederasyonun teklifine göre 13 bin 334, diğerine göre 15 bin 210 liraya ulaşıyor.

Faiz kararı sonrası altın ve dolar fiyatları! Gram altın, dolar kaç TL oldu? Faiz kararı sonrası altın ve dolar fiyatları! Gram altın, dolar... Haberi Görüntüle

FARK DA EKLENECEK

Toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak zam kararı merakla beklenirken, Ocak ayında belirlenecek artışa eklenecek enflasyon farkı için de ipuçları bulunuyor. Merkez Bankası'nın yüzde 58 olan 2023 yıl sonu enflasyon tahminine göre, 2023'ün ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 31.92 çıkacak. Bu durumda memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkı da yüzde 24.45 olarak gerçekleşecek. Oluşan enflasyon farkına toplu sözleşmede belirlenen Ocak ayı zam oranı eklenerek yeni maaşlar hesaplanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading