TR Haber
ESCKapat
Ara

Emekliye fıstık gibi müjde! Zam haricinde sürpriz bir ödeme daha olacak!

Emekliye fıstık gibi müjde! Zam haricinde sürpriz bir ödeme daha olacak!

<p>16 milyon emekli g&ouml;z&uuml;n&uuml; ocak ayında yapılacak emekli zammına &ccedil;evirirken uzman isimler birer birer tahminlerini a&ccedil;ıklamaya devam ediyor. Son olarak ekonomi yazarı Faruk Erdem, emeklilerin ocak ayında alacağı zammın detaylarını paylaştı.&nbsp;</p>

TR Haber
Ekonomi2024-10-29 13:55:00

Emeklilerin ocak ayında alacağı zammın yüzde 13-15 bandında olacağını belirten Erdem, memur emeklilerinin yüzde 9-11 aralığında zam alacağını belirtti.

Emekli zammına ek olarak refah payının da eklenmesinin gündemde olduğunu ifade eden Erdem, taban maaşın 15 bin liraya yükseltilmesinin tartışıldığını vurguladı. 

Sözlerine devam eden ekonomi yazarı Erdem, "Milyonlarca emekli Ocak ayını bekliyor. Yüzde 13-15 bandında çıkan 6 aylık enflasyon artışının refah payı ile yükselmesi, emekli sandığı ile eşitlenmesi ve taban maaşın artırılması gündemde." dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ortaya çıkacak enflasyon oranı emeklileri zamlarını da belirleyecek diyen Erdem, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık oran kadar enflasyon artışı alırken Emekli Sandığı emeklileri yüzde 6 oranındaki toplu sözleşmenin üzerinde oluşacak enflasyon farkını alacak." ifadelerini kullandı.

Emekli maaşlarına ilişkin değerlendirmelerine devam eden Erdem, "Henüz 6 aylık enflasyon oranı belli olmadığı için zamlar kesinleşmedi. Ancak hem üç aylık enflasyon oranı ortaya çıktı hem de yıl sonu için yıllık enflasyon tahminleri açıklandı. Üç aylık enflasyon yüzde 8.92 olurken yıl sonu için tahminler yıllık enflasyonun yüzde 41-48 aralığında olacağını gösteriyor." dedi.

Bu tahminlerden yapılan hesaplamalara göre ise 6 aylık enflasyon yüzde 13-15 bandında ortaya çıkıyor diyerek sözlerine devam eden Erdem, "Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı yüzde 13-15 aralığında oluşurken memur emeklileri için yüzde 9-11 aralığında bir artış oluşuyor." dedi.

Geçtiğimiz Ocak ayında memur emeklilerinin artışı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden fazla çıkmıştı. Bu Ocak'ta ise durum tersine oluşuyor diyen Erdem, "Ocak 2024 zamları açıklanırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile Emekli Sandığı emeklileri arasında 11 puandan fazla bir fark oluşmuştu. Ardından yapılan refah payı artışı ile zam oranları yüzde 49.25 oranında eşitlenmişti. Önümüzdeki Ocak ayında yapılacak dengelenmenin de benzer bir uygulamayla gerçekleşmesi bekleniyor. Daha düşük çıkan Emekli Sandığı emeklilerinin artışlarının SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile eşitlenmesi gündeme gelebilir." dedi.

EMEKLİYE HEM ZAM HEM DE REFAH PAYI

Sözlerine devam eden Erdem, "Ocak ayında emeklilerin bir başka beklentisi ise refah payı eklenmesi. Yüzde 13-15 bandında çıkması beklenen 6 aylık enflasyon artışının yeterli olmayacağını düşünen emekliler maaşlara refah payı eklenmesini bekliyor. Geçtiğimiz Ocak ayındaki uygulamanın tekrarlanması da gündemde. 2025 bütçesindeki artışlara bakıldığında artışın yüzde 20'lere yaklaşması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Bu durumda da 5-10 puanlık bir refah payı eklenmesi gündeme gelebilir diyen Erdem, "Ocak ayında yapılacak ve 2025 yılının ilk 6 ayında uygulanacak zam oranları 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamları sonrası belli olacak. Ardından hükümet eğer refah payı eklenmesine karar verirse bu da yıllık enflasyonun ardından belirleniyor. Bunun için ayrıca Meclis'te yasal düzenleme de yapılması gerekiyor. Farklar daha sonra emeklilerin hesabına yatırılıyor." dedi.

Sadece emeklilerin aylıklarına yapılacak artışlar değil taban maaşın artırılması da gündemde diyen Erdem, "Emekli aylıklarına yapılacak artışa paralel olarak taban maaşlar da artırılıyor. Son olarak 10 bin liradan 12.500 TL'ye çıkartılmıştı. Burada da 15 bin lira civarında yeni bir taban maaş belirlenmesi gündemde olabilir." ifadelerini kullandı.

Yazar

Ozan KOLTUK

Yayın Tarihi

29 Ekim 2024

Benzer Haberler

Emekliye fıstık gibi müjde! Zam haricinde sürpriz bir ödeme daha olacak! | TR Haber