Yandex Metrica

Emeklinin cebi bayram edecek! Emekliye 'eşit zam' müjdesi: Yüzde 25 oranında maaşlar artacak!

Emeklinin cebi bayram edecek! Emekliye 'eşit zam' müjdesi: Yüzde 25 oranında maaşlar artacak!

Temmuz zammını bekleyen emeklilere refah payı müjdesi geldi. Temmuzda emekli ve memur maaşları en düşük kaç TL olacak? sorusunun yanıtını arayan emeklilerin yüzü refah payı artışıyla gülecek. 

Ekonomi

21.05.2024, 16:44

Temmuz zammıyla birlikte 16 milyon emeklinin cebi bayram edecek! Temmuz ayıyla birlikte memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur'lular arasındaki zam oranlarındaki farklılık konuşulan konular arasında yer alıyor. Emekliler yapılacak zam oranının refah payı ile birlikte eşitlenmesini bekliyor. Bunun için masada iki formül konuşuluyor. 

Yapılan açıklamalara göre, memur emeklilerinde yüzde 20'yi, SSK ve Bağ-Kur'lularda ise yüzde 25-26'yı aşması beklenen zam oranları refah payı ile eşitlenecek. İki farklı formül üzerine bu dengeyi sağlamak için çalışılıyor. Peki, eşitlenmeyle birlikte emekli maaşları ne kadar olacak? Temmuzda emekli ve memur maaşları en düşük kaç TL olacak? 

THY'den küresel siber soruna ilişkin açıklama: 84 sefer iptal edilmişti THY'den küresel siber soruna ilişkin açıklama: 84 sefer iptal edilmişti Haberi Görüntüle

4 AYLIK ENFLASYON ORANINA GÖRE YÜZDE 18 ZAM 

2024 Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam konusunda yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak maaşları belirleyecek olan bu zammın detayları merakla bekleniyor. Gelinen noktada, 4 aylık enflasyon verilerine göre emekli zam oranının yüzde 18,72 olduğu tespit edildi. 

Ancak net oranın belli olması için  son 2 verinin de açıklanması bekleniyor.  SSK ve Bağkur emekli maaşı hesaplama işlemleri de büyük bir titizlikle devam ediliyor. 

Dolarda faiz etkisi: Tüm dengeler değişiyor! 9 lira birden... 18 Temmuz 2024 güncel döviz fiyatları Dolarda faiz etkisi: Tüm dengeler değişiyor! 9 lira birden... 18... Haberi Görüntüle

MEMUR EMEKLİLERİNE FARKLI ZAM ORANI 

Emekliler bu yılın ikinci zammını Temmuz'da almış olacak. SSK ve Bağ-Kur'luların kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yansıtılacak. Memur emeklileri ise yüzde 10 artış ve ilk yarıdaki enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark alacak.

Emekliye fıstık gibi ödeme! Tek şartla 20 bin TL hesapta: Ödemeler yarın hesaplara yatacak Emekliye fıstık gibi ödeme! Tek şartla 20 bin TL hesapta:... Haberi Görüntüle

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE ARTIŞ NE KADAR OLACAK?

Refah payı hem geçen yıl hem bu yıl uygulandı. Ocak 2023'te SSK ve Bağ-Kur'luların yüzde 15.40, memur emeklilerinin yüzde 16.48 çıkan zam oranı, refah payı ile yüzde 30'a çıkarılmıştı. 

Temmuz'da da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 19.77, memur emeklilerinin yüzde 17.55 olan zam oranı, yüzde 25'te eşitlenmişti. Bu yılın Ocak zammı ise memur emeklilerinde yüzde 49.25 çıkmış, SSK ve Bağ-Kur'luların yüzde 37.57 olan enflasyon artışına 11.68 puanlık refah payı eklenerek oranlar eşitlenmişti.

Milyonlarca emekliye müjde sabaha 08:30'da:Tek şartla 20.000 TL ödeme başlıyor Milyonlarca emekliye müjde sabaha 08:30'da:Tek şartla 20.000 TL ödeme başlıyor Haberi Görüntüle

EŞİT ZAM YAPILACAK

Temmuz'da emekliler için eşit zam yapılması konuşuluyor.  İlk 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 25.52-26.24 seviyelerinde bulunuyor. İlk orana göre zam SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 25.52, memur emeklilerinde yüzde 20.06 olacak. İkinci orana göre ise SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 26.24, memur emeklileri 20.75 zam alacak. Refah payıyla birlikte zam oranlarının eşitlenmesi öngörülüyor. 

Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill baskını artık garanti! SWIFT yerine CIPS geliyor Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill... Haberi Görüntüle

İŞTE KONUŞULAN O İKİ FORMÜL

Burada iki formül ele alınacak. İlk formüle göre memur emeklilerinin artışı refah payı ile SSK ve Bağ-Kur'luların seviyesine çıkarılabilecek.

Örneğin; SSK ve Bağ-Kur'luların zam oranı yüzde 26.24 çıkarsa, memur emeklilerine de 5.49 puanlık refah payı verilebilecek. Bu durumda tüm emekliler yüzde 26.24 zam almış olacak.

İkinci formüle ise göre ise tüm emeklilere refah payı verilerek zam oranları yükseltilebilecek. Örneğin; tüm emeklilerin zam oranı yüzde 30'da eşitlenebilecek. Bu durumda eğer 6 aylık enflasyon yüzde 26.24 çıkarsa SSK ve Bağ-Kur'lulara 3.76, memur emeklilerine ise 9.25 puanlık refah payı verilmiş olacak.

Sokaklar dolu, mekanlar boş! Tatil beldelerinde indirim rüzgarı: Restoranlar birleşti! Sokaklar dolu, mekanlar boş! Tatil beldelerinde indirim rüzgarı: Restoranlar birleşti! Haberi Görüntüle

NASIL UYGULANACAK?

Refah payı dahil zam oranı, emeklilerin kök aylıklarına yansıtılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına eğer refah payı olmazsa ilk 6 aylık enflasyon oranı yansıtılacak.

Çıkan tutara yeni aylığın yüzde 4-5'i oranında ek ödeme ilave edilecek. İki ödemenin toplamı taban tutarın altındaysa Hazine desteğiyle (5510 Ek 19 ödemesi) taban tutara tamamlama yapılacak.

Eğer refah payı ile zam oranı yükseltilirse, bu durumda kök aylığa 6 aylık enflasyon oranı yerine refah payı eklenmiş yeni oran yansıtılacak. Örneğin; Temmuz zammı refah payıyla yüzde 30'a yükseltilirse kök aylık yüzde 30 artırılarak hesap yapılacak.

SSK ve Bağ-Kurlulara sevindiren haber! Emekliler için talimat verildi! Bankalardan 30 bin TL destek! SSK ve Bağ-Kurlulara sevindiren haber! Emekliler için talimat verildi! Bankalardan... Haberi Görüntüle

EN AZ 19.163 TL'YE KADAR YÜKSELECEK 

En düşük memur emeklisi aylığı eğer Temmuz zammının oranı yüzde 20.75 olursa 14 bin 741 liradan 17 bin 800 lira seviyesine çıkacak. Bu aylık, eğer refah payı ile birlikte zam oranı yüzde 26.24'e yükseltilirse 18 bin 609 liraya, yüzde 30 yapılırsa 19 bin 163 lira seviyesine ulaşacak.

 

 

Habere Tepki Ver

3

1

1

0

0

1

0

0

Yorumlar (1)

lütfi

16.05.2024 16:06:02

halen alay ediyorlar ,birde emekli yılı demiyorlarmi iyice uyuz oluyorum hem açlıga mahkum et birde dalga geç

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading