Yandex Metrica

Emeklilik için askerlik borçlanması: Günün yetmiyorsa askerliği öde, emekli ol

Emeklilik için askerlik borçlanması: Günün yetmiyorsa askerliği öde, emekli ol

Erkek sigortalılar, askerlikte geçirdikleri sürenin sigorta primini kendi ceplerinden yatırarak emekliliğe giden yolda prim gününü artırabiliyor.

Ekonomi

23.01.2024, 18:12

Devlet, kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkı tanıdığı gibi erkeklere de askerlik borçlanması hakkı tanıyor. 

Askerlikte geçirilen süre daha sonra o günün prim değeri ödenerek prim gün sayısı tamamlanabiliyor.

Emeklilik için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan ancak günü yetmeyen bir sigortalı, askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabiliyor. 

Erkek sigortalılar er/erbaş olarak askerlikte geçirdikleri süreyi ya da yedek subay okulundaki süreleri, ilgili belgeleri ibraz etmek suretiyle sigorta kapsamına aldırabiliyor. 

SGK'ya askerliğini yaptığını gösterir belgeyle birlikte başvuran her vatandaş, bu sürelerin primlerini ödeyerek emekliliğe giden yolda prim gün sayısını artırabiliyor. 

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı süreye dair prim tutarını kendisi belirliyor ve bunu kendi cebinden ödüyor. 

2021 şartlarında askerlik borçlanması yapacak bir kişinin her gün için ödemesi gereken en düşük tutar 38,16 TL. 

Yani örneğin 400 gün askerlik primini ödemek isteyen bir vatandaşın cebinden 15 bin 264 lira çıkması gerekiyor. 540 gün askerlik borçlanması için bu rakam 20 bin 606 TL'ye çıkıyor. Sözkonusu rakamlar minimum prim ödemesine göre ortaya çıkan tutar. 

Kadınlar için doğum borçlanmasında da aynı kurallar geçerli. Örneğin 2 yıllık sigorta ödemesi yapmak isteyen bir kadının 27 bin 475 TL'yi SGK'ya yatırması gerekiyor. 

Askerlik ya da doğum borçlanmaları prim günü ödeme sayısını artırıyor ancak emeklilik tarihini öne çekmiyor. Primleri ödeyerek gerekli günü tamamlayan ve ancak emeklilik yaşına ulaşan bireyler emekli maaşı almaya hak kazanabiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading