Yandex Metrica

Elinizdeki dolarları satın, dövizden tamamen çıkın: Ünlü ekonomistler son noktayı koydu

Elinizdeki dolarları satın, dövizden tamamen çıkın: Ünlü ekonomistler son noktayı koydu

Ekonomi yazarları Atilla Yeşilada ile Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışı sonrası önemli uyarılarda bulundu. Yeşilada, dövizden çıkılması çağrısı yaparken Özdemir ise vatandaşlar için artık kredi kullanma döneminin bittiğine dikkat çekti. 

Ekonomi

11.04.2024, 11:23

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun 21 Mart 2024 tarihli toplantısından 500 baz puanlık faiz artırım kararı çıktı. Böylelikle haftalık repor ihale faizi yüzde 45'ten 50'ye yükseltildi.

Merkez Bankası'nın böyle bir adımı atması halinde vatandaşların ne yapması gerektiğine dair tavsiyelerde bulunan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, "Dövizi bozdurup TL'ye geçin" çağrısında bulunuyor. 

Atilla Yeşilada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son açıklamalarını hatırlatan Yeşilada şunları söyledi:

"Mehmet Şimşek, 'Merkez Bankası enflasyona karşı ne yapacağını biliyordur ve eli tamamen serbesttir' dedi. Ayrıca çok daha önemlisi, 'Sayın Erdoğan'la para politikası konusunda tamamen aynı fikirdeyiz' dedi. Merkez Bankası'ndan 500 baz puanlık artış kararı çıkarsa artık korkmayın, her şeyi alın, borsaya girin, devlet tahvili alın, TL mevduata geçin, dövizden tamamen çıkın." 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan iddialara yalanlama: Haberler gerçeği yansıtmamaktadır Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan iddialara yalanlama: Haberler gerçeği yansıtmamaktadır Haberi Görüntüle

TASARRUF TAAHHÜDÜ KAYDA ALINMALI

Ekonomi yönetiminin deprem bölgesi yatırımları ve Irak Kalkınma Yolu projesi hariç tüm harcamaların kısılacağı mesajına dikkat çeken Yeşilada, "15 milyar dolar bile tasarruf sağlansa milli gelirin yüzde 1,5'i eder. Ama bu vaat resmi bir beyana dönüşmeden yabancı yatırımcıların şüpheleri devam edecektir" dedi. 

Mesele Ekonomi adlı internet kanalına yaptığı açıklamada Yeşilada şu öngörülerde bulundu: 

"Amerikan Merkez Bankası FED her 3 ayda bir tahminlerini yeniliyor. Federal Açık Piyasa Komitesi'ne katılan guvernörler de FED'i bağlamayan kendi şahsi tahminlerini yayınlıyorlar. Tahmin raporları bu sene 3 faiz indirimi gösteriyordu, o indirimler 2'ye düşer ve bu, ABD Doları'nı ve ABD tahvil faizlerini yükseltir. Bu durum Türkiye'nin hayatını biraz daha güçleştirebilir.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri dikkat! Hesaplama yöntemi değişti: Maaş zamları aynı olacak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri dikkat! Hesaplama yöntemi değişti:... Haberi Görüntüle

ÖZDEMİR: FAİZ ARTIŞI DEVAM EDECEK

Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık artışını canlı yayında yorumlayan ekonomi yazarı Remzi Özdemir ise yüzde 50'lik politika faizinin borsa için çok büyük tehlike anlamına geldiğini ileri sürerek şunları söyledi:

"Faizin olduğu yerde borsa biraz ürker. Yatırımcılar ona göre tedbirlerini almalı. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde faiz silahını 60-65 bandına kadar çekebilir. Türkiye artık enflasyonun da üzerinde faiz vermek zorunda. İnsanlar artık ellerinde paralarla döviz bürolarına koşmamalı. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın nisan ayındaki toplantısında da 500 baz puanlık bir artış daha gelebilir." 

Remzi Özdemir

2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak? Türkiye'nin kredi notu kaç? 2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak?... Haberi Görüntüle

KREDİ VE KREDİ KARTI İŞİ ARTIK BİTTİ

"Sonrasında mayıs var. Enflasyonda mayısta tepe noktayı görecek. Yaklaşık 75 puan bekleniyor. Bu yıl Türkiye'de enflasyonun 50'nin altına düşme olasılığı yok. Bu da şunu gösteriyor ki, faizler 55-60 bandına oturacak. Bu durum yabancılar için caziptir, Türkiye'ye döviz girişi hızlanabilir. Merkez Bankası'nı tebrik etmek lazım, verdiği bu cesur karardan dolayı. 

Kredi işi bitti artık. Vatandaşlar kredi çekemeyecek. Kredi çekip beyaz eşya alayım, tatile gideyim dönemi bitti. Önümüzdeki dönemde kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki faizlerin de 7 puana kadar yükseltilmesini bekliyorum. 7 demek, yüzde 25'e tekabül eden bir faiz demektir. Bu da demek oluyor ki insanlar cebindeki o plastik kartı ya evine bırakacak ya da bankalar zorla toplayacak bunları." 

 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Ekonomi


Loading