Yandex Metrica

Dünyaca ünlü ekonomistten Türkiye yorumu: Doğru adımlar TL'nin gücünü artırdı: Dolar ve enflasyon eriyecek

Dünyaca ünlü ekonomistten Türkiye yorumu: Doğru adımlar TL'nin gücünü artırdı: Dolar ve enflasyon eriyecek

Dünyaca ünlü ekonomist Timothy Ash'den Türkiye yorumu geldi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası’nın verimli bir piyasa döngüsü yarattığını belirtti. Ash ayrıca TL'nin güç kazanacağını ve enflasyon üstünde baskıyı artıracağını yazdı.

Ekonomi

18.05.2024, 10:11

Chatham House’da dünyaca ünlü analisti Timothy Ash Türk Lirası'nın güçleneceğini ve enflasyon üstünde baskı yaratacağını duyurdu. 

Sosyal medya platformu X'den paylaşımda bulunan Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verimli bir piyasa döngüsü yarattığını ifade etti.

İngiliz ekonomist Timothy Ash

İngiliz ekonomist Timothy Ash

Ünlü ekonomist ayrıca "Faiz artırımlarından sonra liranın istikrarı, de-dolarizasyon, rezerv birikimine izin veren portföy girişleri, artan güven, daha fazla lira istikrarı ve para girişleri görülüyor" ifadelerini kullandı. 

19 Temmuz Moody's Türkiye kararı saat kaçta açıklanacak? Moody's Türkiye kararı borsa açıkken açıklanır mı? 19 Temmuz Moody's Türkiye kararı saat kaçta açıklanacak? Moody's Türkiye... Haberi Görüntüle

"TL'NİN GÜCÜ ARTACAK"

Chatham House'un kımdeli analisti Timothy Ash, "Türkiye - Şimşek ve TCMB verimli piyasa döngüsü yarattı. Faiz artırımlarından sonra liranın istikrarı, de-dolarizasyon, rezerv birikimine izin veren portföy girişleri, artan güven, daha fazla lira istikrarı, para girişler görülüyor. Liranın gücü enflasyon üzerinde baskı yaratacaktır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi sosyal medya hesabı X üzerinden enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Programımızın olumlu sonuçları enflasyon beklentilerine de yansıyor" diyen Şimşek, "Yıl sonu enflasyon beklentisinde gerileme devam ederken, 12 ay sonrası beklenti ekim ayına kıyasla 12,1 puan azalarak yüzde 33,2 oldu." ifadelerini kullandı.

Paylaşımına devam eden Şimşek, "Beklentilerdeki iyileşme, enflasyon ataletinin kırılmasında ve kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasında çok önemli.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yılın kalan döneminde hızla gerilemesini bekliyoruz.

Enflasyon gerçekleşmeleri de beklentileri etkiliyor, dezenflasyon sürecinin başlamasıyla beklentiler hedefimize daha hızlı yakınsayacaktır. Hedefimize ulaşmakta kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Ev kirası gibi otopark ücreti! Ünlü oyuncu İSPARK ücretlerine isyan etti! Ev kirası gibi otopark ücreti! Ünlü oyuncu İSPARK ücretlerine isyan... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN TASARRUF TEDBİRLERİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan kamuda tasaarruf tedbirleri kapsamında;

  1. Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumları, toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmetini sonlandıracak.
  2. Hizmet alımı yoluyla sağlanan personel servisi hizmeti ise sözleşme süresi bitene kadar devam edecek.
  3. Kamu taşıtları yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülecek. Bu amaçla mevcut araçların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli taşıt satın alınabilecek.
  4. Kamu kurumlarının mevcut kiralık araçları, sözleşme süresi bitince izin alınmadan yeniden kiralanmayacak.
  5. Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurumlarınca izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak.
  6. Bakanlıklarda en fazla 3 araç makam hizmetlerinde kullanılabilecek.
  7. Cep telefonu hakkı sadece Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlar, yüksek yargı organı başkanları, valiler, belediye başkanları ve üst yöneticilerde olacak.
  8. Kamu kurumları, faaliyetleriyle doğrudan ilgili tanıtımlar hariç basın yayın organlarına ilan ve reklam veremeyecek.
  9. Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılamayacak.
  10. Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Geçmişte kazanılmış, birikmiş izinler 3 yıl içinde kullandırılacak.
  11. Memurlara toplu sözleşme gereği yapılacak giyecek yardımı, ayni olarak gerçekleştirilecek. Kıyafet desteği için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak. Nakdi ödeme yapılmayacak.
  12. Bilet ücretini memurun kurumunun ödediği uçuşlarda kazanılan miller, kurumlar tarafından kullanılacak.
  13. Bugün itibarıyla sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımlarıyla yapım ihaleleri gözden geçirilecek. Genelge hükümlerine uygun olmayan ihaleler iptal edilecek.
  14. Genelgeden önce başlamış iş ve işlemler için üç ay içinde yeniden izin alınacak.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading