Yandex Metrica

Dünyaca ünlü ekonomistten piyasaları tepetaklak eden açıklama! 'Bu saatten sonra artık kaçış yok'

Dünyaca ünlü ekonomistten piyasaları tepetaklak eden açıklama! 'Bu saatten sonra artık kaçış yok'

Allianz baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, küresel piyasalara ve doların gelecek fiyat hareketlerine dair önemli tahminlerde bulundu. Erian, piyasalardaki çalkantının uzun süreceğini söyledi.

Ekonomi

23.01.2024, 19:26

Allianz baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, küresel piyasalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Financial Times için kaleme aldığı makalesinde son hafta piyasalarda yaşanan çalkantıyı bir “uyanış” olarak nitelendiren El-Erian, Politika yapıcıların, hanehalklarının, şirketlerin ve piyasaların artık zorluklardan kaçmasının mümkün olmadı ifadesinde bulundu.

Fahiş fiyatlara boykot çağrısı büyüdü! Tüketici derneklerinden odalara çağrı! Fahiş fiyatlara boykot çağrısı büyüdü! Tüketici derneklerinden odalara çağrı! Haberi Görüntüle

"BOLLUĞUN SONUNA GELİNDİ"

El-Erian’a göre tüm bu gelişmeler yıllar süren likidite bolluğunun sonuna gelindiğini gösteriyor ve piyasalarda yaşanan çalkantı döngüsel değil, kısa sürede de sonlanmayacak. El-Erian para politikalarında yapılan hatalar nedeniyle küresel ekonominin “resesyon, artan eşitsizlik ve finansal istikrarsızlık” patikasında olduğunu, zararı sınırlandırılabilmek ve en kırılganları koruyabilmek için politika yapıcıların adımları hızlandırması gerektiğini söylüyor.

Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Haberi Görüntüle

DOLAR ENDEKSİ ZİRVEDE

Dolar Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımı sonrası 20 yılın zirvesinden uzaklaşmıyor. Fed’in faiz artışların son hız devam edeceği beklentisi ve bazı Fed yetkililerinin enflasyonun hedef yüzde 2’yi bulmasının birkaç yılı bulacağını öngörmesi doları destekleyen unsurlar. Dolar endeksi geçtiğimiz çarşamba 105,79’la 20 yılın zirvesini görmüştü. Pazartesi TSİ 16:45 itibariyle endeks 104,45’teydi ve gün içinde 104,82’ye kadar yükseldi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester “enflasyonun yüzde 2’ye düşmesinin birkaç yıl süreceğini” süreceğini ve resesyon risklerinin yükseldiğini" söylüyor. Fed Başkanı Jerome Powell’in çarşamba ve perşembe günü Senato’da vereceği ifadeler doların yönünde etkili olabilir.

Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Haberi Görüntüle

PARİTE GÜÇLENDİ

Enflasyon endişeleri süren Euro Bölgesi’nde ise ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu Başkanı şapkasıyla parlamentoya yaptığı açıklamada bankanın bu yaz iki kez faiz artırım planı olduğunu teyit etti. Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un mutlak çoğunluğu kaybetmesine rağmen, doların 20 yılın zirvesinden hafif gerilemesi ve Lagarde’ın temmuzda 25 baz puan ve ardından eylülde tekrar faiz artırımı olacağını söylemesi, pariteyi güçlendirerek 1,054’e kadar yükseltti. Avrupa genelinde tahvil getirileri de bir aydan kısa bir sürede sert yükselişler kaydediyor. 10 yıllık Bund’da getiri yüzde 1,’den yüzde 1,926’ya kadar yükseldi. ECB’nin “kuzey-güney” ekonomiler arasındaki farklılıkları engellemeyi planladığını açıklaması İtalyan tahvilleriyle Alman tahvilleri arasındaki getiri makasını 200 baz puanın altına indirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading