Yandex Metrica

Dünya Bankası'ndan dudak uçuklatan fatura: Tam 465 milyar dolar!

Yıkılan binaların yerine yenisi yapmak için 80 milyar dolarlık fatura konuşulurken Dünya Bankası, Türkiye'deki bütün konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi için gereken para miktarını açıkladı: Yaklaşık yarım trilyon dolar!

Ekonomi

23.01.2024, 20:27

7.7 ve 7.6'lık depremler nedeniyle 10 ilde 50 bini aşkın bina ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bu yapıların temizlenip yeniden inşa edilmesi için gereken paranın 80 milyar dolardan az olmadığı tahmin edilirken gözler, Türkiye'de depreme dayanıklı olmayan milyonlarca konuta çevrildi. Bu konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi için yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda Dünya Bankası dudak uçuklatan bir fatura açıkladı. 

Washington merkezli Dünya Bankası'nın araştırmasına göre Türkiye'de milyonlarca konutu depreme dayanıklı hale getirmek için tam 465 milyar dolar gerekiyor. 2000 yılından önce inşa edilmiş konutların çoğunun depreme karşı savunmasız durumda olduğu, acil güçlendirme gerektiği ve 6 milyon 700 bini bulan bina sayısının şimdiye dek sadece yüzde 4'ünün yenilenebildiği belirtiliyor. 

Dönüşüm için gereken paranın devasa boyutlarda olmasından ötürü Dünya Bankası şu itirafta bulunuyor: "Kentsel dönüşüm hedefinin ölçeği göz önüne alındığında, risk altındaki konutların dayanıklı bir şekilde güçlendirilmesini veya yeniden inşasını desteklemek için mevcut kamu finansman mekanizmaları, büyük finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil."

Dünya Bankası uzmanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililer ve Japonya'daki ilgili kurumların yöneticileri ile ortak çevrimiçi toplantılar yaptığı belirtiliyor. Bu toplantılarda orta ve alt düzey gelir gruplarının binalarını dönüştürmek için gereken finansmana nasıl ulaşabilecekleri tartışıldı. 

Middle East Eye sitesindeki habere göre önümüzdeki dönemde konut yenileme projeleri için dış finansman sağlamak pek de kolay olmayacak. 

>

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading