Yandex Metrica

Dolara darbe üstüne darbe: Yakında rezerv para konumunu kaybedip tepetaklak olabilir!

Dolara darbe üstüne darbe: Yakında rezerv para konumunu kaybedip tepetaklak olabilir!

Dünya ekonomisinde hâlâ 'rezerv para' durumundaki ABD Doları'nın bu konumunu sarsacak gelişmeler yaşanıyor: Rusya ile Hindistan yerel para birimleriyle ticaret yapmak üzere anlaştı. Suudi Arabistan Çin'e petrolü yuanla satıyor. Rus rezervlerine el konulması ise diğer ülkeleri 'dolar' konusunda ciddi şekilde düşünmeye sevk etti.

Ekonomi

23.01.2024, 19:02

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın ekonomisini çökertmek için yaptırımlar devam ederken Moskova, en çok silah ihraç ettiği ülkelerden Hindistan'la önemli bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ile Hindistan, karşılıklı ticaretini yerel para birimleri üzerinden yapacak. ABD Doları'nı devredışı bırakmayı amaçlayan hamlenin benzerleri dünya geneline yayılırsa, rezerv para konumundaki ABD Doları'nın büyük sarsıntılar yaşayabileceği belirtiliyor.. 

Moskova ile Yeni Delhi arasındaki anlaşmayı duyuran Bloomberg'e göre, 25 Mart'tan itibaren Hindistan, Rusya'dan aldığı silahların bedelini yerel para ile Rus tahvillerine yatırım yaparak ödeyecek. Karşılıklı ticarette dolar kullanmayarak ABD radarından çıkmayı hedefleyen iki ülke, mevcut ekonomik düzende küçük ama etkili bir çatlak oluşturdu. 

Bakan Şimşek'ten rezerv açıklaması: Dış yükümlülükleri azaltıyoruz Bakan Şimşek'ten rezerv açıklaması: Dış yükümlülükleri azaltıyoruz Haberi Görüntüle

SUUDİLER PARALARINI NEREYE GETİRECEK?

Benzer bir adım geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'dan gelmiş, Riyad yönetimi petrol konusunda en büyük müşterisi olan Çin'in, borcunu kendi para birimiyle ödemesinin önünü açmıştı. Rus rezervlerine ve Rus vatandaşlarına ait paralara batılı ülkelerce el konulmasının ardından Suudilerin, servetlerini artık ABD ya da Avrupa'da tutma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor. 

Riyad ile Pekin arasında yerel para anlaşmasının ardından Suudi Arabistan'ın en büyük petrol şirketi Aramco'ya ait tesislerin İran destekli Husi örgütü saldırılarının hedefi olması ise sahada kimin kimlerle iş tuttuğunu göstermesi bakımından dikkat çekici oldu. 

Altın ve gümüşü güzel günler bekliyor: Uzman isim açıkladı! O tarihte 3 bin TL! Altın ve gümüşü güzel günler bekliyor: Uzman isim açıkladı! O... Haberi Görüntüle

GÜNDE 1,1 MİLYAR DOLAR KAZANMAYA DEVAM

Petrol ve gaz satışı konusunda Avrupa ülkelerini dolardan uzaklaşmaya zorlayan bir adım da Rusya'dan geldi. Moskova 'dost olmayan ülkelerden' doğalgaz parasını ruble üzerinden talep etti. Bu durum Avrupalı şirketleri açık piyasadan Rus Rublesi bulmaya zorladı ve sadece bu hamle bile 1 ABD Doları karşısında 140 rubleye kadar gerileyen Rus parasını birdenbire 100 ruble seviyesine yükseltti. Rusya gaz ve petrol satışından günde 1,1 milyar dolar civarında para kazanmaya devam ediyor. 

Araç sahiplerine müjde: Motorine bu gece indirim geliyor Araç sahiplerine müjde: Motorine bu gece indirim geliyor Haberi Görüntüle

IMF BİLE 'DÜZEN TEMELDEN DEĞİŞEBİLİR' DİYOR 

Mevcut gelişmeler, ABD'nin doları altına endekslemeyi kestiği 1971 yılından buyana en büyük kırılmanın yaşanabileceğini gösteriyor. IMF'nin 15 Mart'ta internet sitesine yazdığı satırlar herkese bir fikir veriyor: "Enerji ticaretinin değişmesi, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması, ödeme ağlarının parçalanması ve ülkelerin rezerv para varlıklarını yeniden düşünmesi durumunda, savaş küresel ekonomik ve jeopolitik düzeni temelden değiştirebilir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading