Yandex Metrica

Doğu Anadolu'da kuraklık yüzünden bal verimi düştü

Doğu Anadolu'da kuraklık yüzünden bal verimi düştü

Kuraklık nedeniyle Doğu Anadolu'da bal verimini düşüşe geçince, yetkililer piyasada görülebilecek olası 'glikozlu bal' fırsatçılığı konusunda uyardı.

Ekonomi

23.01.2024, 17:47

Türkiye'de arıcılık dendiğinde akla ilk gelen bölgelerden olan vearıcılığın yaygın olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu sene yaşanan kuraklık neticesinde bal verimi oldukça düştü.
Gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ertaş, 2018'de coğrafi işaret alan Kars balını kuraklık, çam balını da ülkede çıkan yangınların olumsuz neticeleriyle vurduğunu ifade etti.

Ertaş 2021 yılında dünyayla beraber Türkiye'de de ciddi bir kuraklık sorunu görüldüğünü söyledi. Ertaş, AA'ya "Kuraklık bölgeyi ve ilimizi de etkiledi. Özellikle en hassas nokta olan arıcılık çok etkilendi. Son 2-3 yıldır küresel ısınmadan dolayı arıcılıkta bal, kışın da kışlatmada arı kaybı oluyor. Bu yıl çetin geçen kış koşulları, akabinde gelen kuraklık, samyeli dediğimiz güneyli rüzgarlarla birlikte arazilerde kuruma yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

GLİKOZLU BAL UYARISI

Kovanlarda son derece az bal olduğunu dile getiren Ertaş, arıcıların bu sene ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi.

Düşen bal üretimiyle beraber, fırsatçılar tarafından glikozlu bal üretebileceğine dikkat çeken Ertaş, tüketicilerin bu tür durumlara karşı dikkatli olmasını vurguladı. Ertaş,  "Bu yıl kuraklığın ardından meydana gelen yangınlarla çam balında da büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Tüketicilerimiz bal tüketirken, güvenli yerlerden alışveriş yapmayı tercih etsinler. Glikozcular bunu fırsata çevirip iş başına geçebilirler. Sofralara glikozlu bal gelebilir. Glikozlu bal dediğimiz, tamamen arıyla alakalı olan bir bal değil, tamamen laboratuvar ortamında ve bal aroması içine katılarak makinelerle hazırlanan bir yiyecek, bu da zehirdir."

Diğer taraftan Kars'ta yaşayan ve organik bal üreticiliği yapan Hüseyin Kaplan da iki senedir bölgedeki kuraklık sebebiyle bal alamadıklarını anlatarak, "Gezici arıcı olduğumuz için taşıma masrafımız oluyor. Bu yıl benim 30 bin lira masrafım var ama bal yok. Sayın bakanımızın bize yardım etmesini istiyoruz. Geçen sene de kurak geçmişti, bu sene de kuraklık vurdu. Arılarımız kuraklık nedeniyle yavrudan da küstü ve artık yavru da yapmıyor." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading