Yandex Metrica

Çalışanlara yıllık izin ücreti müjdesi: Yargıtay başvurdu Anayasa Mahkemesi iptal etti

Çalışanlara yıllık izin ücreti müjdesi: Yargıtay başvurdu Anayasa Mahkemesi iptal etti

Anayasa Mahkemesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. Yargıtay'ın başvurusunu değerlendiren mahkeme, Deniz İş Kanunu'nda yer alan yıllık izin ücretinin ödenmemesiyle ilgili düzenlemeyi iptal etti. Bu kararın iş hukuku alanında çok önemli bir değişikler yapması bekleniyor. 

Ekonomi

01.04.2024, 08:09

Yargıtay, Deniz İş Kanunu'nda yer alan işverenin haklı sebeple iş akdini feshetmesi hallerinde kullanılmayan izin ücretinin ödenmeyeceğini öngören maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, Borçlar Kanunu, İş Kanunu ve Basın İş Kanunu'nda yer alan ve yıllık izin ücretinin işçiye ödenmesinin sözleşmenin sona erme nedenine bağlı olmadığ halde bunun Deniz İş Kanunu'nda şart olduğuna dikkat çekildi. Kararda Deniz İş Kanunu’na göre işçinin ne zaman izin kullanacağına işverenin karar verdiği vurgulanırken iznin kullanılmasından önce iş akdinin 14’üncü maddenin (I) numaralı bendindeki sebeplere bağlı olarak feshedilmesi durumunda işçinin Anayasal güvence altına alınan dinlenme hakkını kullanmamış olacağı dile getirildi.

19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol yüzde 5 düştü 19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol... Haberi Görüntüle

40. MADDENİN 7. FIKRASI İPTAL EDİLDİ

Bu gerekçelerle Deniz İş Kanunu'nun 40'ıncı maddesinin 7'nci fıkrasını iptal eden Anayasa Mahkemesi, yasal boşluk doğabileceği düşüncesiyle 6 ay süre tanıdı. Bu nedenle yeni yasal düzenlemler yapılabilmesi içi  kararın 14 Eylül 2024'te yürürlüğe gireceği belirtildi. Buna göre işçiler, hak edilen yıllık izin ücretini alabilecek. 

Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Yeni düzenleme 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Yeni düzenleme 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek Haberi Görüntüle

YARGITAY BAŞVURMUŞTU

Yargıtay, Deniz İş Kanunu'nda yer alan ve işçilere izin ücreti ödenmesini engelleyen düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğunu savunarak itiraz etmiş ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi de aldığı kararla Deniş İş Kanunu'nda yer alan ilgili düzenlemeyi iptal ederek işçilerin yıllık izin ücretlerini şart aranmaksızın almalarının önünü açtı. Bunun için yapılacak yasal düzenlemeler için vakit verek mahkeme, söz konusu düzenlemenin 14 Eylül 2024'te yürülüğe gireceğini belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Loading