Yandex Metrica

Bakan Şimşek: Türkiye'nin ilk önceliği enflasyonu tek haneye indirmek

Bakan Şimşek: Türkiye'nin ilk önceliği enflasyonu tek haneye indirmek

Brüksel'de konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye dair önemli mesajlar verdi. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada "En büyük sorun, Türkiye söz konusu olduğunda Avrupa'nın liderlik ve stratejik perspektif eksikliğidir. Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük bir potansiyele sahip. Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz" dedi. Şimşek, Türkiye'nin ilk önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyledi.

Ekonomi

16.05.2024, 11:45

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belçika'nın başkenti Brüksel'in önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel'de "Türkiye: Avrupa ekosisteminde ilerlemek" konulu etkinlikte konuştu.

Türkiye'nin ilk önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu belirtren Şimşek, bunun zorluğunun farkında olduklarını ancak başarı sağlayacaklarını vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin bir diğer önceliğinin mali pozisyonu güçlendirmek olduğunu belirterek, geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle bütçe açığının arttığını anımsattı.

Vergi paketi komisyonda kabul edildi: En düşük emekli aylığı artıyor Vergi paketi komisyonda kabul edildi: En düşük emekli aylığı artıyor Haberi Görüntüle

''MALİ AYARLAMA ENFLASYONUN DÜŞMESİNE YARDIMCI OLACAK''

Mali ayarlamaya azami çaba gösterdiklerini dile getiren Şimşek, şunları kaydetti;

"Daha yapılması gerekenler var. Mali ayarlama enflasyonun düşmesine yardımcı olacak. Diğer önemli öncelik ise dış dengeyi düzeltmek, cari açığı azaltmak ve rezervleri yeniden artırmak. Nihai hedef yapısal dönüşümü sağlamak. Enflasyonu düşürmek için olağan dışı bir şey yapmadık, geleneksel para politikasını uyguladık.''

Renault dev kampanyayı duyurdu: Sıfır km Megane peynir ekmek gibi satacak! Renault dev kampanyayı duyurdu: Sıfır km Megane peynir ekmek gibi... Haberi Görüntüle

''2026'DA TEK HANELERE DÖNÜLECEK''

Enflasyonla mücadelenin önemine işaret eden Bakan Şimşek, "Enflasyon mayıs ayında zirveye çıkacak. O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz. Bizim gördüğümüz yol bu. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 38 civarında olduğunu öngörüyoruz. Gelecek yıl yüzde 14 düşecek enflasyon 2026'da da tek haneli rakamlara geri dönecek." dedi.

Enflasyondaki gerilemenin para politikasının normalleşmesinin bir parçası olduğuna vurgu yapan Şimşek, Merkez Bankası para politikası duruşunun enflasyon beklentilerini destekleyeceğini belirtti.

Bankalar para musluğunu açtı! Tam tamına 8 banka 0 faizli kredi dağıtacak: İşte başvuru şartları... Bankalar para musluğunu açtı! Tam tamına 8 banka 0 faizli... Haberi Görüntüle

CARİ AÇIK

Şimşek, "Cari açıkta sürdürülebilir bir düşüş sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

Kapsamlı bir yapısal reform gündemleri olduğuna işaret eden Şimşek, "Programımız çalışıyor. Yapısal reformların yatırımcı güvenini yeniden kazanmamızı sağladığını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

"Yeniden dengelenme süreci devam ediyor, enflasyon beklentileri önemli ölçüde geriledi."diyen Şimşek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin iyileştiğini ve iyileşmeye devam edeceğinin altını çizerken kredi risk priminin düştüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin farkında olup not artışına gittiklerini vurguladı.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading