Yandex Metrica

BAE'yi Türkiye'nin ayağına getiren İngiltere'ydi! Döviz kuru için devreye girecekler...

BAE'yi Türkiye'nin ayağına getiren İngiltere'ydi! Döviz kuru için devreye girecekler...

Dış politika uzmanı Ardan Zentürk, Birleşik Arap Emirlikleri'ni çantada 10 milyar dolarlık yatırım paketiyle Ankara'ya gönderen gücün İngiltere olduğunu iddia etti. Zentürk'e göre Türk Lirası'nın değer kaybı da Londra'nın çıkarlarına aykırı: Kurlara müdahale için yakında harekete geçebilirler.

Ekonomi

05.02.2024, 11:00

Ünlü gazeteci Ardan Zentürk, Türk Lirası'nın son dönemde ABD Doları karşısındaki değer kaybına ilişkin dikkat çekici bir analiz yayınladı. 

Türk ekonomisindeki sarsılmanın küresel denklemi etkileyeceğini ve bu durumun İngiltere'nin işine gelmeyeceğini belirten Zentürk, BAE'yi kontrol eden gerçek gücün Londra olduğuna dikkat çekerek, bu ülkeyi Ankara'nın ayağına getirenin gerçekte Birleşik Krallık olduğunu iddia etti. 

Türkiye'nin küresel ölçekte çok önemli bir ülke olduğuna ve 'kilit taşı' konumuna işaret eden Zentürk, Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybetmemesi için çok yakında Londra piyasasının devreye girmesini beklediğini dile getirdi. 

Ardan Zentürk

Ekonomide yaşanan kırılmanın NATO'nun etki alanını da daraltacağını, bunun yanında 'güç kaybeden' Türk ekonomisinin pek çok coğrafyada kara delikler oluşturacağını belirten Zentürk, "Erdoğan'ın ekonomik krizde aradığı dış desteğin Britanya'dan geleceğine dair işaretler artıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Zentürk, Ankara ile Londra arasındaki güçlü ilişkilere de dikkat çekerek "İngiltere, 'küresel Britanya' hedefleri için çok önemli gördüğü 14 ülke arasındaki Türkiye konusunda ABD ve İsrail'den farklı düşünüyor" dedi. 

BAE'nin Ankara ile yakınlaşma adımlarına İngiltere'nin direktifi doğrultusunda başlattığını ileri süren Zentürk, Londra'nın Doğu Akdeniz konusunda ABD-Yunanistan-İsrail-Güney Kıbrıs blokuna muhalif olarak Türkiye'nin tezleri doğrultusunda hareket ettiğini kaydetti. 

İngiltere'nin Atina Büyükelçisi Matthew Lodge'un Yunan basınına verdiği demeçte "Doğu Akdeniz'deki istikrarsızlıkta Ankara'nın uzun vadeli çıkarı bulunduğu görüşünü paylaşmıyorum. Çözüm diyalogdadır" dediğini hatırlatan Zentürk, Ege ve Doğu Akdeniz politikaları konusunda Londra'nın Atina tarafında değil Ankara'nın yanında olduğuna işaret etti. 

Türk ekonomisinin dış ticaret fazlası verdiği ülkelerin başında İngiltere geliyor. 2020 yılında Türkiye bu ülkeye 11,5 milyar dolarlık ihracat yaparken, İngiltere'den ithalat ise 6,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading