Yandex Metrica

BAE'nin Türkiye'ye yatıracağı para miktarı belli oldu

BAE'nin Türkiye'ye yatıracağı para miktarı belli oldu

Türkiye ile bilek güreşinde geri adım atan BAE'nin ödeyeceği diyet miktarı belli oldu. Middle East Eye direktörü David Hearst, BAE'nin ilk etapta 10 milyar dolardan fazla yatırım planladığını duyurdu.

Ekonomi

05.02.2024, 14:11

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Türkiye'ye yönelik tutumunda 'U dönüşü' yapan Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkileri hızla düzeltmek için ilk etapta 10 milyar dolardan fazla yatırım planlıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yıllar sonra ilk kez 30 Ağustos'ta telefonla temas kuran ve görüşmede Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini söyleyen BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in düşündüğü rakamı Middle East Eye haber sitesi direktörü >David Hearst açıkladı. 

Kaynaklarının verdiği bilgiye göre BAE'nin Türkiye'ye 10 milyar dolardan fazla para yatırma niyetinde olduğunu bildiren Hearst, görüşmenin ardından BAE'nin Türk şirketlerini satın alma hamlelerine başladığına dikkat çekti. Bu yönde ilk adım, Dubai merkezli Aramex şirketinin MNG Kargo'ya talip olması şeklinde tezahür etti. 

15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması için 3 milyar dolar harcayan bir ülkenin şimdi ilişkileri düzeltmek için çaba harcadığına işaret eden Hearst, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bitcoin neden düştü? 15 Nisan Pazartesi BTC son durum ne? Bitcoin neden düştü? 15 Nisan Pazartesi BTC son durum ne? Haberi Görüntüle

TALEP ABU DABİ'DEN GELDİ

"Ankara çok fazla ketum ama net bir şey var: İlişkileri düzeltmek isteyen taraf Abu Dabi. Erdoğan süreç konusunda oldukça temkinli. Bunun için çok sayıda neden bulunuyor. Çünkü 15 Temmuz'a 3 milyar dolar yatırmış BAE, Erdoğan'a ve Türk Lirası'na düzenli olarak saldıran Washington merkezli düşünce kuruluşlarına fon sağlıyor. Suriye, Yemen Libya, Afrika Boynuzu, Mısır ve Tunus'ta Türkiye ile nüfuz için rekabet ediyor."

"BAE, eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'yi deviren karşı-devrimin arkasındaki beyinlerden ve fon sağlayıcılardan biriydi. Üstelik defalarca kez Tunus, Sudan ve Yemen'de düzeni değiştirmeye çabaladı. BAE uçakları 'dönek general' Halife Hafter'in Trablus'u yeniden ele geçirmeye yönelik talihsiz girişimi için ona hava koruması sağladı. Bunun yanında BAE, sosyal medyada kamuoyu oluşturmak için trol orduları yarattı. Bu ülkenin Körfez'i aşan müdahaleleri Ortadoğu'da büyük tahribata neden oldu."

Emeklilerin gözü Temmuz ayında! Ek iyileştirme ile SSK ve Bağ-Kur emeklisinin en düşük emekli maaşına enflasyon farkı! Emeklilerin gözü Temmuz ayında! Ek iyileştirme ile SSK ve Bağ-Kur... Haberi Görüntüle

'LAİK CİHAD' ÇOK MALİYETLİ 

"Siyasi İslam'ı yok etmek için görevde olan bir leopar şimdi neden lekelerini değiştirsin? Bu soruya ikna edici bir cevap vermek mümkün değil. Üstelik BAE'nin makyaj denemesi ilk de değil. BAE, Hillary Clinton'un ABD başkanı olacağını düşünerek o dönem Ankara'ya benzer tekliflerle gelmişti. Trump kazanınca tasarılar anında rafa kaldırıldı. Abu Dabi'nin şimdiki U dönüşü temel bir fikir değişikliği değil, sadece pragmatizmdir. Ankara'dakiler bu nedenle şüpheci olmakta haklılar."

"Öte yandan BAE yetkilileri Türkiye ile 'stratejik yeniden değerlendirme' yürüttüklerini belirtiyor. Bunda ABD'nin öngörülemez tavrı etkili oldu. Suudi Arabistan ve BAE şimdi ABD konusunda kendilerini korunmasız hissediyor. Üstelik BAE'nin Müslüman Kardeşler'e karşı 'laik cihadı' epey maliyetli. MBZ (Muhammed bin Zayed) Mısır'da Sisi'ye yatırdığı milyarlarca dolar karşılığında ne kazandı? O halde BAE'nin yeni politikası askeri müdahale ve siyasi rekabet yerine ekonomik işbirliği yoluyla nüfuzu yaymaktır."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading