Yandex Metrica

Baba iyileşmezse petrol fiyatları uçar: Ünlü analist akaryakıt fiyatlarına zam sinyali verdi

Baba iyileşmezse petrol fiyatları uçar: Ünlü analist akaryakıt fiyatlarına zam sinyali verdi

Akaryakıt fiyatlarına Reisi ve Selman şoku: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ani ölümü ve ve Suudi Arabistan Kralı Salman'ın sağlığına ilişkin endişelerin ardından tırnaşına geçen petrol fiyatları iç piyasa için zam sinyali verdi. Benzin ve motorin fiyatlarına peş peşe zam gelebilir. 

Ekonomi

21.05.2024, 15:05

Akaryakıt fiyatlarına okkalı zam gelecek! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi ve Suudi Arabistan Kralı Salman'ın Japonya gezisini iptal etmeye zorlayan akciğer enfeksiyonu sonrasında büyük petrol üreticilerindeki siyasi belirsizliğin ortasında bugün tırmanışa geçti. 

Brent petrol fiyatları 10 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 84,43 dolara yükseldikten sonra 41 sent veya %0,5 artışla varil başına 84,39 dolara yükseldi. Öte yandan Haziran teslimi ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, 1 Mayıs'tan bu yana en yüksek fiyat olan 80,35 dolara ulaştıktan sonra 23 sent yükselerek varil başına 80,29 dolara yükseldi. Haziran kontratı Salı günü sona eriyor ve en aktif Temmuz kontratı 79,89$, 31 sent veya %0,4 seviyesinde bulunuyor.

İranlı yetkililer ve devlet medyası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uzun süredir Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in olası halefi olarak görülen katı siyasetçi İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Azerbaycan sınırı yakınındaki dağlık arazide meydana gelen helikopter kazasında öldürüldüğünü söyledi.

İslam Memiş açık açık tarih verdi: Altın yatırımcıları bunu kaçırmasın! İslam Memiş açık açık tarih verdi: Altın yatırımcıları bunu kaçırmasın! Haberi Görüntüle

"BABANIN SAĞLIĞI KÖTÜLEŞİRSE..."

Bu arada Japonya'nın Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Yahashi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın babası Kral Salman'ın sağlık sorunu nedeniyle Pazartesi günü başlaması planlanan Japonya ziyaretini ertelediğini söyledi.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı dün 88 yaşındaki Kral Salman'ın akciğer enfeksiyonu tedavisi göreceğini bildirdi. IG Markets analisti Tony Sycamore, "Babanın sağlığı kötüleşirse, bu, İran Cumhurbaşkanı'nın kayıp olduğu haberinin ardından bu sabah enerji piyasalarında zaten mevcut olan genel belirsizliği artıracaktır " dedi.

Ayrıca Sycamore, WTI fiyatlarının 200 günlük hareketli ortalama olan 80,02 Dolar'ın üzerine çıktıktan sonra toparlanarak 83,50 Dolar'a kadar çıkabileceğini ekledi.

Sözlerine devam eden Sycamore, "Bunun gerçekleşmesi için çok sayıda neden olduğunu düşünüyorum, özellikle de ipotek kurallarının hafifletilmesi, mevduatların azaltılması ve satılmayan evlerin satın alınması dahil olmak üzere Çin'de geçen hafta açıklanan önlemleri göz önüne aldığımızda" ifadelerini kullandı.

Başkasına ait POS cihazı ve IBAN kullananlar yandı: Yeni vergiler geliyor cezalar artıyor Başkasına ait POS cihazı ve IBAN kullananlar yandı: Yeni vergiler... Haberi Görüntüle

PETROL PİYASASI ALEV ALDI

Brent geçen haftayı yaklaşık yüzde 1 yükselişle üç haftadan beri ilk haftalık kazancıyla tamamlarken, WTI dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan ABD ve Çin'den gelen ekonomik göstergelerin iyileşmesi üzerine yüzde 2 yükseldi. Bölgedeki dalgalanmaya rağmen petrol fiyatları hafif hareket etti.

Petrol fiyatlarına ilişkin bir değerlendirmede ING emtia stratejisi başkanı Warren Patterson'dan geldi. Patterson, "Petrol piyasası büyük ölçüde aralıklara bağlı kalıyor ve yeni bir katalizör olmadan, bu aralığın dışına çıkmak için muhtemelen OPEC+ üretim politikasına ilişkin netliği beklemek zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ adı verilen müttefiklerinin 1 Haziran'da toplanması planlanıyor. Patterson, "Piyasa, muhtemelen OPEC'in sahip olduğu büyük miktardaki yedek kapasite nedeniyle, jeopolitik cephedeki gelişmelere karşı giderek daha duyarsız görünüyor" dedi.

MST Marquee enerji analisti Saul Kavonich, piyasanın ve sektörün Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın enerji sektöründeki liderliğine "alıştığını" söyledi. "Bu sağlık sorunu ne olursa olsun Suudi Arabistan'ın stratejisinde devamlılık bekleniyor" diye ekledi.

ABD'de Washington, petrol fiyatlarındaki son düşüşten yararlandı ve 2022 stoklarından büyük bir satışın ardından Stratejik Petrol Rezervini yenilemeye yardımcı olmak için geçen haftanın sonunda varil başına 79,38 dolardan 3,3 milyon varil petrol satın aldığını söyledi.

Dev proje yükseliyor: Ülke ekonomisine 345 milyon liralık katkı sağlayacak Dev proje yükseliyor: Ülke ekonomisine 345 milyon liralık katkı sağlayacak Haberi Görüntüle

AKARYAKIT FİYATLARINDA SON DURUM NE?

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin: 42.74

Motorin: 40.23

LPG: 20.97

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin: 42.66

Motorin: 40.17

LPG: 20.43

Ankara akaryakıt fiyatları

Benzin: 43.64

Motorin: 41.16

LPG: 20.87 

İzmir akaryakıt fiyatları

Benzin: 43.89

Motorin: 41.44

LPG: 20.51

Habere Tepki Ver

0

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading