Yandex Metrica

Sitede Ara

Ambalaj fiyatını değiştirmek suç olacak! Fahiş fiyatlara kesin çözüm: Etiket vurgununu bitirecek hamle!

Ambalaj fiyatını değiştirmek suç olacak! Fahiş fiyatlara kesin çözüm: Etiket vurgununu bitirecek hamle!

Fahiş fiyatla mücadele kapsamında bakanlık sorunun önüne geçecek yeni bir hamle için harekete geçti. Ürünlerinin ambalajlarının üzerine tavsiye fiyat yazılması öngörülüyor. Çalışmaya göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek. Ürün o fiyattan raflarda yerini alacak. Böylece her hafta çeşitli bahanelerle etiket değişiminin önüne geçilmiş olacak. 

Ekonomi

25.04.2024, 09:11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş fiyatı önlemek için gündeme getirdiği "ambalaj üzerine etiket" uygulamasının nasıl hayata geçirileceği ortaya çıktı. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı görevlendirildi. Uygulamanın başlaması için yasal düzenleme gerekiyor. Bakanlık üretici, toptancı ve perakendecilerle bir çalışma başlattı.

 

KFC batıyor! Şubelerini tek tek kapatıyor: Fast food zinciri Türkiye'den çekilecek mi? KFC batıyor! Şubelerini tek tek kapatıyor: Fast food zinciri Türkiye'den... Haberi Görüntüle

ETİKET DEĞİŞİMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Önüne geçilmesi planlanan fahiş fiyatlar için ambalaj üzerine fiyat etiketi üçlü bir komisyon tarafından belirlenecek. Bu komisyonda bakanlık yetkililerinin de yer alması bekleniyor. Ambalajlı ürünler, bu komisyonun belirleyeceği tavsiye fiyatıyla satılacak. Böylece, marketlerin her hafta çeşitli bahanelerle yaptığı etiket değişimi engellenmiş olacak. 

Ekonomist Mert Başaran'dan yatırımcılara tavsiye: Dolar mı? Altın mı? Ekonomist Mert Başaran'dan yatırımcılara tavsiye: Dolar mı? Altın mı? Haberi Görüntüle

BELİRLENEN FİYAT TİCARET BAKANLIĞI İLE PAYLAŞACAK 

Yapılacak yeni düzenlemeye göre, ambalaja eklenecek tavsiye fiyatı konsensüs ile belirlenecek. Üretici, toptancı, perakendeci ürünün üzerine maliyet ve kârı ekleyerek bir fiyat çıkaracak. Bu fiyat Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Belirlenen fiyat, üretim tarihiyle birlikte ambalaja basılacak.

65 yaş aylığı, evde bakım ve engelli maaşı alanlar dikkat! Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı: Temmuzda rekor zam yolda 65 yaş aylığı, evde bakım ve engelli maaşı alanlar dikkat!... Haberi Görüntüle

TÜKETİCİ FİYAT FARKINI BAKANLIĞA ŞİKAYET EDEBİLECEK 

Örneğin bir ürüne 100 TL tavsiye fiyatı belirlendi. O ay üretilen ürünün tüm ambalajlarına tavsiye edilen fiyat 100 TL şeklinde basılacak. Ancak perakendeci isterse bunu 120 TL'den satışa koyabilecek. Tüketici de bu durumda fırsatçıyı kolaylıkla tespit edebilecek. Bu durumu ilgili makamlara şikâyet edebilecek. Bu tavsiye fiyatı, kendi arasında anlaşan marketlerin de tek elden yönetilmesinin önüne geçilecek. 

Orta Koridor güçlenecek! Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye ile Kırgızistan arasında taşımacılık serbestleşiyor Orta Koridor güçlenecek! Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye ile Kırgızistan arasında... Haberi Görüntüle

TÜRLÜ BAHANELERLE ETİKETLER GELİŞİ GÜZEL DEĞİŞTİRELEMEYECEK 

Ambalaj üzerine fiyat uygulaması fırsatçılığı son bulacak. Bilindiği üzere birçok market bir ürünü üç ay önce almış olsa dahi döviz, benzin, kira gibi bahanelerle her hafta etiket fiyatını değiştirmeye başlamıştı. Diyelim ki perakendeci 100 paket ürün aldı. Bunun 80'ini sattı. Kalan 20 pakete ilave 100 paket daha aldı. Bu 20 paketin fiyatını da yeni aldığı ürün üzerinden fiyatlandırıyordu. Yeni uygulamayla, eskiden aldığı malın etiketi durduğu için türlü bahanelerle yüksek fiyattan satamayacak.

Son dakika: PPK toplantı özeti yayımlandı Son dakika: PPK toplantı özeti yayımlandı Haberi Görüntüle

EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ STOKÇULUK 

Pandemiyle birlikte perakende sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri de stokçuluk oldu. Üretilen bir ürün hemen raflara gelmezken stokçuluk yoluyla fiyat yükseltildikten sonra raflara yerleştiriliyordu. Her ürünün ambalajına tavsiye edilen fiyat eklendiğinde bu ürünün stokta durması üretici ve satıcıya daha büyük zarar verecek. O nedenle ürün bir an önce raflara getirilecek, stokçuluğun önüne geçilmiş olacak. 

Nisan memur zam farkı 2024 | Nisan enflasyonuyla Öğretmen-Hemşire-Polis Temmuz maaşı ne kadar olacak? Nisan memur zam farkı 2024 | Nisan enflasyonuyla Öğretmen-Hemşire-Polis Temmuz... Haberi Görüntüle

YENİ UYGULAMAYLA FİYATLAR KIYASLANABİLECEK 

Neredeyse artık hemen her gün yaşanan fiyat artışı ve raflardaki fiyat etiketi değişimi tüketiciyi de oldukça zorlamaya başladı.Yeni uygulamayla tüketici de fiyatın ne olduğunu bilecek. Bir önceki ayla bir sonraki ay arasındaki fiyatı kıyaslayabilecek. Eğer market ya da satıcı tavsiye fiyatına uymuyorsa bunu kolaylıkla görebilecek ve tercihlerini tüketici dostu olan yerlerden yana kullanacak. Fiyatlar arasında uçurum varsa Ticaret Bakanlığı'na da şikayette bulunabilecek.

5 yıl önceden emekli olabileceksiniz: 1 Milyon vatandaşı işgilendiren karar! Prim gün sayısı 9000'den 7200' düşürülüyor! 5 yıl önceden emekli olabileceksiniz: 1 Milyon vatandaşı işgilendiren karar!... Haberi Görüntüle

AMBALAJ FİYATINI DEĞİŞTİRMEK SUÇ OLUR

Ambalaj üzerine fiyat etiketi uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, uygulamanın fırsatçılara geçit vermeyecek çok önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Bu uygulamanın yasalaşması halinde stokçuluğun da önüne geçileceğini anlatan Güllü, "Geçmiş yıllarda şeker ve yağda stokçuluğu gördük. Şimdi ambalaj üzerine fiyat etiketi uygulaması devreye girerse ürünü saklayamazlar" dedi. Tavsiye fiyatın oluşturulacağını ancak perakendecinin rafına istediği fiyatı koyabileceğini anlatan Güllü, "Fakat rekabet ortamında perakendeci bunu yapmak istemeyecektir. Eğer tavsiye edilen fiyatta bir oynama ya da üzerine farklı bir fiyat yapıştırılırsa bu suç teşkil edecek" diye konuştu.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading