Yandex Metrica

60.000 TL'ye çalışacak işçi yok! Bu sektörde yakında maaşlar 200 bin liraya çıkacak!

60.000 TL'ye çalışacak işçi yok! Bu sektörde yakında maaşlar 200 bin liraya çıkacak!

Malatya'nın en meşhur kiraz çeşidi Yeşilyurt Dalbastı kirazında hasat dönemi başladı. Bu yıl rekoltenin 800 ton civarında olması beklenirken üreticiler, 60 bin liraya çalışacak eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşıyor.  

Ekonomi

10.06.2024, 17:45

Malatya'da kendine has tadıyla coğrafi işaret tescilli 'Yeşilyurt Dlabastı Kirazı' bu yıl hem kalite, hem de rekolte olarak üreticisinin yüzünü güldürmeyi başardı.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kiraz hasadının başladığını ve ürünlerin verimli olduğunu dile getirirken günlük 2 bin liraya çalışacak eleman bulamadıklarını dile getirdi. Solmaz, ''Türkiye'de nam yapmış bir kirazımız. İhracatçı gelirse İnşallah bu yıl da üreticilerimizin yüzü gülecek. Bu sezon da ürünlerimiz de çok kaliteli, seyrek tuttu ürün kalibrasyonu çok güzel” dedi.

TÜİK açıkladı: Konut satışlarında yüzde 5,2'lik düşüş! Fiyatlar ucuzlayacak mı? TÜİK açıkladı: Konut satışlarında yüzde 5,2'lik düşüş! Fiyatlar ucuzlayacak mı? Haberi Görüntüle

ÇALIŞAN İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYORLAR

Bu yıl Malatya'da üreticilerin en büyük sorunlarından birisi de işçi bulmak. Solmaz, ''En büyük sorun işçi sıkıntısı. Yerelde çalışanlar kalacak yeri olmadığı için il dışına çıkınca şu anda işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bir işçinin maliyeti günlük 2 bin TL. Günde ortalama 60 kilo kiraz derecek” dedi.

Pazarda kirazın kilogram fiyatının da 60 ila 75 TL arasında gittiğini de ifade eden Başkan Solmaz, “Çiftimiz bir yıllık emeğini alamıyor ama aracılar burada kilo başına 15-20 TL alarak çiftçinin 2 senede kazanamadığını bir ayda kazanıyorlar. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.'' ifadeleriyle yaşadıkları işçi problemini dile getirdi.

Altında sular ısındı! Hedef 3 bin 500 TL: 18 Temmuz 2024 altın fiyatları Altında sular ısındı! Hedef 3 bin 500 TL: 18 Temmuz... Haberi Görüntüle

60 BİN LİRAYA ÇALIŞACAK ELEMAN YOK

Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi, bu yıl kiraz hasadında işçi bulmakta ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getirdi. Günde 2 bin TL'ye kiraz toplayacak işçi bulamadığını ifade eden Özendi, "Şu an bir devlet memuru bile 40 bin TL alırken bizler 60 bin TL'ye ayda çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecbur ben kendim topluyorum, yetiştiremediğimden de ürünün ağaçta kalma riski var" diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading