Yandex Metrica

5000 günle emeklilik imkanı: Emekli olmak isteyene sadece prim günü şartı: Torba yasada maddeler tek tek sıralandı 

5000 günle emeklilik imkanı: Emekli olmak isteyene sadece prim günü şartı: Torba yasada maddeler tek tek sıralandı 

EYT düzenlemesinin ardından kapsam dışında kalan vatandaşlar için nasıl adımlar atılacağı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni emeklilik reformu için atılacak adımlar ilgiyle takip ediliyor. 1 milyon Bağ-Kur'lu vatandaşın prim gün şartının SSK'lılar gibi 7200 olması için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda EYT'liler de beklenti içerisine girdi. Peki, kısmi emeklilik şartları değişecek mi? Yeni emeklilik reformu ile kimler kapsama alınacak?

Ekonomi

13.03.2024, 00:15

EYT yasasıyla birlikte 5 milyona yakın vatandaş emeklilik hayaline kavuştu. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar ya da borçlanmayla başlangıcını bu tarihe çekenler prim ve yıl şartını tamamlamışsa emekli maaşlarını alıyor. Kapsam dışında kalanlar ise emeklilik prim gün sayısı için yeni detayları merak ediyor. SSK kapsamında emekli olacakların sigorta başlagıç tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında primi tamamlaması gerekiyor.

Bağ-Kur'dan ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklarda kadın ise 7200, erkek ise 9000 prim günü tamamlama şartı bulunuyor. 

Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill baskını artık garanti! SWIFT yerine CIPS geliyor Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill... Haberi Görüntüle

3600 GÜN İLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların SSK'dan 3600, Bağ-Kur'dan 5400 günle kısmi emeklilik imkanı bulunuyor. Ancak burada yaş şartı da var.

Yılın, primin ve kadın ise 50, erkek ise 55 yaşın tamamlandığı tarihe göre emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşı için devreye girdi ABD'den talimat verdi: Bitirin bu işi Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşı için devreye girdi ABD'den talimat verdi:... Haberi Görüntüle

REFORM YASASI BEKLENİYOR

Hazırlığı yapılan Bağ-Kur reformu, EYT'lileri heyecanlandırdı. Reform ile küçük esnaf ve çiftçilerin dahil olduğu 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartının 9000'den 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan SSK'lılar gibi 7200'e çekilmesi planlanıyor.

Bağ-Kur'luları da etkilemesi beklenen reformda, kapsama giren erkek esnaf da 7200 gün ile emekli olabilecek. EYT'li olup 9000 günü tamamlayamayan erkek esnafa erken emeklilik yolu açılmış olacak. 7200 günü tamamlayan hemen emekli olma şansı yakalayacak. 

Bankaya parasını yatıranlar köşeyi dönecek! Banka mevduat faizleri rekor kırdı: İşte 1 milyon 250  TL'nin aylık getirisi... Bankaya parasını yatıranlar köşeyi dönecek! Banka mevduat faizleri rekor kırdı:... Haberi Görüntüle

SSK'LILARA 5000 GÜN FORMÜLÜ

EYT yasasından emeklilikte prim gün şartı için yürürlükteki mevzuata değil, 8 Eylül 1999 öncesinin mevzuatına bakılması, Bağ-Kur reformunun yer alacağı torba yasaya buna yönelik hüküm konulması talep ediliyor.

Bu düzenleme ile birlikte SSK'lılarda prim gün şartı değişiyor. Düzenleme hayata geçirilirse EYT'li SSK'lıların 5000 ile 5975 arasında olan prim gün şartı, 5000 olarak uygulanacak.

Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform Ay Yıldız'a boyandı bile Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform... Haberi Görüntüle

KISMİ EMEKLİLİĞİ DE KAPSAYACAK MI?

Kısmi emeklilikte de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesine döndürülmesi talepleri var. Bu durumda kısmi emeklilik için gerekli primi tamamlayan kadınlar 50, erkekler 55 yaşını tamamladığında emekli olabilecek.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading