Yandex Metrica

1999, 2000, 2008 SGK girişliler dikkat: SGK yaş şartı 43, 44, 45, 46'ya düşüyor: İşte erken emeklilik tablosu

1999, 2000, 2008 SGK girişliler dikkat: SGK yaş şartı 43, 44, 45, 46'ya düşüyor: İşte erken emeklilik tablosu

SGK yaş şartı sil baştan değişiyor! 1999, 2000, 2008 SGK girişliler için erken emeklilik şansı doğdu. Köklü bir değişme gitmeye hazırlanan Türkiye emeklilik sisteminde sigortalı çalışanların emeklilik koşulları değişiyor.

Ekonomi

21.05.2024, 22:31

1999, 2000, 2008 SGK girişliler dikkat bu haber sizi ilgilendiriyor! SGK işe giriş tarihinden sonra çeşitli sebeplerle iş gücünde büyük kayıp yaşayan SGK'ya kayıtlı işçilere malulen emeklilik hakkı tanınıyor. Söz konusu sistem sigortalının iş hayatına devam etmesinin mümkün olmadığı durumlarda erken emeklilik imkanı barındırıyor.İlk sigorta başlangıcından sonra iş gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp yaşanması bu hakkın kullanılabilmesi için gereken ön öneöli şarlardan biri.

Türkiye'de malulen emeklilik için bir yaş sınırı bulunmamakta, fakat sigortalılık süresi olarak en az 10 yıl ve 1800 prim günü şartı aranmaktadır. Eğer sigortalının durumu, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olacak kadar ağır ise, 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaksızın sadece 1800 prim günü ile emekliye ayrılabiliyor.

Malulen emekli olmak isteyen vatandaşlar SGK'ya biretsel başvuru yapmak zorunda. Başvuru sonrasında, SGK il ve ilçe müdürlüklerinden alınan sevk yazısı ile devlet üniversite hastaneleri veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden sağlık raporu alınması lazmı. Bu rapor sigortalının maluliyet durumunu belgelemek için gereklidir.

Hükümet emekliler için düğmeye bastı! Emeklilik yaşı ve prim gün sayılarında değişiklik yapılacak! Yeni formül masada! Hükümet emekliler için düğmeye bastı! Emeklilik yaşı ve prim gün... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜK MÜ OLUR?

Peki malulen emekli olanların maaşı düşük mü olur? 1800 prim günü ile hesaplanacak emekli maaşı gerçekten düşük olabilir; ancak, en düşük emekli maaşı sistemi sayesinde bu maaşlar asgari bir seviyeye tamamlanmaktadır. Bugün için malulen emekliler, aldıkları maaşın 10.000 TL’ye tamamlanmasından faydalanabilmektedirler. 

Öte yandan SGK'nın çalışanlara sunduğu erken emeklilik sadece iş gücü kaybı ile sınırlı değil. Aynı zamanda farklı koşullar altında çalışan diğer sigortalılar için de geçerli olabilmektedir. Yenilenen sistemde, erken emeklilik için gerekli şartlar ve başlangıç tarihlerine dair net bilgiler, SGK tarafından düzenli olarak güncellenen tablolarla açıklanmaktadır. Söz konusu tablolar sigortalıların hangi tarihte ve hangi koşullar altında emeklilik haklarından yararlanabileceklerini belirtmektedir.

İş gücü kaybı yaşayan ve malulen emekli olmak isteyen vatandaşlar, SGK’ya başvurularını yaparken bir dizi belgeyi de sunmaları gerekmektedir. Söz konusu belgeler arasında , iş gücü kaybını belgeleyen tıbbi raporlar, sigorta başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren belgeler ve varsa diğer sağlık raporları bulunmakta. SGK'ya bu belgelerin doğru ve eksiksiz sunulması gerekmekte. 

SGK'ya yapılan başvuru sonrası kurum bir değerlendirme süreci başlatır. Bu süreçte, sunulan belgeler detaylı bir şekilde incelenir ve sigortalının sağlık durumu, ilgili hastaneler tarafından verilen raporlarla değerlendirilir. Raporlar, sigortalının maluliyet durumunun ciddiyetini ve sürekliliğini belirlemede kritik öneme sahip olur.

Şubeye gitmenize gerek kalmayacak! e-Devlet'te 2 yeni özellik: Araç sahiplerini ilgilendiriyor Şubeye gitmenize gerek kalmayacak! e-Devlet'te 2 yeni özellik: Araç sahiplerini... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR 2024?

Malulen emekli olma şartlarından birincisi ve en önemlsi çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaktır. Ayrıca bireyin sigortalı olarak en az 10 yıl ve 1800 gün prim ödenmiş olması gerekir.

Öte yandan malulen emeklilik için yaş şartı aranmaz. Fakat engel oranı %40 ile %49 arasında olan kişiler için 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemesi, engel oranı %50 ile %59 arasında olan kişiler için 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemesi aranır.

Kadınlar için malulen emeklilik başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle belirtilmiştir; 

  • Sigortalılık süresinin en az 10 yıl ve 1800 gün olması gerekir.
  • Sağlık kurulu raporunda çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiğinizin tespit edilmesi gerekir.
  • Başvurunuz için gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız gerekir.

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading