Yandex Metrica

1992 – 2008 girişlilere prim müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünü vermişti: 4B'liler prim indirimini kaptı

1992 – 2008 girişlilere prim müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünü vermişti: 4B'liler prim indirimini kaptı

Erken emeklilik hayali kuran 1992 ile 2008 arası sigorta girişi olan vatandaşlara müjde verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü verdiği prim indirimine onay geldi. Prim indiriminde şartlar neler? 

Ekonomi

16.05.2024, 21:09

Geçtiğimiz yıl prim indirimi sözü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemine milyonlarca çalışanı ilgilendiren prim indirimini aldı. EYT yasasından ucu ucuna yararlanamayan vatandaşlara müjde verildi.  Emeklilik için gereken prim şartını tamamlayamayan vatandaşlara belirli şartlarla prim indirimi gerçekleştiriliyor.

Meclis'in yoğun gündem mesaisine dahil edilen prim indirimi kimleri kapsayacak, prim indirim şarları neler olacak? 4B kapsamındaki vatandaşlar için emeklilik başvurusunun yapılabilmesi için SSK ile prim eşitlemesi yapılması bekleniyor. Böylelikle Bağ-Kur’lu vatandaşlar için emekliliğe erken müracaat etmek mümkün olacak. 

Böylelikle esnaf için yapılan prim indirim düzenlemesiyle 9000 gün olan prim gerekliliği 7200 güne çekilerek eşitleme sağlanacak. Hal böyle olunca Bağ-Kur'lular emeklilik başvurularını SGK’ya erken yapabilecek.

Asgari ücretliye çiçeği burnunda zam haberi: Bakan Işıkhan resmen duyurdu: Temmuzda ara zam gelecek mi? Asgari ücretliye çiçeği burnunda zam haberi: Bakan Işıkhan resmen duyurdu:... Haberi Görüntüle

PRİM İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla çalışmaların başladığı Meclis'te prim indirimi çalışmaları devam ediyor. Yasanın Meclis'ten geçmesi halinde 1 milyondan fazla vatandaş faydalanabilecek. Prim indiriminden yararlanabilecek olan esnaflar ise kasap, tamirci, kuaför, terzi, mahalle bakkalı, berber, manav, ayakkabı tamircisi ve benzeri küçük esnaf grubundaki vatandaşlar olacak. 

Prim indirimden faydalanmak isteyen küçük esnafın maksimum 10 ve daha az çalışanı olması şartı bulunuyor. Böylelikle 9000 günden 7200 güne düşen primden faydalanarak 5 yıl daha erken emeklilik müracaatlarını gerçekleştirebilecek.

Yasa geriği prim indirmi çalışmasının sonuçlandırılmasının ardından EYT kapsamındakiler yararlanabilecekler. Bağ-Kur’lular için prim indiriminin yürürlüğe girmesiyle 8 Eylül 1999 öncesi sigortası bağlayanlar başvuru yapabilecek. 9000 gün prim gerekliliği olan Bağ-Kur’lu erkek esnaflar 7200 günle emekli olabilecekler. Böylelikle daha az prim ödemesi yaparak 5 yıl daha erken yaşta emekli olabilecekler.

Gökyüzünde rekor var! Türkiye sıcak hava balonculuğunda zirvede Gökyüzünde rekor var! Türkiye sıcak hava balonculuğunda zirvede Haberi Görüntüle

PRİM İNDİRİMİ 1999 SONRASINI KAPSAYACAKMI?

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği bir başka soru ise "1999 sonrası sigortası yapılan Bağ-Kur'lular yasadan faydalanabilecek mi? 9 Eylül 1999 sonrasında sigortası başlatılmış olan Bağ-Kur’lular için 1800 gün prim indirimi uygulanacak. 7200 güne çekilen prim ile yaş şartının tamamlanması gerekecek. 

Öte yandan SGK başlangıç tarihine bağlı olarak belirlenen yaş şartını tamamlayan Bağ-Kur’lular 7200 gün primle emekli olma hakkından faydalanabilecekler. 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arası sigortalı olan kadın için 58 yaş şartının yerine getirilmesi, erkek Bağ-Kur’lu içinse 60 – 65 yaş şartının yerine getirilmesi gerecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading