Yandex Metrica

14 yıl önceki krizi bilmişti! Ünlü ekonomist doların yükseleceği rakamı açıkladı

14 yıl önceki krizi bilmişti! Ünlü ekonomist doların yükseleceği rakamı açıkladı

2008 krizini doğru tahmin eden ekonomist Nouriel Roubini yaptığı yeni açıklamada dünya ekonomisine dair öngörülerde bulundu. Doların gidişatı hakkında değerlendirmede bulunan Roubini açıklamasında doların kaç TL'ye kadar çıkacağını açıkladı.

Ekonomi

03.02.2024, 11:20

2008 yılında yaşanan ekonomik krizi doğru tahmin eden ünlü ekonomist Nourile Roubini FED'in sıkılaşma politikasının ABD ekonomisi için sadece iki sonucu olabileceği görüşünü taşıyor. 

Konuyla alakalı konuşan Roubini, Ya zorlu bir iniş - başka bir deyişle derin ve acılı bir resesyon- ya da kontrolden çıkmış bir enflasyon. Dolar Fed tutanakları öncesinde tekrar güçlenirken, Fed’den agresif bir sıkılaşma sinyali paritede yeni düşüşler getirebilir tahmininde bulundu. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2008 krizini bilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD’nin küresel piyasalardaki likiditeyi doğrudan etkileyen para politikalarının agresif şekilde sıkılaşıyor olmasının iki sonuca varabileceğini söyledi: “Ya zorlu bir iniş ya da kontrolden çıkmış bir enflasyon.” Roubini’ye göre “ABD Merkez Bankası enflasyonu gerçek anlamda yüzde 2’ye doğru çekmek istiyorsa federal fon faiz oranlarını yüzde 4’ün üzerine çıkarması, hatta yüzde 4,5-5 seviyelerine çıkması gerekiyor.” Bloomberg’e konuşan ünlü ekonomist “Eğer faizi bu kadar yükseltmezlerse enflasyon beklentileri kontrolden çıkar” dedi.

Ekonomiye can katacak: 5 milyon hanenin gazını üretecek! İşte o dev platform Ekonomiye can katacak: 5 milyon hanenin gazını üretecek! İşte o... Haberi Görüntüle

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ KADEMELİ OLACAK 

Fed’in son dotplot grafiğine göre Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin yıl sonuna ilişkin faiz oranı beklentisi yüzde 3,347. 2023 sonu itibariyle ise yüzde 3,8 düzeyi öngörülüyor. Roubini ise faizi yüzde 3,8’e çıkarsalar bile, enflasyonda hala hedefin üzerinde yüzde 8 düzeylerinde olunacağını ve düşüşün çok kademeli olacağını öngörerek “Piyasalar Fed’in bir U-dönüşü yapmasını bekliyor ve gelecek yıl faiz indirimine gidilmesini beklemek için hayal dünyasında yaşıyor olmak lazım” ifadelerini kullanıyor. Goldman Sachs Eş Başekonomisti Jan Hatzius da Fed’in derin ve acılı bir resesyon olmadan - zorlu iniş olarak da anılan süreç - sıkılaşamayacağını öngören isimler arasında. Roubini “ABD’de ne zaman enflasyon yüzde 5’in üstüne çıksa ve işsizlik yüzde 5’in altına düşse, Fed’in sıkılaşması zorlu bir inişe yol açtı. Benim de baz senaryom zorlu bir iniş olacağı” dedi.

Türk şirketi o ülkede altın çıkaracak! 30 milyon dolarlık iş birliği! Türk şirketi o ülkede altın çıkaracak! 30 milyon dolarlık iş... Haberi Görüntüle

ŞİRKET TAHVİLLERİNDE YATIRIM STRESİ YÜKSELİYOR 

Bazı uzmanlara göre getiri eğrisinin terse dönmesi (2 yıllık tahvillerde getirinin 10 yıllık tahvillerdeki getirinin üzerine çıkması) resesyon endişelerinin devam ettiğine işaret ediyor. 2 yıllık tahvilde getiri yüzde 3,2 düzeyinde seyrederken, aynı saatlerde 10 yıllık ABD tahvilinde getiri hafif yükselişle yüzde 2,8’e çıktı. 30 yıllık tahvillerde de getiri yüzde 3,1 ile 2 yıllık tahvillerin gerisinde. Bloomberg’deki bir analize göre şirket tahvillerindeki büyük ralli de Fed tutanaklarıyla fren yapabilir. New York Fed’in haziranda yayınlamaya başladığı Şirket Tahvilleri Piyasası Stres Endeksi’nde de yatırım seviyesindeki şirket tahvillerinde stres düzeyi COVID-19’un ilk karantinalarındaki düzeye doğru yaklaşıyor. Fed tutanaklarında agresif sıkılaşmanın devam edeceği sinyali gelirse, uzun ve kısa vadeli şirket tahvillerinin getirileri arasında 200 bps’nin de altına düşen fark Bloomberg’de yer alan analize göre daha da düşebilir. Bloomberg Global Credit Corporate endeksi verilerine göre son bir haftada yaklaşık 35 bps daha azalan şirket tahvili getirilerinde vade makasları ise 200 bps’nin de altına inerek Fed’in ilk kez faiz artışı yapacağını sinyalini verdiği 2019’un başlarından ve geçmiş resesyonlardan da düşük düzeylere gerilemiş durumda.

Yargıtay kararını verdi: Türkiye'nin dev havayolu şirketi resmen iflas etti! Yargıtay kararını verdi: Türkiye'nin dev havayolu şirketi resmen iflas etti! Haberi Görüntüle

DOLAR FED RAPORLARINDA ODAKLANMIŞ DURUMDA

Küresel piyasalarda salı günü doların güçlendiği ve yatırımcıların risk iştahının Avrupa ve Çin’den gelen beklenti anketleriyle azaldığı bir gün oldu. Son haftalarda resesyon ve Fed’in ‘göz kırpacağı’ beklentisiyle zayıflayan ve 105’in de altına düşen dolar endeksi tekrar temmuz ayındaki 107 seviyelerine dayandı. Çarşamba akşamı açıklanacak Fed tutanakları enflasyonda temmuz ayında görülen yavaşlamaya rağmen FOMC’nin faizleri aynı hızda artırmaya devam edeceğine işaret ederse - piyasaların deyimiyle “göz kırpmayacaksa” dolar endeksinde güçlenişin devam etmesi bekleniyor. TSİ 15:15 itibarıyla dolar endeksi 106,86 düzeyindeyken, yıl başından bu yana yüzde 10 düşen euro/dolar paritesinde tutanaklar sonrası tekrar eşitlik yönünde düşüş görülebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading