Yandex Metrica

Zelenskiy'den Biden'a 'Abramoviç' ricası: Yaptırımı beklet, Putin'le barış görüşmelerinde yardımcı olabilir

Zelenskiy'den Biden'a 'Abramoviç' ricası: Yaptırımı beklet, Putin'le barış görüşmelerinde yardımcı olabilir

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 1 ay geride kalırken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den ilginç bir adım geldi. Zelenskiy, ABD Başkan Biden'a Rus oligark Roman Abramoviç'e yaptırım uygulanması için beklemesini söyledi. Ukrayna liderinin, Abramovich'in Putin'le barış görüşmelerinde yardımcı olabileceğini düşündüğü aktarılıyor.

Dünya

23.01.2024, 19:02

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi Rusya'ya ekonomik yaptırım uyguluyor. Rus oligark Roman Abramoviç de yaptırım listelerinin başında yer alıyordu. İddiaya göre, Ukrayna lideri Zelenskiy, Abramovich'e yönelik yaptırımların bekletilmesini söyledi.

İsrail ordusu duyurdu: Gazze Şeridi'nde bir İsrail askeri öldü İsrail ordusu duyurdu: Gazze Şeridi'nde bir İsrail askeri öldü Haberi Görüntüle

ABRAMOVİÇ ARABULUCU OLABİLİR!

Rusya Devlet Başkanı Putin de dahil olmak üzere birçok Rus siyasetçi ve Rus oligarka yaptırım açıklayan Batı dünyası, Roman Abramoviç'e de yaptırım açıklamıştı.ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından önde gelen bir Rus oligark olan Roman Abramoviç'i cezalandırmak için bir dizi yaptırım taslağı hazırladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ise, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarıyla paralel olarak uygulanmak üzere tasarlanan bu yaptırımları açıklamanın bekletilmesi isteğini Hazine Bakanlığı'na iletti. Bunun sebebi olarak da Zelenskiy'nin Başkan Biden'a, Putin ile yapılması muhtemel barış müzakerelerinde Abramoviç'in arabulucu olarak önemli rol oynayabileceğini ifade etmesi gösterildi.

Başkan Biden'ın, Abramoviç'i hedef alan cezalar da dahil olmak üzere bir dizi yaptırım konusunda Ukrayna cumhurbaşkanına danıştığı belirtiliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Emily Horne, "Başkan Biden ile Başkan Zelenskiy arasındaki özel görüşmeleri açıklamayacağız" dedi. Hazine Bakanlığı da yorum talebine yanıt vermedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Ukrayna'nın Washington Büyükelçiliği de, yorum talebine yanıt vermedi.

ABD'li Yahudi senatörden Netanyahu'ya Gazze tepkisi: 'Irkçı hükümetiniz 34 bin Filistinliyi öldürdü' ABD'li Yahudi senatörden Netanyahu'ya Gazze tepkisi: 'Irkçı hükümetiniz 34 bin... Haberi Görüntüle

ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Abramovich'in bir sözcüsü, "Müzakerelere Abramovich'in katılımı hakkında yorum yapmak yardımcı olmaz. Abramovich, daha önce de belirtildiği gibi, Ukrayna'daki Yahudi örgütleri de dahil olmak üzere birçok talebe dayanarak, barışı mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlamayı amaçlayan çabaları desteklemek için elinden geleni yapıyor" dedi.

Abramovich ile konuşan kişiler, onun süreç için önemli ölçüde zaman harcadığını söylüyor. Uçuş izleme verilerine göre, özel jetleri son haftalarda Rusya, Türkiye ve İsrail arasında yol kat etti. Abramovich, şubat ayı sonlarında Belarus'un başkentinde bir dizi görüşme sırasında da görüldü.

Öğrenci devrimi! Amerikalılar Siyonist rejime başkaldırdı: Washington'u neler bekliyor? Öğrenci devrimi! Amerikalılar Siyonist rejime başkaldırdı: Washington'u neler bekliyor? Haberi Görüntüle

BEKLENMEDİK BİR GELİŞME

ABD'nin Abramoviç'e yaptırım uygulamayı erteleme kararı, Batı'nın Putin'e baskı yapmak amacıyla Kremlin bağlantılı zengin oligarkları cezalandırma stratejisinde beklenmedik bir gelişme. Birkaç yüksek profilli Rus iş adamı savaşa karşı çıkarken, Abramoviç, Moskova'yı çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya zorlamaya çalıştığını açıkça söyleyen tek oligark.

Ancak The Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer, Abramovich'in Ukrayna ve Rus hükümetleri arasındaki görüşmelerde özellikle yardımcı olduğuna inanmak için hiçbir sebeplerinin olmadığını vurguladı.

AB de Abramoviç'e yaptırım uyguladığını açıklamıştı. Avrupa'dan gelen yaptırım kararları sonrası “My Solaris” adlı lüks yatını, Bodrum Gemi Yanaşma İskelesi’ne demirleyen Abramoviç, ikinci lüks yatı ‘Eclipse’i ise Marmaris’e getirmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading