Yandex Metrica

Zavallı Paşinyan!

Zavallı Paşinyan!

Türkiye destekli Azerbaycan ordusu karşısında cephede hezimet yaşayan Ermenistan, kendine müttefik ararken soluğu Fransa'nın yanında aldı.

Dünya

23.01.2024, 17:31

1992 yılında katliamlarla işgal ettiği Karabağ'ın bazı bölgelerinden geçtiğimiz yıl geri çekilmek zorunda kalan Ermenistan, Avrupa'da kendine müttefik arıyor. Türkiye destekli Azerbaycan ordusu karşısında cephede darmadağın olan Ermenistan'ın imdadına Fransa yetişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başkent Paris'teki Elysee Sarayı'nda ağırlanan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sahadaki mağlubiyetini diplomatik hamlelerle telafi etme uğraşında. Paşinyan, işgalin başladığı 1992'den 2020'ye dek 28 yıl boyunca hiçbir sorunu çözememiş Minsk Grubu'nu yeniden devreye sokma niyetini gözler önüne serdi.  

Buna çanak tutan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ortak basın açıklamasında Paşinyan'ın duymak istediği mesajları dillendirdi. Ermenistan'la Azerbaycan arasında 6 ay önce ateşkes imzalandığını anımsatan Macron, tutukluların serbest bırakılması ve uluslararası insani yardımların bölgeye ulaşması gerektiğini ifade ederek Dağlık Karabağ'da Müslüman ve Hristiyan kültürel mirasın korunmasının önemli olduğunu belirtti.

Bölgede gerilimin azalması ve taraflar arasında diyaloğun başlaması için elinden geleni yapacaklarını kaydeden Macron, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların müzakere yoluyla belirlenmesi gerektiğini ileri sürdü. Macron, 1992 yılından itibaren 28 yıl boyunca Ermeni işgali altında tutulmuş Karabağ'ın 'Ermeni toprağı' olduğunu iddia etti. "Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın egemen topraklarını terk etmesi gerekiyor" diyen Macron, Ermenistan ile dayanışma içinde olduğunu ve bölgede barışın tesis edilmesi gerektiğini söyledi.

Paşinyan da Fransa ile Ermenistan arasında özel ilişkinin bulunduğu aktardı. Macron'a desteğinden dolayı teşekkür eden Paşinyan, bu konuda Minsk Grubunun çalışmalarının önemli olduğunu dile getirdi. PARİS


Türkiye düşmanı Cem Özdemir: 'Döner bir Alman yemeğidir' Türkiye düşmanı Cem Özdemir: 'Döner bir Alman yemeğidir' Haberi Görüntüle

DARMADAĞIN OLDULAR

Azerbaycan ordusunun Eylül-Kasım 2020 arasında işgal altındaki Karabağ topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonlar, Ermeni ordusuna dramatik anlar yaşatmıştı. Cephede Türkiye yapımı SİHA'lar Ermeni ordusuna ağır kayıplar verdirmiş, Erivan yönetimi işgal altındaki bölgelerin bir kısmından çekilerek ateşkes imzalamayı kabul etmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading