Yandex Metrica

Yunan basınından önemli iddia: 'Sunak-Miçotakis randevu krizinin arkasında Türkiye var'

Yunan basınından önemli iddia: 'Sunak-Miçotakis randevu krizinin arkasında Türkiye var'

Yunan gazetesi SL Press'te yer alan haberde İngiltere Başbakanı Sunak'ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis'le yapacağı görüşmeyi son dakikada iptal etmesinin altında başka sebepler olduğu iddia edildi ve İngiltere ile Türkiye arasında yapılacak silah anlaşmasına vurgu yapıldı.

Dünya

23.01.2024, 21:46

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yarın yapacağı görüşmeyi iptal etmiş bu da iki ülke arasında krize neden olmuştu.

Yunan gazetesi SL Press, konuyu başka bir açıdan ele aldı ve meselenin Türkiye ile olan bağlantısına yönelik çeşitli iddialarda bulundu. Gazete haberinde heykeller bahane olduğunu, bu işin arkasında Türklerle savunma işbirliği ve İngiltere tarafından Türkiye'ye satılmak istenen Eurofighter'ların var olduğu belirtildi.

Askeri hedefler vuruldu: Düşman yok edildi! 33 grup saldırısı gerçekleşti Askeri hedefler vuruldu: Düşman yok edildi! 33 grup saldırısı gerçekleşti Haberi Görüntüle

"SÖMÜRGECİ BAKIŞ AÇISI"

"Son birkaç gündür yaşanan olayların da gösterdiği gibi, Yunanistan ve İngiltere arasındaki ikili ilişkilerde çok garip gelişmeler yaşanıyor." denilen haberde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le olan görüşmeyi son dakikada iptal ettiği hatırlatıldı ve bunun sömürgeci bir bakış açısının tezahürü olduğu belirtildi. 

İkili, 200 yıl önce İngiltere'ye götürülen ve Atina Akropolü'nün parçası olan Elgin Mermerleri'nin iadesini ele alacak, bu sırada ikili ilişkiler ve gündeme dair konular da görüşülecekti. Ancak İngiliz Başbakan, 28 Kasım Salı günü yerel saatle 12.45'te yapılması planlanan görüşmeyi iptal etmişti. Miçotakis ise bu iptale karşılık şu açıklamayı yapmıştı: "İngiltere Başbakanı'nın, programlanmış görüşmemizi, görüşmeye saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum."

Financial Times'tan dikkat çeken analiz: Türkiye geri döndü Financial Times'tan dikkat çeken analiz: Türkiye geri döndü Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİNE HİZMET EDER"

Gazete, haberinde Türkiye ile İngiltere arasındaki savaş uçağı satışı anlaşmasına atıf yaparak değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ile İngiltere'nin geniş kapsamlı bir silah anlaşması yapacağına yönelik iddialarda bulunan gazete, bu anlaşmanın öncelikle EF-2000 Typhoon (Eurofighter) savaş uçaklarının satışı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen 5. nesil KAAN savaş uçağının geliştirilmesiyle ilgili olduğunu savundu. Ayrıca Türkiye'nin İngiliz Rolls Royce şirketiyle Türk savaş uçağı geliştirme programını ilerletmek için yaptığı anlaşma da hatırlatıldı.

Haberde, "Eğer ek Eurofighter Typhoon uçaklarının (Tranche 5) satışı ve teknolojik evrimi için sözleşmeler zamanında yapılmazsa, üretim on yılın sonuna kadar sonlandırılacak ve bu da tedarik zincirinin ve teknolojik-üretim yeteneklerinin çökmesine neden olacaktır. Böyle bir gelişme dört konsorsiyum ülkesinden yüzlerce şirketi etkileyecektir. Almanya için bu, savaş uçağı üretebilen ülkeler grubundan aşağılayıcı bir şekilde çıkması anlamına gelecektir." ifadeleri kullanılırken İngiltere'ye de bir eleştiri getirildi. Gazeteye göre İngiltere, bu anlaşmayla İspanya'nın yolundan giderek Türkiye'nin NATO karşıtı dış politika geliştirmesine yardımcı oluyor. 

AB içindeki tartışmaları hatırlatan gazete İspanya'nın AB üyesi olarak, İngiltere'nin de batı Avrupa ülkesi olarak kıtada uzun süredir görülen "bölücü" olguların daha geniş alana bulaştığını öne sürdü. 

Yine Osmanlıyı hatırlatan Yunan gazete, "Eurofighter'ın Türkiye tarafından satın alınmasına ilişkin "böl ve yönet" politikasının her zaman Yeni-Osmanlı Türkiye'sinin diplomatik cephaneliğinde yer aldığına vurgu yapmak gerekir." ifadesini kullandı. 

Mavi Hat'ta gerilim tırmanıyor! Hizbullah füzeleri peş peşe fırlattı Mavi Hat'ta gerilim tırmanıyor! Hizbullah füzeleri peş peşe fırlattı Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'A ÖNERİLER

Haberin sonunda Yunanistan'a öneride bulunularak Eurofighter'ın Türkiye tarafından satın alınmasının engellenmesi için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiği belirtiliyor ve tüm bunların Yunanistan'ın egemenlik haklarına karşı bir meydan okuma olduğu öne sürülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading