Yandex Metrica

Sitede Ara

Yunan basını Türkiye-Somali anlaşmasını yazdı: Kızıldeniz'in kontrolü artık Türkiye'de!

Yunan basını Türkiye-Somali anlaşmasını yazdı: Kızıldeniz'in kontrolü artık Türkiye'de!

Yunanistan merkezli ProNews Türkiye-Somali anlaşmasını manşetine taşıdı. Türkiye ile Somali arasındaki tarihi anlaşmayı kaleme alan ProNews, ''Afrika Boynuzu Ankara'nın elinde'' ifadelerini kullanarak, Kızıldeniz'in kontrolünün artık Türkiye'nin elinde olduğunu belirtti. ''Benzeri görülmemiş anlaşma'' olarak nitelendiren Yunan medyası, Avrupa ile küresel ticaretin büyük kısmının geçtiği Aden'in karşısındaki Afrika Boynuzu'nu artık Türkiye'nin gücüne güç katacağını vurguladı.

Dünya

08.05.2024, 22:38

Yunanistan merkezli ProNews gazetesi, Türkiye-Somali arasındaki tarihi anlaşmayı gündemine taşıdı. Yunan basını,  ''Afrika Boynuzu Ankara'nın elinde'' ifadelerini kullanarak, Kızıldeniz'in kontrolünün artık Türkiye'nin elinde olduğunu, bu durumun Türkiye'nin gücüne güç katacağını vurguladı.

İsrail'de 'soykırım kabinesi' karıştı: Irkçı Ben-Gvir'e yumruklu saldırı İsrail'de 'soykırım kabinesi' karıştı: Irkçı Ben-Gvir'e yumruklu saldırı Haberi Görüntüle

BÖLGEDE BULUNAN PETROL VE GAZ SAHALARINDAN TÜRKİYE KAR PAYI ALACAK

Türkiye ve Somali arasında eşi benzeri görülmemiş 'Tarihi' bir anlaşma imzaladığını belirten Yunan medyası, ''Bu hamle, Avrupa ile küresel ticaretin büyük kısmının geçtiği Aden'in karşısındaki Afrika Boynuzu'nun işgali yoluyla Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nın ve dolayısıyla Akdeniz'in kontrolünü fiilen Türkiye'ye veriyor. '' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu anlaşma sayesine garantör ülke olarak denizlere inerek, Kızıldeniz'de bulunan başka devletlerin tespit ettiği petrol ve gaz sahalarının işletmesinden kar payı alacak.

Yunanlar geri adım attı: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis yarın görüşecek! Yunanlar geri adım attı: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis yarın görüşecek! Haberi Görüntüle

BÖLGEDEKİ NAKLİYE AKIŞLARI TÜRKİYE'NİN ELİNDE OLACAK

Yunan basını, ''Nakliye akışları söz konusu olduğunda, herhangi bir ülke artık Türkiye'nin emrinde olabilir, Türkiye'nin jeopolitik konumu için anlamı da budur.'' ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin bölgede onayı olmadan diğer ülkelerin hareket edemeyeceğini belirtti.

Avrupa ile küresel ticaretin büyük kısmının geçtiği Aden'in karşısındaki Afrika Boynuzu, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nın fiilen Türkiye'nin kontrolünde olacağı vurgulandı. 

Somali kabinesinin Çarşamba günü Türkiye ile savunma ve ekonomik işbirliği anlaşması 'Resmi' olarak onaylanarak, Türkiye'nin Somali'nin donanmasını inşa etme, eğitme yetkisi verildiği ve Etiyopya ile yaşanan gerilimde Türkiye'nin bölgenin karasularını savunacağı belirtildi.

Warren Buffett'tan tavsiye alma devri bitti: Yapay zeka sizin yerinize para kazanmaya hazır Warren Buffett'tan tavsiye alma devri bitti: Yapay zeka sizin yerinize... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DENİZ KAYNAKLARINDAN YÜZDE 30 GELİR ELDE EDECEK

Somali merkezli haber sitesi olan Garowe Online, Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud'un Çarşamba günü parlamentonun her iki kanadının kapalı oturumunda anlaşmayla ilgili bir konuşma yapacağını ve ayrıntılar vereceğini bildirmişti.

Garowe Online, "Anlaşma, Türkiye'nin Somali'nin bol deniz kaynaklarıyla bilinen münhasır ekonomik bölgesinden elde edilecek gelirin yüzde 30'unu almasını öngörüyor" dedi.

İsrail'in yarışmaya katılmasını sorgulamıştı! O şarkıcı Eurovision'dan diskalifiye edildi! İsrail'in yarışmaya katılmasını sorgulamıştı! O şarkıcı Eurovision'dan diskalifiye edildi! Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE'YE BÖLGENİN BARIŞ VE REFAHIN SAĞLAYACAĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ''

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre anlaşmayı Somali ulusu için "Miras" olacak "Tarihi" bir anlaşma olarak nitelendirdi.

Somali Cumhurbaşkanı,  Anlaşmanın her türlü yasa dışı faaliyetle mücadele konusunda ortak bir kararlılığı bünyesinde barındırdığını ve Somali'nin deniz güvenliği için gerekli olduğunu vurgulayarak, "Kardeş Türkiye'ye, bölgedeki barış, istikrar ve refahın sağlanmasına yönelik sarsılmaz ve zamanında destek ve bağlılıklarından dolayı derin şükranlarımızı sunuyoruz."  ifadelerini kullanmıştı.

Şok iddia: Mahkumlar savaşta canlı kalkan olarak kullanılıyor Şok iddia: Mahkumlar savaşta canlı kalkan olarak kullanılıyor Haberi Görüntüle

TÜRK DONANMASI 2009 YILINDAN BERİ BÖLGEDE BULUNUYOR

İmzalanan anlaşma, Türkiye Somali donanmasını inşa etme ve donatma taahhüdünde bulunarak bu sorumluluğu üstleniyor.

Türk donanması 2009 yılından bu yana korsanlık ve silahlı soygunla mücadeleye yönelik bir BM misyonunun parçası olarak Somali kıyılarında ve Aden Körfezi'nde faaliyet gösteriyor.

Türkiye ayrıca Somali'nin ulusal ordu kurma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla son yıllarda Somalili askerleri eğitiyor. Türkiye'nin Mogadişu'da büyük bir askeri üssü var ve havaalanını bir Türk şirketi işletiyor.

Habere Tepki Ver

15

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Loading