Yandex Metrica

Yeni Zelanda'da ülkenin adını değiştirmek için imza kampanyası düzenlendi

Yeni Zelanda'da ülkenin adını değiştirmek için imza kampanyası düzenlendi

Yeni Zelanda, bu defa çok enteresan bir gelişmeyle gündeme geldi. Ülkenin adının "Aotearoa" olarak değiştirilmesi için imza toplanmaya başlandı.

Dünya

23.01.2024, 17:58

Yeni Zelanda'da ülkenin adının yerli dillerinde kullanılan "Aotearoa" olarak değişmesi teklifinde bulunan ise Māori Partisi oldu. Başlatılan imza kampanyasında bugüne kadar üç binin üzerinde imza toplanırken, sağcı partiler bu gelişmeye tepki gösterdi. 

Ülkede Māori Partisi'nin liderleri Debbie Ngarewa-Packer ve Rawiri Waititi, bir araya gelerek yaptıkları açıklamada, “ Māori dilinin bu ülkenin ilk ve resmi dili olarak hak ettiği yere geri getirilmesinin zamanı çoktan geçti. Biz bir Polinezya ülkesiyiz, biz Aotearoa'yız” dedi.

Zafer Trump'ın ! Yargıç atama usulsüz dedi! Gizli belgeler davası reddedildi Zafer Trump'ın ! Yargıç atama usulsüz dedi! Gizli belgeler davası... Haberi Görüntüle

HOLLANDA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Daha önce Hollanda'nın da ismini değiştirdiğini hatırlatan Waititi, 'Aotearoa'nın ülkelerini bölmek yerine birleştirecek bir isim olduğunu ve diğerlerinin bunu bölücü bir araç olarak kullanmaya çalıştığın fakat bu kapsayıcı bir araç olduğunu söyledi. "Yeni Zelanda"nın Hollandaca bir isim olduğunu hatırlatan Waititi, Hollandalıların bile isimlerini ‘Holland’dan “Netherlands”a (alçak ülkeler) değiştirdiğine dikkat çekti.

Şam yönetiminde Türkiye açıklaması: 'Suriye, girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir' Şam yönetiminde Türkiye açıklaması: 'Suriye, girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir' Haberi Görüntüle

BAŞBAKAN SÜRECİ OLUMLU KARŞILADI

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, süreci olumlu karşıladığını belirtirken, Aotearoa adının çok daha fazla destek gördüğünü söyledi ve “Aotearoa'nın Yeni Zelanda ile birbirinin yerine kullanıldığını giderek daha sık duyuyorum ve bu olumlu bir şey." değerlendirmesi yaptı. Ardern, ayrıca yasayla değiştirseler de değiştirmeseler de, Yeni Zelandalılar tarafından her geçen gün Aotearoa'ya daha fazla atıfta bulunulduğu gerçeğinin değişmediğini düşündüğünü belirtti.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading