Yandex Metrica

Yeni Kaledonya'da özgürlük isyanı büyüyor: Ölmeye hazırız!

Yeni Kaledonya'da özgürlük isyanı büyüyor: Ölmeye hazırız!

Yeni Kaledonya'da Fransız isyanı büyüyor! Seçim reformu huzursuzluğu yangının kıvılcımı olsa da yerli protestocular yıllardır artan eşitsizliği düzeltmek için mücadele ettiklerini öne sürüyor. Macron'un bölgeye gelişi göstericileri daha da ateşledi: Özgülük için ölmeye hazırız...

Dünya

24.05.2024, 16:00

Fransa'nın 15.362 km ötedeki yerleşim yeri olan Yeni Yeni Kaledonya'da özgürlük ateşi yangına döndü! "Kaderimizin neden burada yaşamayan insanlar tarafından tartışıldığını bilmiyorum." diyen yerli prostetocu Macron'un bölgeye gelişini ve özgürlük ateşini değerlendirdi.

Gösteriler 13 Mayıs'ta Fransız parlamentosunun önerdiği reformların oylanmasıyla başladı. Çatışmalarda altı kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı ve geniş çapta hasar oluştu. Huzursuzluk, eşitsizlikle ilgili temel endişelerin ve Yeni Kaledonya'da bağımsızlığı güvence altına almak için uzun süredir devam eden çabaların ortasında ortaya çıkıyor.

Mike, "Yerel Kanakların sesine dinlenmediğini söyledi ve ekledi, Macron'un aceleci ziyareti, kendi danışmanlarının deyimiyle bile, "ikiye katlanır ya da ayrılır... bir bahis oldu.

18 saat orada kaldıktan sonra Yeni Kaledonya'yı terk etti ve yerli olmayan on binlerce kişiye oy hakkı verecek reformların zorla hayata geçirilmeyeceğine, ancak durumun bir ay içinde yeniden gözden geçirileceğine söz verdi." ifadelerini kullandı.

Aşırı sıcak alarmı! Tüm kamu kurumları tatil edildi Aşırı sıcak alarmı! Tüm kamu kurumları tatil edildi Haberi Görüntüle

MACRON'UN AÇIKLAMALARI HAYAL KIRIKLIĞI

Barikatlardaki protestocular gecikmenin yeterli olmadığını ve reformların geri çekilmesi gerektiğini belirtti. Cuma günü barikattan 51 yaşındaki Kanak, "Başkan Macron'un açıklamaları hayal kırıklığı olarak değerlendirirken, "Tam olarak aynı noktadayız. Ortalığı sakinleştirecek güçlü bir jest yapmadan, durumu daha da kötüleştirmeye devam ediyor.” dedi.

Bağımsızlık yanlısı FLNKS üyesi aktivist Jean-Pierre Xowie, başkanlık ziyareti öncesinde Yeni Kaledonya'dan Fransız televizyonuna verdiği demeçte, "Çözüm devletten gelmeyecek, Kaledonyalılardan gelecek" dedi.

Macron, güvenlik güçlerinin gerektiği kadar kalacağını söyledi. Ancak FLNKS sözcüsü Jimmy Naouna, Fransız güvenlik güçlerinin varlığının (çoğunluğu Noumea ve çevresinde olmak üzere şu anda 3.000'den fazla kişi sahada) durumu alevlendirdiği konusunda ısrar etti.

ABC'den Pacific Beat'e şunları söyledi: "Sırf protestoları bastırmak için asker göndermeye devam edemezsiniz, çünkü bu daha fazla protestoya yol açacaktır."

Nouméa'nın kuzeyindeki Dumbéa'daki bir kontrol noktasında görevli aktivist Joseph. “Orduyu konuşlandırarak burada ne yapıyoruz? Burası savaşın harap ettiği bir ülke değil. Biz dedikleri gibi terörist değiliz” dedi.

Naouna, Yeni Kaledonya'daki mevcut yangının "siyasi bir durum olduğunu dolayısıyla siyasi bir çözüm olması gerektiğini" söyledi.

Ancak bölgenin etrafında yükselen, ana yolları ve altyapıyı kapatan barikatlarda aktivistler, bu protestoların ekonomik ve sosyal boyutlarının da olduğunu açıkça belirtiyor; Kanakların devlete öfkesi sadece oy verme reformu meselesiyle sınırlı değil.

Güya en anlayışlı onlardı! Batı'nın iki yüzlülüğü: Meloni'nin boyunu eleştiren gazeteci 5 bin euro cezaya çarptırıldı! Güya en anlayışlı onlardı! Batı'nın iki yüzlülüğü: Meloni'nin boyunu eleştiren... Haberi Görüntüle

"ÖLMEYE HAZIRIZ"

Herhangi bir siyasi partiyle bağlantısı olmayan 41 yaşındaki aktivist Lélé, sosyal medyada son derece aktif ve Yeni Kaledonya'da neler olduğunu dünyaya gösteriyor.

Sözlerien devam eden Lélé, “Kanaklar gerçek değerleriyle tanınmıyor; zenginliğin adil bir şekilde yeniden dağıtılmasını istiyorlar. Macron'dan istediğimiz, Kanak'ın meşruiyetini tanımasıdır" dedi.

Pek çok Kanak son zamanlardaki şiddete göz yummasa da çoğu kişi hayal kırıklığına uğramış gençliğin öfkesini anlıyor.

Kanaklı bir kadınla evli olan ve bağımsızlık hareketine sempati duyan Djamil, "Gençlerin kontrol noktalarında ölmeye hazır olduklarını söylediklerini duyuyoruz... Bu onların onurlarının ne kadar derinden etkilendiğini gösteriyor" dedi.

Sözlerine devam eden Djamil, “Macron kendi fikirlerine takılıp kalıyor. Olan biteni tam olarak ölçemedi... Ülkeyi çıkmaza sokarak büyük bir hata yaptı.” şekinde konuştu.

Fransa cumhurbaşkanının acil gündemi, önerilen seçim reformu tasarısıydı , ancak ada topraklarında derin eşitsizlikler var; 2019 nüfus sayımına göre en büyük topluluk olan yerli Kanaklar arasındaki yoksulluk oranı %32,5 iken Kanak olmayanlar arasındaki yoksulluk oranı %9'dur.

Bu eşitsizlikler eğitim ve istihdam istatistiklerinde daha da belirgindir. Kanakların yalnızca yüzde 8'i üniversite diplomasına sahip, yüzde 46'sı ise lise diplomasına sahip değil. Bu arada, 2019 nüfus sayımına göre Avrupalı ​​kökenli kişilerin %54'ü üniversite eğitimi almış olup, bu oran karma mirasa sahip kişiler arasında %24'e düşmektedir.

Görünüşe göre Macron, Perşembe günü yaptığı açıklamada, fırsatları genişletmeye yönelik geçmişteki çabalara atıfta bulunarak, "yeniden dengelemenin ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri azaltmadığını, hatta büyüdüğünü" söyledi.

İsrail'in Ramat David hava üssü ifşa oldu: Hizbullah İHA ile üsse sızdı! İsrail'in Ramat David hava üssü ifşa oldu: Hizbullah İHA ile... Haberi Görüntüle

"BAĞIMSIZLIK YOKSA GÜVELİKTE YOK"

Daha geniş anlamdaki çıkmaz ise Yeni Kaledonya'nın tartışmalı bağımsızlık süreci olmaya devam ediyor.

2018 ile 2021 yılları arasında yapılan referandumlarda seçmenlerin çoğunluğunun bağımsızlığı desteklemek yerine Yeni Kaledonya'nın Fransa'nın bir parçası olarak kalmasını tercih ettiği görüldü. Bağımsızlık yanlısı hareket, 2021 yılında yapılan ve koronavirüs pandemisinin en yoğun olduğu dönemde yapıldığı gerekçesiyle boykot ettikleri son referandumun sonuçlarını reddetti. Hareket , tüm köylerin geleneksel yas törenlerini yerine getirmesi nedeniyle Kovid'in bağımsızlık yanlısı kampanyaları imkansız hale getirdiğini savunarak Kanaks'ı oylamaya katılmamaya çağırmıştı .

Üç referandum, Fransa ile 1998'de imzalanan Noumea anlaşması kapsamında yapıldı ve 2021'deki üçüncü referandum, muhtemelen bu süreci sona erdirdi. Daha önce 1987'de yapılan bağımsızlık referandumu da başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

1998 anlaşması uyarınca, Kanaks'ın oy verme gücünü en üst düzeye çıkarmak amacıyla Yeni Kaledonya'ya yeni gelenlerin oy vermek için kaydolması yasaklandı. Referandumların sonuçlanmasıyla birlikte, Fransız hükümeti nihayet yurt dışında doğmuş, uzun süredir ikamet edenlere oy hakkı verme yönünde harekete geçti.

Yine de Yeni Kaledonya'daki birçok Kanak insanı bağımsızlık için baskı yapmaya devam ediyor. Kendisini bağımsızlık aktivistlerinin Yeni Kaledonya'ya verdiği isim olan Kanaky'nin çocuğu olarak tanımlayan 21 yaşındaki Axel, "Macron hoş karşılanır, ancak o bizim başkanımız değil" dedi.

Axel, bölgede şiddetli huzursuzlukların yaşandığı bir döneme atıfta bulunarak, protestocuların 30 yıl önceki mücadeleyi bitireceğini söyledi.

51 yaşındaki Kanak protestocusu Cuma günü yaptığı açıklamada, "Kanak halkına saygı duyanlar bizimle barış içinde yaşayabilir" dedi. Ve eklkedi, "Bağımsızlık olmadığı sürece güvenlik de olmaz."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading