Yandex Metrica

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık öfkesi: Fransız askeri sokağa indi: Çok sayıda bina ateşe verildi

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık öfkesi binaları ateşe verdi! Fransa'nın denizaşırı toprağı karıştı. Binalar ve arabalar alevler içinde, çok sayıda ölü ve yaralı var.

Dünya

17.05.2024, 14:23

Fransa'nın denizaşırı bölgesi Yeni Kaledonya'da bağımsızlık ateşi tüm bölgeyi yangın yerine çevirdi. Yeni Kaledonya'da planlanan seçim yasası reformuna karşı üç ölüm ve yüzlerce yaralanmayla sonuçlanan şiddetli protestoların ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pasifik'teki adalar grubu için olağanüstü hal ilan etti. Bağımsızlık destekçileri ve karşıtları halka sakin olma çağrısında bulundu. 

Olağanüstü hal, güvenlik yetkililerine diğer şeylerin yanı sıra hareket özgürlüğünü kısıtlama ve gösterileri yasaklama olanağı tanıyor. Şu ana kadar 140'a yakın kişi gözaltına alındı. Çok sayıda bina ateşe verildi. Güvenlik çevrelerinden edinilen bilgiye göre, teyit edilen üç ölümün yanı sıra başından vurulan bir polis memuru da var. 

Olaya ilişkin açıklamalarda bulunan görgü tanıklarına göre, başkent Nouméa'da keskin bir yanık kokusu vardı. Çok sayıda bina ve araç alevler içinde kaldı. Hava izleme kuruluşu Scal'Air, yoğun duman nedeniyle hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform Ay Yıldız'a boyandı bile Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform... Haberi Görüntüle

BAĞIMSIZLIK ATEŞİ BÜYÜYOR

Şehrin bazı bölgelerinde tehlikeli ince toz seviyeleri nedeniyle en yüksek alarm seviyesi verildi. Ana havaalanı La Tontouta, okullar ve kamu hizmetleri bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalacak. Yiyecek sıkıntısı yaşanması korkusuyla birçok mağazanın önünde uzun kuyruklar oluştu.

Ayrılıkçılar, Paris hükümetinin planladığı anayasa reformuna kızgın. Bu, Güney Pasifik ada ülkesindeki binlerce Fransız seçmene oy kullanma hakkı ve dolayısıyla daha fazla siyasi nüfuz sağlayacak.

Senato'nun ardından Paris'teki Ulusal Meclis de tartışmalı metni Çarşamba gecesi kabul etti. France24 yayıncısının haberine göre, Versailles Sarayı'nda özel günler için toplanan Congrès du Parlement'in artık hâlâ onay vermesi gerekiyor. Ancak henüz bir tarih belirlenmedi.

Osmanlı'dan göç ettiler! El Turco'ların tespiti için çalışmalar başladı: Shakia'dan Salma Hayek'e onlarca ünlü isim listede... Osmanlı'dan göç ettiler! El Turco'ların tespiti için çalışmalar başladı: Shakia'dan... Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA NEDEN ÖNEMLİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya'nın siyasi temsilcilerini Başbakan Gabriel Attal başkanlığında Paris'te düzenlenen toplantıya davet etti. Görüşmelerin Mayıs ayı sonunda yapılması bekleniyor.

Fransa'dan yaklaşık 17.000 kilometre uzakta olan Yeni Kaledonya, jeopolitik, askeri açıdan ve oradaki nikel yatakları nedeniyle Paris için özellikle önemlidir. Bölge sakinleri 2018, 2020 ve 2021 yıllarında yapılan üç referandumda Fransa'da kalma yönünde oy kullandı. Ancak bağımsızlık hareketi nihai oylamayı boykot ederek sonucu kabul etmeyeceğini açıkladı.

Özellikle Kanak nüfusu, yani Yeni Kaledonya'nın yerli halkı, uzun süredir kendi devletlerine sahip olma umudunu taşıyor. Bu arada Paris, önümüzdeki haftalarda yeni bir anlaşmaya varmak istiyor.

Yaklaşık 270.000 nüfuslu bölge, 1998'deki Nouméa Anlaşması aracılığıyla zaten geniş kapsamlı özerkliğe kavuşmuştu. Yeni Kaledonya'nın sömürgeleştirilmesinin bir parçası olarak, bağımsızlık konusunda en fazla üç oy kullanılmasına karar verildi. Ancak son oylamadan bu yana cepheler sertleşti.

Habere Tepki Ver

4

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading