Vatikan Sarayı'nda Ankara'ya mesaj var! Türkiye'nin sorumluluğu büyük!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Vatikan Sarayı'nda kutlama yapıldı. Söz konusu resepsiyonda konuşan Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri Monsenyör Gallagher, Türkiye'nin tarihi ve coğrafi konumu, bölgesel nüfuzu itibarıyla büyük bir sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tarihi Cancelleria Sarayı'nda düzenlenen resepsiyonda açıklamalarda bulunan Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun kutlandığı bu günde Türk insanının sevincini paylaştığını ifade etti.
Türkiye ve Vatikan milli marşlarının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram mesajı okundu.

İkinci kez Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirten Büyükelçi Ulutaş, "Geçen hafta Ankara'da gerçekleşen alçak terör saldırısında trajik bir şekilde hayatlarını kaybedenleri anmak istiyorum. Allah'ın rahmeti şehitlerimize olsun ve yaralılara acil şifalar diliyorum." şeklinde konuştu.
VAKİTAN'DA CUMHURİYET RESEPSİYONU
Ulutaş, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kuruluşa katkıda bulunanları andığını ifade ederek, "Yüzyıllar boyunca topraklarımız ve milletimiz, Avrupa, Orta Doğu, Batı Asya, Afrika ve Akdeniz jeopolitiğinde ve ötesinde hayati bir rol oynamıştır. Batı olarak adlandırılan yerde Vatikan da dahil olmak üzere Avrupa devletleriyle etkileşimimiz, Avrupa tarihini şekillendirdi." diye konuştu.
Sözlerine devam eden Ulutaş, Filistin'de ve Gazze'de yaşananların insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirtti.

Vatikan'ın Türkiye'deki çifte depremlerde Türkiye'ye gösterdiği desteği desteği hatırlatan Ulutaş, bugünkü davetlerine icabet eden Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Monsenyör Paul Richard Gallagher'a teşekkürlerini iletti.
Resepsiyonda açıklamalarda bulunan Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri Monsenyör Gallagher da "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 101. yıl dönümünü kutlamak üzere büyükelçi, büyükelçilik personeli ve Roma'da yaşayan Türk toplumu ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu bugüne dair samimi sevincinizi paylaşıyorum." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞU BÜYÜK
Vatikan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 1960 yılında tesis edildiğini belirten Monsenyör Gallagher, "Bu yıl dönümü bana Vatikan'ın Türkiye ile samimiyet ve saygı çerçevesinde sürdürdüğü olumlu ikili ilişkiler için dostluk ve takdir duygularını bir kez daha ifade etme fırsatı sunuyor. Bu ilişkiler, hem karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretler hem de farklı ortak ilgi alanlarındaki işbirliği yoluyla güzel bir şekilde ifade edilmiştir." şeklinde konuştu.
Monsenyör Gallagher, daha önce Papa 6. Paulus, Papa 2. Ioannes Paulus, Papa 16. Benediktus ve son olarak 2014'te Papa Franciscus'un Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, kendisinin de bu yılın başında 3. Antalya Diplomasi Forumu'na katıldığını söyledi.

Türkiye'nin tarihi ve coğrafi konumu, bölgesel nüfuzu itibarıyla büyük bir sorumluluğunun bulunduğunu belirten Monsenyör Gallagher, Hristiyanlık tarihinde geçen bazı kutsal yer ve etkinliklerin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.
"İlk 8 konsilin yeriydi. Bu bağlamda, gelecek yıl jübile kutlamaları sırasında gerçekleşecek çok önemli bir etkinlik hazırlıyoruz" diyen Gallagher, Gelecek yıl, 325 yılında antik kent Nicea, bugünkü İznik kentinde gerçekleşen ilk konsilin 1700. yıl dönümüne işaret ediyor." ifadelerini kullandı.
Bu arada, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, 2025 yılının Birinci İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, gelecek yıl Türkiye'ye gitmek istediğini söylemişti.
Benzer Haberler
Daha fazlası →
BM Genel Kurulu'nda ateşkes oylaması! ABD ile Ukrayna arasında anlaşmazlık çıktı
İsrailli eski bakan İran açıklaması! 'Hahamdan duydum' dedi tarih verdi
ABD basınından flaş iddia: Ankara acil durum planını güncelliyor! Türkiye mülteci akınına karşı İran topraklarında tampon bölge oluşturabilir
Ortadoğu'da sular iyice ısındı! ABD güç yığıyor, İran açıklama yapıyor: CIA ve Rubio Kongre liderlerine brifing verecek
Rakka'da terör örgütüne ağır darbe! Suriye güvenlik güçleri DEAŞ hücresini çökertti
Ürdün'den ABD'ye soğuk duş! İran'a yapılacak olası saldırıda hava sahasını kullandırmayacak
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Rum lider Hristodulidis ile görüşecek: Kuzey'den Güney'e 20 bin doz aşı!
Türkiye vurucu gücünü katlıyor! İsrail medyasında panik: Daha güçlü gelecekler...