Yandex Metrica

Uzayda silahlanma yarışı: Düşman uydularını imha etmeleri an meselesi

Uzayda silahlanma yarışı: Düşman uydularını imha etmeleri an meselesi

Rusya-ABD gerilimi uzay yörüngesine sıçradı. ABD, Rusya'yı uzaya uydusavar silah göndermekle suçlarken Moskova yönetimini uzayda bulunan uydulara saldırmakla suçladı. 

Dünya

23.05.2024, 14:33

ABD'den aktarılan bilgilere göre, Rusya'nın 16 Mayıs'ta uzaya silah olabilecek bir uydu gönderdiği bildirildi. Pentagon sözcüsü Ryder, uydunun muhtemelen diğer uydulara saldırabileceğini ve alçak Dünya yörüngesinde olduğunu söyledi. Rus uydusu şu anda ABD uydusu ile aynı yörüngede. 2019 ve 2022'de de benzer Rus lansmanları olmuştu. 

Uzayda olası bir silahlanma yarışı halihazırda BM Güvenlik Konseyi'nde birçok kararın konusu oldu. Nisan ayında ABD ve Japonya, uzayda silahlanma yarışını önlemek için bir taslak sundular; Rusya'nın vetosu nedeniyle karar başarısız oldu. 

Pazartesi günü, Rusya'nın uzayda olası bir silahlanma yarışına karşı aldığı karar yine başarısızlıkla sonuçlandı. 15 ülkeden yedisi evet, yedisi ret oyu verirken, aleyhte oylardan biri ABD'den geldi. Amerikalı temsilci Robert Wood, “Moskova'nın manipülatif taktiklerinden” söz etti. Moskova ve Washington birbirlerini uzayı militarize etmek istemekle suçluyorlar.  

Kamikaze İHA geceyarısı öyle bir yeri vurdu ki, bütün kent korkudan titredi! Savunma sistemleri çaresiz kaldı Kamikaze İHA geceyarısı öyle bir yeri vurdu ki, bütün kent... Haberi Görüntüle

UZAY'DA SİLAHLANMA YARIŞI

Rus uzay silahlarının konuşlandırılmasının ne gibi sonuçları olabilir ve böyle bir uydunun konuşlandırılması Putin'in savaşı açısından ne kadar önemli olabilir? 

Zaten Şubat ayında, birçok ABD medya kuruluşu hükümet çevrelerine atıfta bulunarak Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığını bildirdi. Bunun uzaydaki diğer uydulara saldırabileceği ve ulusal ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturabileceği belirtildi. 

ABD Başkanı Joe Biden o dönemde "Amerika halkına veya dünyanın başka herhangi bir yerine yönelik nükleer bir tehdit olmadığını" söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iddiaları reddetti. 

Geçtiğimiz Aralık ayında ABD ordusu, Ramstein'da Avrupa ve Afrika'ya yönelik yeni bir uzay komutanlığını faaliyete geçirdi. ABD, kendi açıklamalarına göre uzayda ve uzayda yaşanan çatışmalara hazırlıklı olmak istiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, 30 çalışan, düşman devletlerin saldırılarından kaynaklanan arızaların yaşanmaması için telekomünikasyon ve uydu tabanlı navigasyon gibi kritik altyapıların korunmasını sağlamaktan sorumludur. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading