Yandex Metrica

Türkiye'nin uzay adımı savaşı hızlandırdı: Yörüngeye yeni roket

Türkiye'nin uzay adımı savaşı hızlandırdı: Yörüngeye yeni roket

Türkiye'nin uzay hamlesi süper güçleri hareketlendirdi. Tüm dünyanın hayallerini süsleyen "Uzay"a ilişkin çalışmalar devam ediyor. Son olarak Çin, uzay yarışını kazanmak için denizden uzay yörüngesine roket fırlattı.

Dünya

13.05.2024, 09:50

Alper Gezeravcı ile başlayan Türkiye'nin uzay serüveni 2025 yılında Baykar Teknoloji'nin uzaya göndereceği ile uydu ile yeni bir boyut kazancak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde uzay programına hız veren Türkiye, 19 Ocak 2024 tarihinde ilk kez uzaya bir Türk astronot gönderdi. NASA’ya ait Kennedy Uzay Merkezi’nde dragon kapsülü ile uzaya çıkan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzay yolcuğunu başlattı.

Tüm dünya ülkelerinin hayallerini süsleyen uzaya Türkiye'nin ilgisi bununla da sınırlı kalmadı. Türkiye'nin savunma sanayii alanında yüz akı olan Baykar Teknolojsi, 2025 yılında uzaya ilk uydunun gönderileceğini bildirdi. 

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı

İsrail, Refah'a yaptığı saldırıyı savundu: 'Mısır'la yapılan anlaşmaya uygun' İsrail, Refah'a yaptığı saldırıyı savundu: 'Mısır'la yapılan anlaşmaya uygun' Haberi Görüntüle

UZAYDA 13 DENEY

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı yoluyla bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra sosyal medya hesabından, "İnsanlı ilk uzay misyonumuzun Fergani, Ali Kuşçu, Cezeri gibi ilim yolcularının mirasını bir adım öteye taşıyacağına inanıyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Alper Gezeravcı, Millî Uzay Programımız kapsamında gerçekleştirdiği bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı olmuştur." paylaşımı yapmıştı.

Erdoğan paylaşımında şu ifadelere yer vermişti.

“8 ay süren yoğun bir hazırlık sürecinin ardından uzay yolculuğuna başlayan astronotumuz, istasyonda gerçekleştireceği bilimsel deneylere ilk günden itibaren başlamıştır.

Fizikten kimyaya, biyolojiden malzeme bilimine çok farklı alanlarda gerçekleştirilecek deneylerin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum.

Bu görevle birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan meraklarının daha da artacağına inanıyorum.

Uzay alanında yaptığımız eşsiz yatırımlar inşallah uzun vadede ülkemize çok önemli getiriler sağlayacaktır.

Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın görevini tamamlayıp inşallah yeryüzüne iftiharla taşıdığı ay yıldızlı bayrağımızla birlikte sağ salim dönmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Öte yandan Alper Gezeravcı uzayda, 13 bilimsel deney gerçekleştirdi. İşte o deneyler, Ekstremomhile, gMETAL, metabolom, pranet, miyoka, message, miyeloid, uzMan, CRISPR-GEM, ALGALSPACE, VOKALKORD, OKSİJEN SATURASYONU, UYNA

İsrail askeri eşek arısı yuvasına saldırdı: 1'i ağır 12 işgalci yaralı İsrail askeri eşek arısı yuvasına saldırdı: 1'i ağır 12 işgalci... Haberi Görüntüle

BAYKAR'DAN 2025'DE UZAYA UYDU

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Bayraktar, "İlk uçuşuyla birlikte Kızılelma biraz daha öteye gitti ve uzaydaki çalışmalarımıza 1,5 sene önce başladık. İnşallah 2025'te ilk uydumuzu uzaya göndermiş olacağız. Özel bir şirket olarak bu uyduyu tasarlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Uzaydan yer kapmaya devam eden Türkiye, mevcut uydu filosunu güçlendirdi. Türkiye'nin uzayda 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem uyduları gözlem yapıyor.

Türkiye'nin uzay adımları sonrası harekete geçen süper güçler uzay programlarını genişletmeye başladı. Son olarak Çin, açık denizden uzaya ilk kez roket fırlattı.

İspanya'dan İsrail'e karşı yeni adım: İşgalcilere silah taşıyan geminin limanlarda durma talebi reddedildi İspanya'dan İsrail'e karşı yeni adım: İşgalcilere silah taşıyan geminin limanlarda... Haberi Görüntüle

UZAYIN HAKİMİ KİM OLACAK?

Bloomberg'de yer alan habere göre, açık denizlerden uzaya roket fırlayan Çin, bu adımla birlikte kalkış konumlandırmasını iyileştirecek, roketlerin taşınmasından tasarruf sağlayacak.

ABD'yi geçip Dünya ötesinde hakim güç haline gelmeye çalışan Çin, 2024'ün sonuna kadar geçen yıla göre %40'ın üzerinde bir artışla 100 fırlatma planlıyor.

Orienspace, fırlatmalarda gemileri kullanmaya başlayan birkaç Çinli şirketten biri. Şubat ayında, devlete ait China Aerospace Science and Technology Corp.'un bir yan kuruluşu olan Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi tarafından üretilen 31 metrelik (102 fit) bir Smart Dragon-3 roketi, Güney Çin Denizi'ndeki bir gemiden havalandı. dokuz uyduyu yörüngeye taşıyor. Çin'de 2019'dan bu yana sektör genelinde yaklaşık bir düzine lansmana tanık olundu.

Çin ayrıca, Hainan'daki bir uzay limanında özel sektör şirketlerine özel yeni bir kompleks de dahil olmak üzere ülkenin karadan fırlatma kapasitesini de genişletiyor. Yakında ilk görevini gerçekleştirmesi planlanıyor.

Habere Tepki Ver

6

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading