Yandex Metrica

Türkiye'nin doğalgaz hamlelerine ABD destekli Romanya'dan itiraz: 'Bizim gazımızı çekiyor'

Türkiye'nin doğalgaz hamlelerine ABD destekli Romanya'dan itiraz: 'Bizim gazımızı çekiyor'

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz arama ve keşif faaliyetlerine Romanya'dan itiraz geldi. Romanya'nın Digi24 kanalında yer alan haberde Türkiye'nin Karadeniz'deki enerji faaliyetlerinden duyulan rahatsızlık dile getirildi. Haberde "Türkiye, doğalgazı hem Karadeniz'de bulunan kendi gaz rezervlerinden çekiyor hem de jeolojik olarak Romanya'nın Neptün gaz sahasının derinliklerinden gelen gazı çekiyor." denildi. 

Dünya

26.04.2024, 11:29

Türkiye, son yıllarda enerji bağımsızlığı alanında çok önemli adımlar attı. Sakarya Gaz Sahası ve Gabar bölgesi başta olmak üzere birçok alanda petrol ve doğalgaz keşfeden Türkiye, dışa bağımlılığı en aza indirecek hamleleriyle çevre ülkelerin dikkatini çekiyor. 

Karadeniz'de 21 Ağustos 2020'de keşfedilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan doğalgaz keşfi sonraki tarihlerde güncellenerek 710 milyar metreküp olarak açıklanmıştı. Söz konusu keşif geçtiğimiz yılın mart ayında ulusal doğalgaz sistemine sahil edilmişti. 

İran'dan 4 ülkeye uyarı: 'İsrail'e destek olmayı bırakın' İran'dan 4 ülkeye uyarı: 'İsrail'e destek olmayı bırakın' Haberi Görüntüle

ROMANYA: TÜRKİYE BİZİM GAZIMIZI ÇEKİYOR

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz arama ve keşif faaliyetlerine Romanya'dan itiraz geldi. Romanya'nın Digi24 kanalında yer alan haberde Türkiye'nin Karadeniz'deki enerji faaliyetlerinden duyulan rahatsızlık dile getirildi. Haberde "Türkiye, doğalgazı hem Karadeniz'de bulunan kendi gaz rezervlerinden çekiyor hem de jeolojik olarak Romanya'nın Neptün gaz sahasının derinliklerinden gelen gazı çekiyor." denildi. 

Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan edeceklerini yineledi Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-ROMANYA ANLAŞMASI

Oysa BOTAŞ ile Romanya OMV Petrom, Türkiye'den Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihracı için 2023 yılının eylül ayında bir anlaşma imzalamıştı. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada "Enerji merkezi olma yolunda dev adımlar atan Kuruşumuz, ülkemizin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğini teminat altına alma hedefiyle doğal gaz ihracatı alanında enerji halkasına yeni ülkeler ekliyor. Bu doğrultuda üç yıl içerisinde ülkemizin ihracatçı ilk on kuruluşu arasına girmeyi hedefleyen BOTAŞ, bölgenin büyük enerji şirketlerinden Romanya OMV Petrom ile önemli bir anlaşmaya imza attı. Günlük 4 milyon m3’e kadar doğal gaz arzına imkân sağlayan ve 31 Mart 2025 tarihinde sona erecek Anlaşma kapsamında Türkiye’den Romanya’ya boru hatları ile doğal gaz ihracatına 1 Ekim 2023 tarihinde başlanacak.

İmzalanan anlaşma kapsamında taraflar doğal gaz ticaretinin yanında iletim, depolama, üretim ve yeşil enerji teknolojileri alanlarında da iş birliklerini geliştirme hususunda mutabık kaldı. Bugüne kadar boru hattı vasıtasıyla bölge ülkelerinden Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan’a doğal gaz ihracatına dair önemli anlaşmalar gerçekleştiren Kuruşumuz, gaz arzı sağladığı ülkelere Romanya’yı da ekleyerek komşu piyasalarda ve Avrupa’da enerji arz güvenliği ve çeşitliliğine katkı sağlıyor. BOTAŞ, yeni ihracat anlaşmaları için birçok ülke ve şirket ile görüşmelerine devam etmektedir. Ülkemizin enerji arz güvenliğinin teminatı BOTAŞ, güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesi tesis ederek yürüttüğü başarılı enerji diplomasisiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın Enerjisi unvanını başarıyla taşımaya devam edecektir." denilmişti.

Katil İsrail'den Hamas yetkililerine suikast Katil İsrail'den Hamas yetkililerine suikast Haberi Görüntüle

İBRAHİM KARAGÜL'DEN UYARI: TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ TESİSLERİNE SABOTAJ YAPABİLİRLER

Romanya'daki tavır değişikliğine dikkatleri çeken gazeteci İbrahim Karagül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olası bir tehlikeye dikkat çekti. Karagül, "Bu olaydan, itirazdan sonra; Kuzey Denizi'nde doğalgaz boru hattının patlatılması gibi, Karadeniz'de de benzer bir senaryo deneyebilirler. Bunu Romanya değil ABD yapacaktır. 

Herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. İşaretler ortaya çıktı!" ifadelerini kullandı. İbrahim Karagül'ün paylaşımında şu ifadeler yer aldı: "ABD Romanya'ya askeri üsler kurdu. Askeri yığınak yaptı. Bu ülkeyi Rusya'ya karşı ön cephe haline getirdi. 

Ukrayna yetmezse Romanya da savaşa sürülecek. 

Ama hazırlık sadece Rusya için değil, Karadeniz için... 

ABD Romanya'ya yerleşir yerleşmez bu itirazlar başladı. 

Girdikleri her ülkeyi bir taşerona dönüştürüyorlar. 

Şimdi Romanya'yı Türkiye'ye karşı kışkırtıyorlar. 

Anlaşıldı; Romanya'yı Türkiye'ye karşı da kullanacaklar. 

"Karadeniz'de Doğalgaz Anlaşmazlığı" diye bir tez üretecekler. Göreceğiz...

Açık söyleyeyim:

Bu olaydan, itirazdan sonra; 

Kuzey Denizi'nde Doğalgaz boru hattının patlatılması gibi, Karadeniz'de de benzer bir senaryo deneyebilirler. 

Türkiye'nin doğalgaz tesislerine sabotaj yapabilirler.  

Bunu Romanya değil ABD yapacaktır. 

Herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. 

İşaretler ortaya çıktı!"

Habere Tepki Ver

15

50

15

4

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading