Yandex Metrica

Tüm dünya 'Filistin' diyor

Tüm dünya 'Filistin' diyor

Filistinliler için dünyanın çeşitli ülkelerinde destek gösterilerİ devam ediyor. New York, Londra, Libya, Fas, İtalya ve Tunus'ta yapılan gösterilerde Filistin halkını destekleyen ve İsrail'i kınayan mesajlar paylaşıldı.

Dünya

23.01.2024, 17:30

İSRAİL'E KARŞI KÜRESEL TEPKİ

Filistin halkının İsrail'in düşmanca saldırıları karşısında verdiği iddialı mücadele ve kararlı duruşu tüm dünyada ses getirirken, siyonist girişimler karşısında süreki kayıplar veren Filistin'in içinde bulunduğu duruma yönelik de küresel bir farkındalık oluşturdu. En son saldırılarından sonra İsrail'in yayılmacı politikalarına karşı birçok ülke tarafından gelişen ortak tepki, dalga dalga büyümye devam ediyor.

İsrail'in işgal ve saldırıları karşısında bir an bile direnişten vazgeçmeyen Filistinliler için dünyanın çeşitli ülkelerinde destek gösterileri düzenleniyor. Son olarak New York, Londra, Libya, Fas, İtalya ve Tunus'ta yapılan gösterilerde Filistin halkını destekleyen ve İsrail'i kınayan mesajlar paylaşıldı.

ABD'nin New York kentinde bulunan Modern Sanat Müzesi (MoMA) önünde toplanan göstericiler "Filistin'e özgürlük" ve "MoMA karşıtı" gösteri düzenledi.

İsrail'in Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely, Uluslararası Anti-Siyonist Yahudi Ağı ve Filistinli yanlısı göstericiler tarafından, ülkesinin Filistin topraklarına düzenlediği saldırılar nedeniyle protesto edildi. Yine Londra'da Filistin yanlısı eylemcilerin işgali sebebiyle Leicester kentinde İsrail'e ait bir SİHA fabrikasında 2 gündür üretim yapılamıyor. İngiltere merkezli Palestine Action ismindeki eylem grubu üyelerinin 19 Mayıs'ta Leicester'da Elbit-Thale Systems binasında başlattıkları eylemleri devam ediyor. Palestine Action ismindeki grup kendilerini kapıya zincirlerken, çatıya çıkan 4 kişilik bir grup ise Filistin bayrağı açıp binanın duvarlarını İsrail'in döktüğü kanı simgelediklerini söyledikleri kırmızı boyayla boyadı.

Binlerce kişi İtalya’nın Bolonya kentindeki Dell'unità meydanında toplanarak, İsrail'le Hamas arasındaki ateşkese destek verdi. İsrail'e ise boykot çağrısında bulunulan gösteride yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinlileri 12 gün boyunca korkunç şiddete, yıkıma ve ölüme maruz bırakmasının ardından varılan ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, bu ateşkes, apartheid rejimini ve Filistin'de sömürgeciliğin acımasızlığını sona erdirmiyor. Adalet istiyoruz ve adalet olmadan gerçek barış olmayacağını biliyoruz. Uluslararası toplum, İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporlarına rağmen, İsrail'in insanlığa karşı işlediği suçları ve Filistinlilere yönelik zulmünü görmezden gelmeye devam ediyor. Hükümetlerin, kurumların ve şirketlerin İsrail'in politikalarıyla suç ortaklığı karşısında verilecek cevap uluslararası sivil toplumun Filistin halkıyla dayanışması, İsrail'e ve destekçilerine karşı boykot uygulamasıdır."

Libya'nın başkenti Trablus'ta ellerinde İsrail'i kınayan dövizler bulunan binlerce kişi Filistin'le dayanışma gösterisine katıldı. Trablus'un Şehitler Meydanı'nda toplanan çok sayıda Libyalı, gösteride Gazze Şeridi'nde sağlanan ateşkesi ve Filistin direnişinin zaferini kutladı.

Tunus'ta da konvoy eşliğinde ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınamak ve Filistin halkına destek olmak için gösteri düzenledi.

Fas'ta aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ahmed er-Raysuni'nin de bulunduğu 220'den fazla siyasetçi, düşünür ve hukukçunun İsrail'in Rabat'taki iletişim ofisinin kapatılmasının talep edildiği dilekçeyi imzaladığı bildirirken, Filistin'e yönelik gösteriler de devam ediyor.

Ateşkes öncesinde 232 Filistin vatandaşının hayatını kaybettiği son saldırılarda çok sayıda vatandaş yaralanmış, büyük bir kısmı ise evlerini kaybetmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading