Yandex Metrica

Suriye'de Rus üslerinin sayısı 97'ye ulaştı: Birçoğu Türkiye sınırında

Suriye'de Rus üslerinin sayısı 97'ye ulaştı: Birçoğu Türkiye sınırında

Rejimi ayakta tutmak için 2015 yılında savaşa dahil olan Rusya, Suriye genelinde üs sayısını 97'ye ulaştırdı. Üslerin önemli bir kısmı Türkiye sınırında.

Dünya

23.01.2024, 18:03

Esed rejimiyle yaptığı anlaşma gereği Hımeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'nü yarım asırlığına kiralayan Rusya, Suriye'deki askeri hakimiyetini 2015 yılından bu yana ülke geneline yaydı. Rus askerlerince kullanılan irili ufaklı üs sayısının 97'ye ulaştığı belirtiliyor. 

Üslerin genel olarak 3 bölgede yoğunlaşması dikkat çekiyor. Bunlar İdlib güneyindeki Hama-Humus hattı, Afrin'den Kamışlı'ya dek uzanan Türkiye sınırındaki bölgeler ve ülkenin Ürdün ve İsrail'le kesişim noktası olan güneybatı bölgesi. 

ABD-PKK'nın hakim olduğu Fırat doğusunda da çok sayıda üssü bulunan Rusya, Suriye kuzeyinde Washington'la eşgüdüm halinde çalışıyor. Rus güçleri, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı ile terörden arındırdığı Tel Abyad-Rasulayn hattı çevresinde irili ufaklı üsleriyle kümelenerek ABD'nin bölgeyi terk etme ihtimalini fırsata çevirmek istiyor. 

Rus askerlerinin en yoğun bulunduğu alanın Şam-İdlib arasındaki bölgeyi ifade eden Hama-Humus hattı olması dikkat çekiyor. İdlib çevresinden başlamak üzere güneye doğru İran destekli terörist grupların da konuşlandığı bölge Tartus-Lazkiye-Banyas sahil şeridinin arkasında kalın bir set oluşturmuş durumda. 

Rusya, muhalifleri Halep'ten uzak tutmak için yıllardır Tel Rıfat kasabasını da set olarak kullanıyor. Halep'in hemen kuzeyindeki noktada hem Esed rejimi hem PKK/YPG hem de Rusya aynı anda varlık gösteriyor. Tel Rıfat'taki statükonun aynısı, Suriye kuzeydoğusunda daha karmaşık halde varlığını sürdürüyor. Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı sonrası rejimin bayrak diktiği PKK/YPG işgalindeki Kamışlı'da hem Rusya hem ABD hem Esed rejimi hem de terör örgütü aynı anda mevcut durumda.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading