Türk dizileri dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Malezya'dan Brezilya'ya, İspanya'dan Pakistan'a dek 150'yi aşkın ülkede izlenen Türk dizilerinin küresel ölçekte 500 milyona yakın izleyici kitlesine ulaştığı tahmin ediliyor. 2022 sonunda İstanbul Ticaret Odası'nın yayınladığı rapora göre Türkiye'nin yıllık dizi ihracatı 650 milyon dolara ulaştı.
Bu parlak tablo, siyonistlerin ünlü dergisi İngiliz merkezli The Economist'te de gündem oldu. Dizilerin en büyük 3 ihracatçısını konu alan dergi, Türkiye'nin ABD ve İngiltere'den sonra pazardaki en büyük oyuncu olduğunu yazdı.
Türk dizilerinin sadece Ortadoğu'da değil, Avrupa ve Latin Amerika'da da ilgiyle izlendiğini yazan Economist, bu yapımları en çok ithal eden ülkelerin ise İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır olduğunu belirtiyor.
"Arap izleyiciler, Türk dizilerinin Hollywood'un sıklıkla yaptığı gibi Müslümanları terörist ya da taksi şoförü olarak değil, kahraman olarak tasvir etmesini takdir ediyor. Diziler tevazu beklentilerine de boyun eğiyor" ifadesini kullanan dergi, 2023'ün ilk yarısında İspanya'nın en popüler 3 senaryolu dizisinin Türk yapımlarından oluştuğuna dikkat çekti.
Economist'in işaret ettiği bir başka ilginç nokta ise bazı izleyicilerin dizileri orijinal dilinde izleyebilmek için Türkçe öğrenmeye çalıştığı gerçeği oldu. Buna göre, Türk dizilerinde yeni bölümlerin dublajlı halini beklemek istemeyenler hikayeyi orijinal haliyle izlemek için Türkçe öğreniyor.
"En büyük üçüncü dizi ihracatçısı beklediğiniz ülke değil" başlığıyla yayınlanan The Economist yazısından dikkat çeken ifadeler şöyle:
Cesetler sokaklara taştı! Lviv'de şok saldırı: 7 kişi öldü, 45...SÜLEYMAN TAHTINI PAYLAŞMAK ZORUNDA
Sultan Süleyman'ı konu alan 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizi ilk olarak 2011'de yayınlandı ve Türk dizilerinin dünyaya yayılan ilk dalgasının bir parçasıydı. Gösterinin hayranları arasında Amerikalı rapçi Cardi B de var.
Günümüzde popüler Türk dizileri hızla çoğalırken, Süleyman tahtı diğer dizilerle paylaşmak zorunda kalıyor. Sonuncusu, savaştan dönen ve ailesini korumak için tetikçi olmak zorunda kalan bir askeri konu alan 'Gaddar' (No Mercy).
Türkiye şu anda Amerika ve İngiltere'nin ardından dünyanın en büyük senaryolu dizi ihracatçısı konumunda. Bir veri firması olan Parrot Analytics'e göre, 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine olan küresel talep, Kore dizilerine olan yüzde 73'e kıyasla yüzde 184 arttı.
AMERİKAN ROMANCILARIN İLHAM KAYNAĞI
Yapımların çoğu aşk hikayesidir. Yapımcı firma Madd Entertainment'ın satış müdürü Özlem Özsümbül, bilim kurgu dizilerinin nadiren yapıldığını söylüyor. Hukuk ve dönem filmleri de dahil olmak üzere hikayeler romantizm ve intikamı bir araya getiriyor. 2023 yılında, birbirlerine aşık rakip avukatları konu alan 'Yargı', en iyi telenovela dalında uluslararası Emmy ödülünü kazandı.
Sansür, yönetmenleri yaratıcı olmaya zorluyor ve hatta izleyicilerdeki cinsel gerilimi bile artırabiliyor. Özlem dolu bakışlar ve havada kalan parmaklar, nedensiz eğlenme çekimlerinin yerini alıyor. Örneğin 'Erkenci Kuş'ta, kadın kahraman parfümünü patronunun boynuna sürerken, aşıklar adeta dudaklarını fırçalıyor. Daha sonra kokunun haklarını satın almaya çalışan bir adamı dövdüğü için hapse giriyor.
Amerikan aşk romancıları da Türk senaryolarından ilham alıyor. New York Times'ın en çok satan romanlar listesindeki 'Yours Truly' yazarı Abby Jimenes, düşmanına aşık olma hikayesini konu alan 'Sen Çal Kapımı' dizisindeki erkek karakterden yola çıktı.
İspanyolca konuşan izleyiciler Türk dizilerine yoğun ilgi gösteriyor. Georgia Üniversitesi'nden Carolina Acosta-Alzuru, Türkiye ve Latin Amerika'daki insanların 'duygularını doğrudan ifade ettiğini' belirterek "İşte bu yüzden melodram her iki kültürde de işe yarıyor" diyor.
İsrail'de son dakika istifa kararı: Kara Kuvvetleri Komutanı görevini bıraktı!'BARBAR TÜRK' İMAJI DİZİLERLE DEĞİŞTİ
Dramalar, özellikle eski Osmanlı topraklarında Türkiye'nin imajının artmasına yardımcı oldu. Katar'daki Northwestern Üniversitesi'nden Yasemin Çelikkol'un çocukluğu Bulgaristan'da geçti. Çelikkol hep Türklerin 'kötü, barbar ve berbat' olduğunu duyarak büyüdü ancak Türk dizilerinin bu algıyı değiştirmeye yardımcı olduğunu düşünüyor. Bulgarların eskiden Yunanistan'da tatil yaptığını ancak artık eskisinden daha sık Türkiye'ye gittiklerini söylüyor.
2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Muhteşem Yüzyıl'ı saray entrikalarına çok fazla zaman ayırdığı ve Süleyman'ın fetihlerine yeterince yer verilmediği için eleştirmişti. Buna cevaben Türk devlet televizyonu, 13. yüzyıldaki bir Türk savaşçıyı konu alan tarihi drama 'Diriliş Ertuğrul'u çekti.
Parrot Analytics'e göre, dünya nüfusunun büyük bir kısmının Covid-19 nedeniyle tecrit altında olduğu Mayıs 2020'de, dünya çapında en çok talep gören dördüncü dizi Diriliş Ertuğrul oldu. O yıl dönemin Pakistan Başbakanı İmran Han, diziyi 'İslami değerleri yansıttığı' için övdü ve Lahor'da Ertuğrul'un heykeli dikildi. Pilot bölümün Urduca dublajı Youtube'da 153 milyon izlenme sayısına ulaştı.
Dünya büyük ve Türkiye'nin dizilerinin izlenmeye değer olması için İngiltere ve Amerika'yı fethetmesine gerek yok. Kuzey Afrika ve Avrupa'nın bir kısmını Osmanlı İmparatorluğu'na katan Sultan Süleyman bile bu kadar ileri gidemedi.
Yorum Yaz