Yandex Metrica

Sudan'da hükümet karşıtı protestolar artıyor

Sudan'da hükümet karşıtı protestolar artıyor

Sudan'ın başkenti Hartum'da, bugün, hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor. Başkanlık sarayına yürüyen protestocuların 3 talebi var.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Sudan’ın başkenti Hartum’daki tren yolunda toplanan kalabalık bir protestocu grup, Başbakan Abdullah Hamduk ve hükümetin istifası talebiyle Devlet Başkanlığı Sarayına doğru yürüyüşe geçti.

Protestocuların Başkanlık Sarayı’na ulaşmasını engelleyen güvenlik güçleri, protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle yürüyüşe müdahale etti.

Ülkede kötüye giden ekonomik şartlara karşı başlayan protestolarda, Sudan’ın dış politikasının dengeli olması ve Ömer el-Beşir liderliğindeki eski rejim yetkililerinin yargılanarak cezalandırılması talep ediyor.

El-Cezire muhabiri gözaltında

Katar merkezli el-Cezire televizyonunun verdiği bilgiye göre, Hartum’daki protestocuları görüntüleyen kanalın Hartum muhabiri Ali Ebu Şella, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Suudi Arabistan televizyonu el-Arabiya ise protestocuların eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in Genel Halk Kongresi Partisi üyeleri tarafından düzenlendiğini ve bazı üylerin gözaltına alındığını iddia etti.

Talepler dikkat çekici

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ülkenin bir siyasi krizle karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Hartum’un yanı sıra Um Derman kentinde de bugün sokaklara inen protestocular ise son dönemde Sudan’da tartışılan siyasi sorunlara dikkat çekiyor.

Protestoları ekonomik durumun kötü olması gerekçesiyle başlatan protestocular, Sudan’ın dengeli dış politika yürütmesini ve hükümetin istifasını talep ediyor.

Sudan, dış politikada Etiyopya ile Nahda Barajıyla ilgili sorunlar yaşarken, içte ise silahlı hareketlerle müzakere yürütmeye ve Nisan 2019’daki devrim sonrası geçiş sürecini tamamlamaya çalışıyor.

2019 yılında ülkedeki siyasi taraflarca imzalanan anlaşmaya göre, geçiş sürecini yönetecek asker ve sivillerden oluşan bir Egemenlik Meclisi kurulmuş ve bu meclisin yönetimi 21 aylığına askerlere, 18 aylığına ise sivillere bırakılmıştı.

Askeri kanat Mayıs sonu itibariyle görev süresini tamamlamasına rağmen hala iktidarı sivillere devretmiş değil.

Sudan hükümetinin geçtiğimiz günlerde savaş suçu işlemekle suçlanan el-Beşir’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim etme kararı alması da bazı gerilimlere sebep olmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading