Sitede Ara

Son dakika... Slovenya, Filistin devletini resmen tanıdı

Son dakika... Slovenya, Filistin devletini resmen tanıdı

Slovenya, Filistin devletini resmen tanıdı. Slovenya hükümeti daha önce Filistin devletini tanıma kararı almış, mecliste yapılacak görüşme muhalefetin referandum talep etmesi nedeniyle ertelenmişti.  

Dünya

05.06.2024, 10:59

Slovenya, Filistin devletini resmen tanıdı. Slovenya hükümeti daha önce Filistin devletini tanıma kararı almış, mecliste yapılacak görüşme muhalefetin referandum talep etmesi nedeniyle ertelenmişti.

Slovenya'da Slovenya Demokrat Partisinin (SDS), meclise dün verdiği referandum önergesini, bu akşamki meclis oturumu öncesi geri çektiği ifade edildi. Slovenya hükümetinin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda SDS milletvekillerinin terk ettiği oturuma katılan 90 sandalyeli meclisteki milletvekillerinin 52'sinin, Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullandığı belirtildi.

Karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Slovenya Başbakanı Robert Golob, sosyaş meya hesabından yaptığı açıklamada  "Filistin'in bugün egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin halkına umut gönderiyor." ifadesini kullandı.

ABD üssüne roket düştü! Suriye'de şiddetli çatışmalar ABD üssüne roket düştü! Suriye'de şiddetli çatışmalar Haberi Görüntüle

MUHALEFET ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI

Slovenya hükümeti, Filistin'i devlet olarak tanımaya karar vermişti Başbakan Golob, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini ifade etmişti. Ancak muhalefet partisi SDS'nin lideri Janez Jansa, bu kararın ülkeye uzun vadede zarar vereceğini öne sürerek referandum talep etmişti. 

Sahra Çölü’nde doğa yeniden canlanıyor: Kaç yıldır ekstrem olayı görülmedi? Kurak günleri sona erdi! Sahra Çölü’nde doğa yeniden canlanıyor: Kaç yıldır ekstrem olayı görülmedi?... Haberi Görüntüle

İSPANYA'NIN FİLİSTİN'İ TANIMASI

İspanya'da Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararının onaylandığını belirterek, "Özel bir Bakanlar Kurulu toplantısı oldu. Tarihi bir bir karar ve tek bir hedefi var. O da barışa katkı sağlamak." demişti. Alegria, İspanya'nın, İrlanda ve Norveç'in eş zamanlı kararıyla Filistin'i tanıyan ülkelerden biri olduğunu belirterek "İspanya dönüm noktası olan, tarihi bir karar alarak, bu zamana kadar 143 olan Filistin devletini tanıyan ülkelerin arasına eklenmiştir. Bu, İspanya'nın, adalet, tutarlılık ve barış vaadiyle bağdaşan bir kararıdır." diye konuşmuştu. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ise "Filistin devletinin tanınmasının zamanı gelmiştir. Daha fazla masumun öldürülmesine izin veremeyiz. Barış için tek yoldur ve bugün bunun yürüyüşü başlamıştır. Bugün alınan karar bir dönüm noktası olacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

İsrail, Suriye'ye girdi! Tank mevzisi bile oluşturdu İsrail, Suriye'ye girdi! Tank mevzisi bile oluşturdu Haberi Görüntüle

İRLANDA'NIN FİLİSTİN'İ TANIMASI

İrlanda hükümeti, 28 Mayıs'ta İrlanda'nın Filistin devletini resmen tanıdığını belirterek, planı kınayan İsrail'e meydan okumuştu.

İrlanda hükümetinden yapılan açıklamada "Hükümet, Filistin'i egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıyor ve Dublin ile Ramallah arasında tam diplomatik ilişkiler kurmayı kabul ediyor" denilmiş Filistin'e büyükelçi atanacağı da duyurulmuştu.

50 yıl sonra bir ilk! Uydu görüntüleri yayınlandı: Sahra Çölü sular altında! 50 yıl sonra bir ilk! Uydu görüntüleri yayınlandı: Sahra Çölü... Haberi Görüntüle

NORVEÇ'İN FİLİSTİN'İ TANIMASI

Yine 28 Mayıs'ta Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelerden biri Norveç olmuştu. Norveç hükümetinden yapılan açıklamada "Filistin'in devlet olarak tanınması kararı, Anayasa'nın 28. maddesi uyarınca Danıştay'da Kral'ın onayını gerektiren önemli bir konu olarak değerlendiriliyor. 24 Mayıs Cuma günü Kraliyet Kararnamesi'nin kabul edilmesinin ardından, Filistin, sözlü notla tanıma konusunda resmi olarak bilgilendirilecek. Norveç'in Filistin'i devlet olarak resmen tanıması 28 Mayıs 2024 Salı günü yürürlüğe girecek" denilmişti.

Habere Tepki Ver

4

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading