Yandex Metrica

Son dakika... BM Güvenlik Konseyi Gazze'de ateşkes tasarısını kabul etti: ABD bu kez çekimser kaldı

Son dakika... BM Güvenlik Konseyi Gazze'de ateşkes tasarısını kabul etti: ABD bu kez çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 7 Ekim'den sonra ilk kez Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar kabul edildi. Tasarı, Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanmasını öngörüyor.

Dünya

08.04.2024, 11:43

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylandı. Tasarıya 14 evet oyu kullanılırken 1 de çekimser oy kullanıldı. Karar tasarısında Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması öngörülüyor.

Tasarının ilk halinde "daimi ateşkes" ifadesi vardı ancak ABD heyeti "daimi" ifadesinin "kalıcı" ifadesiyle değiştirilmesini talep etti. Bu talep kabul edildi ancak Rusya, ilk ifade için değişiklik önerdi. ABD bu öneriyi veto edince tasarıdaki ifade "kalıcı ateşkes" olarak kaldı. Bu tasarının 14 kabul ve 1 çekimser oyla kabul edilmesinin ardından BMGK'de 7 Ekim'den bu yana ilk defa Gazze'yle ilgili bir ateşkes tasarısı onaylanmış oldu. 

Kararda, tüm tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyma yükümlülüğü bulunduğu belirtilirken sivil ve sivil altyapılara yönelik saldırılar ve her türlü terör eylemi kınandı. Kararda ayrıca esir almanın uluslararası hukukun ihlali olduğu ifade edildi.

Kararda Gazze'deki korkunç insani dram hatırlatılarak "Ramazan ayında tüm tarafların saygı duyacağı acil ateşkes sağlanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese yol açması ve tüm rehinelerin acil ve koşulsuz serbest bırakılması" talep edildi. Rehinelerin insani ve tıbbi yardımların karşılanması için erişim sağlanması istenen kararda taraflara esir tuttukları kişilere yönelik uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

Kararda Gazze Şeridi'ne insani yardım sevkiyatının acilen artırılması gerektiğinin öneminin altı çizilerek aynı zamanda sivillerin korunması ve gerekli insani yardımların sağlanması için tüm engellerin kaldırılması talep edildi.

İran'ın İsrail'e saldırısı eli kulağında: ABD medyası tarih verdi İran'ın İsrail'e saldırısı eli kulağında: ABD medyası tarih verdi Haberi Görüntüle

GUTERRES: UYGULANMAMASI AFFEDİLMEZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan tasarının uygulanmamasını  affedilmez olduğunu ifade etti. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Guterres,  "Güvenlik Konseyi, Gazze ile ilgili uzun zamandır beklenen ve acil ateşkes ile tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden tasarıyı az önce onayladı. Bu tasarı mutlaka uygulanmalıdır, başarısız olması affedilemez." değerlendirmesini yaptı.

Füze donanımlı ABD gemisi İsrail açıklarında Füze donanımlı ABD gemisi İsrail açıklarında Haberi Görüntüle

ABD'NİN TASARISI VETO EDİLMİŞTİ

ABD karar tasaarısı, 22 Mart'ta oylanmış ve Çin ile Rusya bu tasarıyı veto etmişti. Tasarıda, Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinilmişti. Son tasarıyla 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ilişkin 10 karar tasarısı oylanmış oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading