Yandex Metrica

Somali'nin Türkiye'ye sürprizi petrol mü? 500 milyar dolarlık kanıtlanmış rezerv var

Somali'nin Türkiye'ye sürprizi petrol mü? 500 milyar dolarlık kanıtlanmış rezerv var

Somali Savunma Bakanı Muhammed Nur, "Türkiye'ye, başkalarının sahip olamayacağı bir şans vereceğiz. Çünkü en çok ihtiyacımız olduğunda bize yardım ettiler" dedi. Ankara'nın elde edeceği o 'şans' Somali'deki dev petrol rezervleri olabilir.

Dünya

18.03.2024, 21:12

Tüm dünyanın yüz çevirdiği bir zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılındaki ziyaretiyle adeta kaderi değişen Somali, aradan geçen 11 yıllık sürede önemli mesafeler kat etti. 

Eş-Şebab terör örgütünün saldırıları altındaistikrarsızlık ve fakirlikle boğuşan Somali, Türkiye'nin sihirli dokunuşuyla birlikte şimdi geleceğe umutla bakıyor. 

Yurtdışındaki en büyük askeri üssünü Somali'ye kuran Türk Silahlı Kuvvetleri, şimdiye dek binlerce Somalili polis ve komando eğitip donattı. 

Türk subaylarından aldıkları eğitimle ülke içerisinde terör örgütlerine karşı mücadele biçimini değiştiren Somali polisi, güvenliğin sağlandığı alanları genişlettikçe ülkeyi de istikrarsızlıktan kurtarıyor. 

Türk şirketlerinin yenilediği Mogadişu Limanı ülkenin dünyaya açılan kapısı durumuna gelirken, Türk Hava Yolları'nın bu ülkeye İstanbul'dan her gün seferi bulunuyor. 

Türkiye'nin verdiği eğitimlerle kendi ayakları üzerinde durma becerisi kazanmaya başlayan Somali'de halk, kardeş olarak gördüğü Türk milletine müteşekkir.

Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Haberi Görüntüle

BAŞKALARININ SAHİP OLAMAYACAĞI BİR ŞANS

Abdulkadir Muhammed Nur

Bunun son yansıması Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur'un açıklamasıyla kendini gösterdi. Somalili bakan, "Şu anda Türkiye'ye ihtiyacı olan biziz. Ancak bir fırsat olduğunda Türkiye'ye, başkalarının sahip olamayacağı bir şans vereceğiz. Çünkü en çok ihtiyacımız olduğunda bize yardım ettiler" dedi. 

Somali Savunma Bakanı Nur'un bu sözleri geçtiğimiz aylarda gündeme gelen petrol rezervi konusunu akıllara getirdi. Kenya ile deniz sınırı konusundaki ihtilafını çözdükten sonra hinterlandını 100 bin kilometrekare daha genişleten Somali'de kıyıların dibi petrol kaynıyor. 

Polonya'da düzenlenen NATO tatbikatı sırasında bir asker hayatını kaybetti Polonya'da düzenlenen NATO tatbikatı sırasında bir asker hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

REZERV 75 MİLYAR VARİLE ÇIKABİLİR 

Şimdiye dek elde edilen veriler, Somali deniz sahasında 35 milyar varillik petrol rezervi olduğunu gösteriyor. Bu rakamın yeni araştırmalarla birlikte 75 milyar varilin üzerine çıkması ihtimal dahilinde. Çünkü Somali deniz sahasının henüz 5'te 1'i detaylı olarak incelenmiş durumda. 

Şu anki rezervler Somali'nin 500 milyar doları aşan petrol zenginliğine işaret ediyor. Bu rezervin suyun altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması için Türkiye'nin girişimleri sürüyor. Bu konuda ilk teklif Mogadişu yönetiminden gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 2 yıl önce Somali yönetiminin, "Bizim denizlerimizde petrol var. Libya'da bu çalışmayı yapıyorsunuz ama bizim buralarda da bu çalışmayı yapabilirsiniz" dediğini aktarmıştı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading