Yandex Metrica

Somali Başbakanı Barre kardeşliğe dikkat çekti: 'Türkiye değişmez müttefikimizdir'

Somali Başbakanı Barre kardeşliğe dikkat çekti: 'Türkiye değişmez müttefikimizdir'

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, Türkiye ile ilişkilerinin köklü kardeşlik temeline dayandığını belirterek Türkiye'nin en sıkıntılı zamanlarda ülkesinin yanında olduğunu söyledi. Barre, "Türkiye değişmez müttefikimizdir." dedi.

Dünya

08.04.2024, 04:59

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi olarak atanan Alper Aktaş'ı kabulü sonrası açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki iyi ilişkilere vurgu yapan Barre, ilişkilerinin Türkiye ile köklü kardeşlik temeline bağlı olduğunu söyledi.  "Türkiye değişmez müttefikimizdir." diyen Başbakan Barre, Büyükelçi Alper Aktaş'ı yeni görevinen dolayı tebrik etti. Barre, ülkesinin sıkıntıya girdiği dönemlerde Türkiye'nin yakın desteğini daima hissettiklerini belirtti. 

Yüzyılın görülmemiş doğa olayı: Dubai'de 'bulut tohumlarıyla' yapay yağmur yağdırıldı! Yüzyılın görülmemiş doğa olayı: Dubai'de 'bulut tohumlarıyla' yapay yağmur yağdırıldı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-SOMALİ İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Somali ilişkileri 2011'de ivme kazandı. İç savaş ve kıtlık gibi sorunlarla mücadele eden Doğu Afrika ülkesi için Türkiye bir model oldu. Bunda o zaman başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği tarihi ziyaret etkili oldu.

Dubaili zenginlerin yeni aktivitesi: Su basan yollarda jet skiyle tur attılar! Dubaili zenginlerin yeni aktivitesi: Su basan yollarda jet skiyle tur... Haberi Görüntüle

İLİŞKİLERİN SON HALKASI SAVUNMA VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVE ANLAŞMASI

2011'de ivme kazanan ilişkilerin son halkası bu yıl imzalanan "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması" oldu. Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur, "tarihi" ve "ilişkilerde yeni dönemin başlangıcı" olarak tanımladığı bu anlaşmaya verdiği önemi kullandığı bu ifadelerle gösterdi. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ise Türkiye ile yapılan anlaşmanın Somali'de terörizm, dış tehditler, korsancılık ve yasa dışı balıkçılıkla mücadele ile kıyıların korunmasını ve deniz kaynaklarının geliştirilmesi gibi konularda iş birliklerini kapsadığını söyledi. Anlaşma, iki ülke arasında ortak bir deniz kuvveti oluşturulmasını öngörüyor. Türkiye ile oluşturulan ortak kuvvet Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacak ve deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacak. Cumhurbaşkanı Mahmud, "Türk kardeşlerimiz bu anlaşma çerçevesinde sadece 10 yıl boyunca denizlerimizi koruyacak. 10 yıllık iş birliğinden sonra biz de denizlerimizi koruyacak bir donanmaya sahip olacağız." dedi.

 

Müttefiklerin arası açıldı! İsrail ile ABD arasında İran krizi: Hayal kırıklığına uğrattınız! Müttefiklerin arası açıldı! İsrail ile ABD arasında İran krizi: Hayal... Haberi Görüntüle

CHP ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKMIŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi Dışişleri Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Somali ile yapılan anlaşmayı eleştirerek "Ege’yi Doğu Akdeniz’i hallettiniz sırada Somali mi var? Neyin taşeronluğunu üstlendiniz Somali’de? Bize aynı Libya senaryosunu mu satmaya çalışıyorsunuz?" demişti.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading